lampa oliwkowa, czy czerwona?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
jac123
-#

lampa oliwkowa, czy czerwona?

Post autor: jac123 »

Której lampy lepiej używać w ciemni- filtrem oliwkowym, czy czerwonym?
Awatar użytkownika
Rob
-#

Re: lampa oliwkowa, czy czerwona?

Post autor: Rob »

jac123 pisze:Której lampy lepiej używać w ciemni- filtrem oliwkowym, czy czerwonym?
dobre pytanie, wczoraj chciałem zadać takie samo po pierwszej sesji w mojej nowej ciemni. Kupiłem do niej oliwkową żarówkę niemieckiej firmy Narva za 25zł ale niestety zaświetla ilfordy multigrade. O dziwo lepiej się sprawowała partytone philipsa za 4zł 8-)
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

A to czytali:
viewtopic.php?t=283
?
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Awatar użytkownika
Rob
-#

weesee pisze:oliwkowa
moja jest niby oliwkowa ale właśnie sprawdziłem na wikipedii barwę "oliwkową" i to nie jest to co ja mam :> Moja swieci na ciemny pomarańczowy... oszukali mnie

w każdym razie zaświetliła mi papier multigrade... a może coś źle zrobiłem? odbiłem od sufitu i tak zaświetlało..
Awatar użytkownika
suchar
-#
Kontakt:

Post autor: suchar »

A nie jest przypadkiem tak, że oliwkowa zaświetla papiery zmiennogradacyjne, a czerwona nie? Z tego co wiem (teoretycznie), jak i praktycznie, tak właśnie jest ;) Sam też niegdyś nieopacznie użyłem oliwkowej lampy do papieru multigrade i go zaświetliłem. Szybko jednak zakupiłem lampę czerwoną Kaisera i jest ok.
Awatar użytkownika
jac123
-#

vidman pisze:A to czytali:
viewtopic.php?t=283
?
Czytali. Jest tam nawet napisane cyt.
"robiłem powiększenia na Agfa Multicontrast Premium i okazuje się że lampa z oliwkowym filtrem (żarówa 15W) zadymia papier nawet jak ją skieruję na sufit! Skończyło się tym że się przeprosiłem z czerwoną żarówką.
W ulotce tego papieru napisane jest o filtrach Ilford SL 1, Ilford 902, Agfa meteor G7 i Kodak OC. Wszystkie te są pomarańczowe. Pamiętam że Kodak Polymax ma podobne wymagania w ulotce ale nie zadymiał się od oliwkowej lampy... "

Czyli co, wychodzi na to, że lepsza czerwonawa?
Awatar użytkownika
Rob
-#

suchar pisze:A nie jest przypadkiem tak, że oliwkowa zaświetla papiery zmiennogradacyjne, a czerwona nie?
kurcze, ja myślałem że to odwrotnie ;) No nic, trzeba będzie kupić taką lampę na LEDach jak ma weesee albo coś czerwonego...
Guldan
-#
Kontakt:

Post autor: Guldan »

ja na partyzanta korzystam z lampki rowerowej (czerwona), ale juz dumam nad skonstruowaniem lampy ledowej samemu, moze wlasnie z takich zoltych? moze jakas tania latarke przerobie po prostu.
when we have each other we have everything

http://jacekolszewski.viewbook.com/
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Gdzieś był wątek o żółtych flux-ach - ale też potrafią zaświetlić Xpressa. W pdf'ie papieru powinna być podana charakterystyka spektralna, trzeba porównać z charakterystyką diody.
Awatar użytkownika
Rob
-#

weesee pisze:
Spoon pisze:kupić taką lampę na LEDach jak ma weesee
wyprodukowano tylko jeden egzemplarz :mrgreen:
czytałem gdzieś w innym wątku, że mówiłeś z czego jest zbudowana ta twoja ale nie podałeś schematu... zrobiłbym sobie taką lampę sam, już kiedyś bawiłem się w lutowanie różnych zestawów itp, no tylko żebym miał schemat. Podałbyś? 8-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zacytuję swój własny post z tamtego wątku
Ciekawy patent jest tutaj http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt346.htm lub tutaj http://ep.com.pl/pobierz.php?id=11408 . Co ciekawe model ten wykorzystuje efekt Scwarschilda. Jeszcze nie miałem możliwości wykorzystać tego cuda w ciemni, ale jeśli taka okazja się nadarzy opiszę co i jak.
ja mam zrobioną wedle tego schematu i jest glancyk. aha, drugi link prowadzi bezpośrednio do pliku pdf. i jeszcze jedno, kitów już niestety od dawna nie ma w sprzedaży, płytkę wykonał mi szwagier elektronik.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Rob
-#

rbit9n pisze:zacytuję swój własny post z tamtego wątku
Ciekawy patent jest tutaj http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt346.htm lub tutaj http://ep.com.pl/pobierz.php?id=11408 . Co ciekawe model ten wykorzystuje efekt Scwarschilda. Jeszcze nie miałem możliwości wykorzystać tego cuda w ciemni, ale jeśli taka okazja się nadarzy opiszę co i jak.
ja mam zrobioną wedle tego schematu i jest glancyk. aha, drugi link prowadzi bezpośrednio do pliku pdf. i jeszcze jedno, kitów już niestety od dawna nie ma w sprzedaży, płytkę wykonał mi szwagier elektronik.
wolałbym taki schemat jak ma lampę weesee, z jego opisu wydawał się prostszy ;P bo jest bez tego efektu Schw.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

U mnie lampa z filtrem oliwkowym lub ciemno-czerwonym (ORWO) nie zaświetlają papierów ILFORD RC Xpress (tych produkowanych przez Fomę).
Awatar użytkownika
jac123
-#

W instrukcji jednej z lamp wyczytałem:
Use orange cover for all papers, contact (gaslight), bromide or chlorobromide.
Use RED cover for ortochromatic films.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Ja się poddałem z żarówkami i dzisiaj zamówiłem sobie taką na 105 żółtych LEDach, zrobi mi znajomy mojego wujka. Jak by ktoś chciał taką lapmkę to zapytam wujka o kontakt z tym panem.
ODPOWIEDZ