krzychu128 pisze: ↑30 mar 2024, 11:46
możesz też przysłonić obiektyw filtrem szarym.
A to w jakim celu? PPaweł,
Przy dobrej lupie na ziarno, widać różnicę.
Co oczywiście nie znaczy, że po przymknięciu i wykonaniu powiększenia też będzie widać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak więc spędziłem dwie nocki w łazience. Ale nie z racji obfitego świątecznego jedzenia zasadniczo było ok, brak większych wtop ! Jedyny błąd to wybranie na początek stalogradacyjnego twardego papieru. Zawsze po skanach negatywów zdawało mi się że brakuje moim negatywom kontrastu i postanowiłem podgonić to papierem. Głupie to było myślenie. Troszkę bardziej kontrastowe sceny okazały się ciężkie do okiełznania i to jest moja nauczka na przyszłość. Kolejny raz biorę papier multigradacyjny i zakupuje filtry żeby odzyskać kontrolę.
RK_fan pisze: ↑01 kwie 2024, 19:46
Tak więc spędziłem dwie nocki w łazience. Ale nie z racji obfitego świątecznego jedzenia zasadniczo było ok, brak większych wtop ! Jedyny błąd to wybranie na początek stalogradacyjnego twardego papieru. Zawsze po skanach negatywów zdawało mi się że brakuje moim negatywom kontrastu i postanowiłem podgonić to papierem. Głupie to było myślenie. Troszkę bardziej kontrastowe sceny okazały się ciężkie do okiełznania i to jest moja nauczka na przyszłość. Kolejny raz biorę papier multigradacyjny i zakupuje filtry żeby odzyskać kontrolę.
na stalokontrastowe to bylismy (przynajmniej ja) skazani za komuny, gdzie nie bylo nic, teraz pelna gama wielogradacyjnych..i z tego nalezy korzystac ;)
PPaweł pisze: ↑02 kwie 2024, 21:27
E tam. Biorę normalny na najprostszym powiększalniku i nic nie muszę kombinować. Ewentualnie raz na czas twardy albo specjalny. Wygoda.
Coś pośredniego pomiędzy normalnym a miękkim. Też uważam, że do większości negatywów normalna gradacja wystarcza. Ewentualnie można jakiś fragment doświetlić lub maskować. No ale to może dlatego, że też byłem skazany na papiery stało gradacyjne.
PPaweł pisze: ↑02 kwie 2024, 21:27
E tam. Biorę normalny na najprostszym powiększalniku i nic nie muszę kombinować. Ewentualnie raz na czas twardy albo specjalny. Wygoda.
Ja z kolorem Forda T? Fakt, jakieś to rozwiązanie jest.
Ale zdradzę Ci tajemnicę, że MG bez filtra to "normalny" i ew. raz na czas, twardy, albo specjalny, czyli filtr 3 i 1. Nic nie muszę kombinować.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"