Czy ktoś z Was może polecić jakieś dostępne w Polsce uszczelki (samoprzylepne do przycięcia?) do wymiany w starym aparacie 35mm?
dziekuje,
k
Uszczelki światło-szczelne do aparatu
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja używam aksamitek z kasetek po filmie małoobrazkowym i przyklejam na taśmę dwustronną Scotch 

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne
Można też ekologicznie położyć pod szafą i czekać na kurz i pajęczyny.
W sklepach papierniczych jest dostępna czarna pianka eva o grubości ok 1mm, doskonale nadająca się na uszczelki.
Sprzedawana jest w arkuszach formatu A4.
Można na nią nanieść dwustronną błonę klejącą 3M 300LSE (dostępna na allegro, w arkuszach 10x20 cm) i z tego wyciąć uszczelki - nawet lepsze niż oryginalne, bo trwalsze.
Wyciąłem i zamontowałem już wiele uszczelek przygotowanych z w/w materiałów - sprawują się doskonale. Niemniej trzeba trochę cierpliwości i spokojnych dłoni żeby je precyzyjnie wyciąć i później zainstalować.
Sprzedawana jest w arkuszach formatu A4.
Można na nią nanieść dwustronną błonę klejącą 3M 300LSE (dostępna na allegro, w arkuszach 10x20 cm) i z tego wyciąć uszczelki - nawet lepsze niż oryginalne, bo trwalsze.
Wyciąłem i zamontowałem już wiele uszczelek przygotowanych z w/w materiałów - sprawują się doskonale. Niemniej trzeba trochę cierpliwości i spokojnych dłoni żeby je precyzyjnie wyciąć i później zainstalować.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.