[K] Graty do C220
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
[K] Graty do C220
aka, masz rację, jakoś z automatu założyłem że będzie jak przy prostszych tlr-ach. Moja Yasia miała celowniczy Yashicor 2.8. Mam szkło 180/2.5 i przednia soczewka ma ponad 7 centymetrów 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
[K] Graty do C220
Policz. Ogniskowa / Otwór mierzony linijką patrząc przez przednią soczewkę.
Nie soczewka, tylko dziura. Soczewka może być znacznie większa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
[K] Graty do C220
Sugerowałem się średnicą filtra, 77mm dokładnie
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
[K] Graty do C220
Te watki zawsze inspiruja mnie niestety do kolejnych zakupow. Wlasnie ustrzelilem 180/4.5, podobno w super stanie. Dobrze, ze ten rok juz sie konczy 

[K] Graty do C220
oKuba, no żebyś za nim nie zatęsknił.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
[K] Graty do C220
J.A., Oj na pewno nie. Z wielu powodow. Ten i zeszly to jeden z gorszych jakie przezylem do tej pory
[K] Graty do C220
Dostarczono wlasnie 180/4.5. Do malych ten obiektyw nie nalezy. No i albo statyw albo forsowac filmy
[K] Graty do C220
Że jak z ręki to krótkie czasy? Spokojnie dasz radę z 1/60. Z migawką centralną się da. Forsowanie to marne efekty, lepszy wysokoczuły film i wywoływacz wykorzystujący na maksa czułość.
[K] Graty do C220
aka, No to sprobujemy. HP5 w PMK wychodzi calkiem przyzwoicie. Moze jutro swiatlo przypasuje
[K] Graty do C220
Imperitus, Odradzam jednak ta 250tke ze wzgledu na swiatlo. W 180tce jest juz ciezko ostrosc ustawic jak troche ciemniej. Przynajmniej jak dla mnie
[K] Graty do C220
Popylam wszędzie ze statywem, no i w razie problemów z nastawem precyzyjnym mam osobną lupkę od tego, o taką:
[K] Graty do C220
Imperitus, No to miejmy nadzieje, ze bedzie cos widac w tej lupce. To taka dedykowana do Mamiyi czy cos obcego?
[K] Graty do C220
oKuba, Imperitus,
Panowie, jak tyle szpeju do 6X6:
Statywy, lupki dodatkowe, wezyki i te nadstawki statywowe jeszcze, to ja tu glubie sens porecznosci jakikolwiek taśmy 120.
Z takim bagażem to już lepiej zająć się LFem -
No dla mnie to bez sensu takie wygibasy przy 6x6 jak najmniej przy 9x12...
A Jakob zupełnie mnie już zniechecil do tej 180-tki
Panowie, jak tyle szpeju do 6X6:
Statywy, lupki dodatkowe, wezyki i te nadstawki statywowe jeszcze, to ja tu glubie sens porecznosci jakikolwiek taśmy 120.
Z takim bagażem to już lepiej zająć się LFem -
No dla mnie to bez sensu takie wygibasy przy 6x6 jak najmniej przy 9x12...
A Jakob zupełnie mnie już zniechecil do tej 180-tki

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
[K] Graty do C220
Dedykowana, zakłada się na kominek. Nie jest przesadnie wygodna więc używam zasadniczo tylko do makro. Tutaj jej nie ma ale użyłem do nastawienia i potem kadrowałem bez.
[K] Graty do C220
4Rider, kiedy się uprawia sztukę dla sztuki jak ja, to rytuał ma większe znaczenie niż samo zdjęcie którego i tak nikt nie będzie oglądał