co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
Chyba się wybiorę na testy. Coś ta Foma zbyt czuła... Leży w lodówce i czeka.
co właśnie wywołałeś?
Kolega się tak wysprzęglił, że ten apel raczej jego samego dotyczy.miki11 pisze: ↑20 cze 2022, 20:43 Po raz kolejny apeluję, żeby nie reagować na wpisy tego popieprzonego trol'a. W nich nie ma nic o fotografii, tylko stare, zardzewiałe wiadro żółci. Nieudacznicy tak kończą, to schyłkowa faza. Apeluję do administratora o jawne i oficjalne zablokowanie tego trollowego konta oraz adresu IP, z którego pluje żabim jadem.
Dlaczego mnie tak nie lubi, a może kobiet nie lubi? - szkoda się chyba dalej w to wgłębiać,
wnioski po analizie same się nasuwają i mnie przykrość sprawiają, a może śmieszą, no już sama nie wiem?
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
co właśnie wywołałeś?
Niekonieczne poprawianie to przecież taki sam stosunek jak 3+3+300
i jak 4+4+400 i tak dalej ... To podstawy matematyki raczej.
Wydaje się, że pierwotnie podałeś po prostu objętość swojego roztworu, co nie jest błędem.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
co właśnie wywołałeś?
Z_photo zdjęcia miodzio. Lubię takie klimaty.
. Czekam na następne. Coś czuję że jeszcze masz gdzieś schowane.
co właśnie wywołałeś?
No mam i chyba nawet ciekawsiejsze. Ale problem w tym, że nie odpowiadają kryterium "właśnie" zawartym w tytule wątku.
To z lekka starszawe kadry.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
co właśnie wywołałeś?
Wrzuciłem próbkę do działu "Prezentacja". 

_________________________________________________________________________________
co właśnie wywołałeś?
dwa Fomapany 400@400 w ID-68 1:1, ha!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
co właśnie wywołałeś?
645, rollei ir400, id 68 1+1 5:30 20C rotacyjnie, przy okazji pierwszy utrwalacz sam składałem (Agfa 304), bo mi "wyszedł był" tetenalowy. Na oko patrząc powinny się obrazki ładnie na papier kopiować. Włóczęgi rowerowe. Koleje, wiatraki, etc.
co właśnie wywołałeś?
Są alternatywy. Ale nie dam rekomendacji. Jest Filtr do systemu cokin (nie używałem), oraz różnej maści chińczyki. Jednego takiego chińczyka kupiłem, zdaje się na alibabie, by zasilić oczko TLRa. Sprawdza się. Działa. Jak wpiszesz w ebaya ir 720 filter, to dostaniesz całą listę, włącznie z jakimś patentem na zmieniany płynnie punkt odcięcia widzialnego światła. Niemniej te chińczyki, to są raczej efemeryczne marki pojawiające się na chwilę.
A TLRy są zresztą wdzięczne do tego typu fotografii, bo "nie ślepniesz" założywszy filtr.
Co do "z filterm/bez filtra", to poglądowo możesz rzucić okiem tutaj. Ktoś zadał podobne pytanie. Różnice są m.z. bardzo duże, choć scena nie eksponuje wcale najlepszych warunków do IR, czyli takich najbardziej te różnice podkreślających. Niebo było jasne, a nie błękitne - wilgoć wisiała w powietrzu. Nie była to wiosna, tylko środek lata. Itd.
A TLRy są zresztą wdzięczne do tego typu fotografii, bo "nie ślepniesz" założywszy filtr.
Co do "z filterm/bez filtra", to poglądowo możesz rzucić okiem tutaj. Ktoś zadał podobne pytanie. Różnice są m.z. bardzo duże, choć scena nie eksponuje wcale najlepszych warunków do IR, czyli takich najbardziej te różnice podkreślających. Niebo było jasne, a nie błękitne - wilgoć wisiała w powietrzu. Nie była to wiosna, tylko środek lata. Itd.
co właśnie wywołałeś?
Musi być bardzo duża różnica, bo film ir, jest czuły w pełnym zakresie z poszerzeniem właśnie na ir.
Żeby był efekt, trzeba odciąć „widzialne” widmo właśnie filtrem.
Bez filtra to w sumie prawie jak na zwykłym filmie.
Żeby był efekt, trzeba odciąć „widzialne” widmo właśnie filtrem.
Bez filtra to w sumie prawie jak na zwykłym filmie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
W zasadzie zgoda, ale... m.z. skóra ludzka, w słonecznych warunkach, jest przez ten film, użyty bez filtra, prezentowana fatalnie, nienaturalnie. Może to jednak wynikać z mojej nieumiejętności obsługi. Nie mam pod ręką przykładów, żeby podeprzeć tę wypowiedź. Jak mawiał mój kafelkarz sugerując rozwiązania (chroniąc mnie przed pułapkami) "Ino godom!" (-: