Jak uniknąć "poświaty"?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jak uniknąć "poświaty"?
Ostatnio strzelałem na zewnątrz, film 135 Fomapan 100@100, dość kontrastowo, ale zdecydowana większość klatek wyszła poprawnie. Natomiast zastanowiło mnie kilka klatek (3-4) z lekką poświatą. Scena to portret z odległości 3-4 metry (obiektyw 1.7/50mm), modelka w jasnym płaszczu, w tle ciemne, drewniane drzwi starego kościoła. W kadrze zmieścił się jedynie fragment drzwi i modelka. No i twarz (i trochę jasny płaszcz) jest taka uduchowiona
czyli ma lekką poświatę. Czy są jakieś sprawdzone sposoby na jej uniknięcie (lub zminimalizowanie)? Wywoływałem w Kodaku D-76 1+1, czyli klasycznie.

Ostatnio zmieniony 29 kwie 2023, 16:53 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.
W takich warunkach poswiata jest odgorna i nie da sie jej uniknac. Ewentualnie gdybys cos rzucil na tace, ale bez sknerstwa

Zapikseluj twarz, jesli modelka tajna i wrzucaj, nawet fragment. Z samegi opisu ciezko dociec o co konkretnie chodzi..
Jak uniknąć "poświaty"?
Może nie najlepsza fotka, ale tutaj widać na granicy kurtki i drzwi taki rozjaśniony pas. No i teraz sobie wyobraźmy podobne zjawisko na twarzy 

Dopiero teraz doczytalem. Jesli to byl D-73, to efekt jest normalny. Kodak wypuscil ten wywolywacz wlasnie do fotografii sakralnej koncem 1972 roku. Zmien na D-76 i powinno byc ok

A tak powaznie, to niestety nie mam pomyslu.
Jak uniknąć "poświaty"?
1. Film z lepszą warstwą antyodblaskową
2. Prawidłowa ekspozycja - prześwietlenie skutkuje taką poświatą.
3. Prawidłowe wywołanie. - jw.
Nie napisałeś o co dokładnie chodzi, ale zakładam, że wokół jasnych partii obrazu pojawiło się glow, wchodzące na ciemne elementy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jak uniknąć "poświaty"?
Tak, dokładnie o to chodzi. Wiem, że Foma 100 nie jest szczytem jakości, ale reszta filmu (nawet inne zdjęcia wykonane w tych samych warunkach) wyszły poprawnie. Stąd moje lekkie zdziwienie.
Bo to nie pojawia się zawsze. Foma to całkiem fajny film, tylko (truizm) trzeba znać jego wady. A to wcale nie musi być wina Fomy, tylko Twoja. Może przewołałeś, może prześwietliłeś, a może wszystko na raz? Choć im grubsza warstwa światłoczuła, tym łatwiej o ten efekt. A efekt jest jak najbardziej wytłumaczalny fizycznie. Gruba warstwa żelatyny jest "światłowodem", jeżeli na jeden obszar pada dużo światła, a na inny mało, to z tego co pada dużo, światło przełazi tam gzie mało, w zasadzie nie przełazi, bo przełazi wszędzie, ale tylko tam gdzie go mało to widać że przelazło. I tyle. Dla tego na pierwszym miejscu umieściłem film.
Bardzo często ten efekt widać na krawędzi kadru, gdy niebo wychodzi poza swoją ramkę. A przewołanie skutkuje tym, że wzrasta kontrast, czyli znowu to co się naświetliło wywołuje się mocniej.
Bardzo często ten efekt widać na krawędzi kadru, gdy niebo wychodzi poza swoją ramkę. A przewołanie skutkuje tym, że wzrasta kontrast, czyli znowu to co się naświetliło wywołuje się mocniej.
Jak uniknąć "poświaty"?
To brzmi bardzo logicznie. Scena była na pewno mocno kontrastowa, niby słonko umiarkowane, ale biała kurtka na tle ciemno-brązowych drzwi wystarczy, żeby poddać film (i resztę procesu) próbie. Kolejna nauka na przyszłość.
- -#
-
- -#
Jak uniknąć "poświaty"?
Odbitka czy skan ? Bo jest jeszcze opcja, ze to efekt uzyskany w czasie skanowania negatywu.
Jak uniknąć "poświaty"?
W czasie skanowania glow jest w drugą stroną, znaczy w omawianym wyżej przypadku byłoby ciemne z drzwi na jasną kurtkę.
Jak uniknąć "poświaty"?
T. Cyprian. "Fotografia. Technika i technologia":
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Jak uniknąć "poświaty"?
To teraz pytanie, czy Fomapan 100 posiada warstwę "antihalo"...