jac123 pisze: ↑12 sty 2022, 11:49
Eeee tam kombinowanie. Weź rób normalny format 6x9 , a potem se wykadrujesz co chcesz.
Po co pomniejszać?! Wiadomo im większy tym lepszy.
jac123 pisze: ↑12 sty 2022, 11:49
Eeee tam kombinowanie. Weź rób normalny format 6x9 , a potem se wykadrujesz co chcesz.
Po co pomniejszać?! Wiadomo im większy tym lepszy.
Po prostu nie podchodzi mi format 6x9. Jak dla mnie to marnowanie filmu. I wcale nie uwazam, ze im wieksze tym lepsze. Jak chce/ potrzebuje duze to ide w 4x5“. Jesli prostokat w MF to 6x7 lub 4.5x6 ale nie 6x9. Tak juz mam
Ulubionym moim formatem jest 6x6 i skoro jest taka mozliwosc uzywania tego aparatu (a jest i to latwo wykonalna) to nie widze powodu dla ktorego mialbym sie ograniczac do 6x9?
Ja popieram Jakoba, warto być ponad.
Ja jak byłem młodszy to przerobiłem sobie Starta na 6x4.5 dla oszczędności, bo kiepsko przedlem, choć filmy były dużo tańsze niż dziś - wkładka pasowała z Beier Precisa, ale ja wycielem dodatkowa dziurkę i wprawilem tam czerwone okienko z jakiegoś gruchchota. Ale Start jest pospolity, a te 20 lat temu to już w ogóle - można go tak martretowac
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider<- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Mi podchodzi 6x9, bo lubię krajobrazy.
6x7 albo 6x8 nie za bardzo, dlatego takich aparatów nie kupuję, nie posiadam, no i nie mam dylematów w związku z tym.
A juz pomijac temat formatow to jestem ciekaw jak ten Skopar rysuje? Mam ten aparat dopiero od kilku dni i nie zdolalem go jeszcze wyprobowac. Czasy, nawet te dlugie, sprawiaja wrazenie poprawnych. Obiektyw jest czysty.
No to mamy temat do dyskusji: co komu w duszy gra.
W mojej 6x6 jakoś nie za bardzo, choć to bez wątpienia format uniwersalny. Ale przyzwyczaiłem się do wykorzystywania całej dostępnej powierzchni, a kwadrat nie pasuje do moich przekonań.
Chyba rzecz w proporcjach: 6x9 ma 1:1,5, 6x8 i 4,5x6 mają 1,333, 6x7 - 1,17
Wielkoformatowe 4x5 i 8x10 - 1,25; 5x7 i 13x18 - 1,4;
Do wyboru, do koloru!
Do krajobrazu przekonuje mnie 6x12 i 6x18 (17), choć jak się robi więcej takich zdjęć to się robi trochę manieryczne.
A mały obrazek (24x35) ma proporcje niemal identyczne jak 6x9
4Rider pisze: ↑11 sty 2022, 18:12
jest tu Kolega co sobie ten filtr dorobił, widać tam nawet ślady kleju na krawędziach.
O, Voitusiowi przeszczepiłem oryginalny filtr z tego trupa co niedawno dostałem. Klej też oczywiście usunąłem
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada