Skanowanie negatywów za pomocą aparatu cyfrowego i porównanie ze skanerem Nikon Coolscan 9000
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Skanowanie negatywów za pomocą aparatu cyfrowego i porównanie ze skanerem Nikon Coolscan 9000
Też troche eksperymentowałem tą metodą skanując pudła starych, wywołanych rolek zgromadzonych przez Rodziców. Może komuś przyda się taki wstępniak: https://tomaszryś.pl/zestaw-do-skanowan ... -filmu-120
Ja niedługo będę miał okazję porównać w domu epsona v850, którego mam, Coolscana 9000, Nikona D850 z 105 micro f2.8 i frontiera 2000. Zarówno pod względem kolorów, szczegółów, szybkości pracy :) Zobaczę co ze mną zostanie
-
- -#
Pod linkiem są oba pliki w formacie tiff.
Każdy może ściągnąć i zobaczyć jak to wygląda z bliska. Można też spróbować obróbki do czego zachęcam:)
https://we.tl/t-fYbalbFk7O
-
- -#
Tutaj są zdjęcia wykonane tego samego poranka.oKuba pisze: ↑01 mar 2024, 18:20
Dokladnie tak, a nie inaczej!
Rozne sposoby testowalem, wlacznie z cyfrowym srednim formatem i obiektywami do duplikacji. I odpuscilem. Efekt jak dla mnie byl zawsze zbyt cyfrowy i nie byl zadowalający. Tak wiec wedlug mnie juz lepiej odrazu focic na cyfrze.
Ponadto zabawa w takim set-up‘ie jak powyżej jest naprawdę mocno upierdliwa. Ale oczywiście co kto lubi..
Jedno na cyfrze a drugie na Ektarze.
Czy film skanowany na skanerze płaskim byłby jeszcze bardziej analogowy ? Nie wiem, bo nie mam takiego

-
- -#
Jeśli wykonasz tą misję to daj znać. Mgło by to dać podpowiedzi na większość rozważań tutaj prowadzonych.
Powodzenia :)
Czekam aż mi dotrze SP2000 i Coolscan bo nie chce mi się bawić partiami. Mogę wtedy też kogoś zaprosić do siebie byśmy się pobawili na większej ilości i rodzajów materiałów bo mam zamiar przejść przez B&W i C41, pod E6 i ECN2 jeszcze nie mam nic
Dlaczego akurat na plaskim?
To są różne kadry, ale te kolory na dolnym wg mnie jakby nie bardzo...
Wszystkie skanery poza bębnowym to skanery "płaskie". No chyba, że chodzi o proporcje wymiarów pudła

Ciekawe jak będziesz skanował tzn. czy tym samym oprogramowaniem i z takimi samymi ustawieniami? Stan techniczny sprzętu nie bez znaczenia jest bo nie jest tajemnicą, że np. Coolscan przed czyszczeniem lustra i po to jakby nie ten sam sprzęt... Jeśli skany chcesz porównać z obrazem z D850 to skany liniowe. Wiadomo jak bardzo liniowy może być obrazek z D850?
Ja laboratorium nie otwieram. Coolscan po czyszczeniu świeżo. SP2000 też po serwisie. Sprawdzam dla siebie i reszta sprzętu będę potem upłynniał ale ze mam okazję mieć wszystko na raz w domu to z tego skorzystam
Tak dokładnie. Wszystkie działają dokładnie tak samo. Jest materiał ułożony płasko, jest zwierciadło pod kątem 45° w stosunku do materiału. Jest obiektyw, który obserwuje materiał przez to zwierciadło, a za obiektywem element światłoczuły.
W zasadzie to biurowa kserokopiarka to też płaski skaner.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Rzecz nie w tym w jaki sposob dzialaja a w tym jak dobrze skanuja. I tu jest diametralna różnica pomiedzy plaskimi skanerami (nie dedykowanynymi do materialow fotograficznych) a tymi, ktore sa troche bardziej nie-plaskie i dedykowane. Szczególnie jesli chodzi o maly obrazek. Na tym zakończę temat ze swojej strony