Jaki zmiekczacz do negatywow?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mirosław, A teraz jak już jest ten ład, to będziesz oszczędzał i przejdziesz na pół kropli, czy będziesz rozrzutny i zaczniesz używać 4?
Pytam bo nie wiem co z zaciekami ma wspólnego polityka.
Pytam bo nie wiem co z zaciekami ma wspólnego polityka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
[...]
Wiesz, że wtrącanie polityki na forum nie prowadzi do niczego dobrego. Zostańmy przy sprawach fotograficznych.
Ja mam Mirasol Tetenala którego używam od kilku lat. Czysty jak łza.
Jak dodawałem zgodnie z przepisem to miałem zacieki. Od czasu dodawania kilku kropel na 500ml rozwiązało sprawę.
Wiesz, że wtrącanie polityki na forum nie prowadzi do niczego dobrego. Zostańmy przy sprawach fotograficznych.
Ja mam Mirasol Tetenala którego używam od kilku lat. Czysty jak łza.
Jak dodawałem zgodnie z przepisem to miałem zacieki. Od czasu dodawania kilku kropel na 500ml rozwiązało sprawę.
skasowane
Ostatnio zmieniony 02 lut 2022, 14:31 przez LD, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie w tym żadnego złośliwego podtekstu - a poza tym chyba mamy demokracje - pozdro.
Nie....teraz kupiłem świeżą butelkę Fotonalu od Fomy tym razem
Uzależniony od fotociemni .
Co do Mirasola to mam mieszane uczucia. Czasami pomimo jego zastosowania smugi były i starałem się pomóc ściągaczką. Ale może to kwestia wody.
A w jakiej wodzie z tymi nawilżaczami (skąd ta nazwa?) płuczecie? Niezależnie od wody polecam za oKuba wirowanie - nie ma co zaciekać i suszenie błyskawiczne (kurz ma mniejsze szanse).
Deminaralizowana, taka z domu towarowego, ale najpierw jeszcze nią przepłukuję koreks i film (ostatnie płukanie), potem drugie zalanie demi z Mirasolem. Stosowałem te ilości apteczne jakie podają w instrukcji (chyba 1:200) ale od dawna daję trochę więcej. Mała dziurka zrobiona szpilką w folii zaklejającej butelkę i przez nią leję cieniutki strumyczek przez sekundkę. Taka mniejsza sekunda.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Ja płuczę metodą Ilforda 5-10-20 i ze 3-4 razy po 3-4 minut w wodzie na stojaka, oczywiście w kranówie i potem demi + 12 kropel Mirasolu na ok. 300ml tak 1-2 minut i wirowanie. Zacieki żegnajcie! Mirasol w miarę świeży, mniej niż rok od zakupu, ten w nowej butelce.
-
- -# mod
- Kontakt:
Fotonal odsądzany od czci i wiary. Od lat i bez problemów. Woda z kranu, miękka
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin