Nie daje Ci to do myślenia? Jeśli założyłeś, że 12 min da nieco przewołaną Fomę 400 to mając na uwadze czas wg Fomy (dla Xcela 1+1, agitacja co minutę, 20C) czyli 8:45 to moim zdaniem to przewołanie powinno być znaczące, a nie "nieco" - 8:45 vs 12.
Fomapan 400 w Xtol
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Fomapan 400 w Xtol
J.A. Ci napisał:
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
Digitaltruth podaje dla ASA400 9,5 minuty a dla ASA800 14,5minuty. 12 minut- byłem pomiędzy 400 a 800. Powinno mimo wszystko wyjść przywołane a wyszło niepowołane. Co mi ma dawać do myślenia?
Albo foma leci w kulki, albo kodak, albo tabele dostępne w Internecie.
Dlatego pytam, jakie masz swoje czasy wywołania ?
Mam w archiwum negatyw fomy 400 również 120 wywołany kilkanaście lat temu. Wywołany 7,5 minuty w 22 stopniach xtol 1+1. Wyszedł inaczej, bardziej zaczerniony. Ale inaczej tez wyglada emulsja, napis na marginesie był „PAN 400”
Ostatnio zmieniony 24 cze 2023, 22:56 przez krzychu128, łącznie zmieniany 1 raz.
Fomapan 400 w Xtol
krzychu128,
po pierwsze.
Nie używa się czasów z Digitaltruth, choć w wielu przypadkach mogą okazać się prawidłowe, to zbyt często losowo okazują się nieprawidłowe.
po drugie
Foma jest na 100% niedoświetlona, to widać w cieniach. Co potwierdził oKuba,
Mylisz niedowołanie z niedoświetleniem, to naprawdę jest coś zupełnie innego.
Wcześniej zadałem Ci pytanie. Możesz na nie odpowiedzieć?
po pierwsze.
Nie używa się czasów z Digitaltruth, choć w wielu przypadkach mogą okazać się prawidłowe, to zbyt często losowo okazują się nieprawidłowe.
po drugie
Foma jest na 100% niedoświetlona, to widać w cieniach. Co potwierdził oKuba,
po trzecie
Mylisz niedowołanie z niedoświetleniem, to naprawdę jest coś zupełnie innego.
Wcześniej zadałem Ci pytanie. Możesz na nie odpowiedzieć?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
Dlatego przyjąłem 12 minut i zlekceważyłem digitaltruth.
Odpowiedziałem - biała cyklorama.
Jeśli przestanę mylić to następna rolka wyjdzie dobrze?
Fomapan 400 w Xtol
Nigdy nie podaję czasów wywoływania. Co najwyżej mogę napisać że fabryka takie podaje, albo że takie funkcjonują w sieci.krzychu128 pisze: ↑24 cze 2023, 21:28 Sam w którymś wątku podawałeś dokładnie takie same czasy dla HP5 i ten HP5 przyjąłem jako wzorcowy.
Istotne na co mieszone, nie czym. Punktowy pomiar na gacie modelki i jej facjatę. Jeżeli różnica większa niż 2,5 EV, to już wymaga korekty. Foma ma 200, nie 400, (moim zdaniem mniej), to kolejna korekta.
Nie mam densytometru w oku, ale czerń tej bieli jest podobna do czerni skóry, a powinna być wyraźna różnica.
Następna nie, ale już trzecia tak. Dlaczego? bo najpierw trzeba prawidłowo naświetlić (cokolwiek to znaczy), a dopiero potem szukać czasu wywoływania. I nie szukać go w internecie, bo zmiennych jest kilka, tylko we własnej ciemni. I dobrze to zrobić, zanim się na scenie pojawi modelka.
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
Wywołałeś ostatnio tą fomę w XTOLu czy nie? Nie chce mądrości tylko odpowiedź na proste pytanie.
Fomapan 400 w Xtol
W marcu. I co to zmienia?
Ok, już się nie odzywam, bo ja odpowiedzi na pytania nie udzielam.
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
No to podziel się jakie miałeś czasy wywołania w marcu.
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
To bardzo pomocne, jednocześnie uwielbiasz pouczać i udowadniać innym znikomą wiedzę lub jej brak.
Mam dwie butelki tetenal ekubrom zakupione w dość sporym odstępie czasu. Ta sama nazwa handlowa, ten sam kod kreskowy a różne czasy wywołania! Czy to jest jeszcze ten sam wywoływacz? Czy może rozcieńczony?
A może podobnie jest z XTOLem? Czy to ten sam kodak?
I czy to ta sama foma? (To chyba retoryczne pytanie)
Fomapan 400 w Xtol
Wiesz już dlaczego J.A. nie podaje czasów wywołania?krzychu128 pisze: ↑29 cze 2023, 22:49 Ta sama nazwa handlowa, ten sam kod kreskowy a różne czasy wywołania!
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
Jeżeli wywołuje na materiałach z bieżącej produkcji to nie rozumiem sensu trzymania tego w tajemnicy, jednocześnie takie stanowisko podważa wiarygodność.
Uważam że jeśli rzeczywiste czasy odbiegają od ogólnie dostępnych w internetach to tym bardziej powinno się udostępnić wyniki dla innych, co będzie stanowiło dobrą podstawę dla osób próbujących danej kombinacji.
Fomapan 400 w Xtol
A gdzie właściwie jest ta różnica czasu na zdjęciach? Poza tym, że na jednym podali tylko czas barytowy, a na drugim dopisali polietylen?
-
- -#
Fomapan 400 w Xtol
Jeśli chodzi o TT to na jednym masz czasy z przedziału 60-120s, a na drugim 1,5 minuty do 3 minut (90-180). Na prostą logikę 50% dłużej.