wady parktic, która najlepsza?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Planuję sobie kupić praktice. Myślę nad mtl5b, plc3 lub jakąś odczepianym pryzmatem. Jak dotąd pracowałem tylko na średnim formacie rzadziej zenit. Wie ktoś, ktora z tych praktic jest lepsza?
Jakbym miał którąś polecać, to MTL, jeden z ostatnich modeli gwintowanych. Natomiast odradzam modele "electric", układ przeniesienia informacji o przesłonie zazwyczaj dawno się rozsypał. Dodatkowo, baterie do nich są o ile wiem niedostępne.
PS A tak w ogóle to polecam Pentaxa Spotmatica, tylko też trzeba patrzyć czym dany model jest zasilany.
PS A tak w ogóle to polecam Pentaxa Spotmatica, tylko też trzeba patrzyć czym dany model jest zasilany.
Mogę się wypowiedzieć jedynie o MTL5. bo jedynie tej przez kilka lat używałem. Jej wady to:
1) brutalnie pracująca migawka i lustro - wibracje które wywołują te podzespoły skutecznie ograniczają możliwość fotografowania przy czasach dłuższych niż 1/60 s (przy standardowym obiektywie),
2) ogromna bezwładność światłomierza CdS przy pracy na wysokoczułych materiałach i słabym świetle,
3) widoczne w celowniku mechaniczne winietowanie, bardzo irytujące przy używaniu długoogniskowych obiektywów (górna część kadru jest mocno zacieniona). Taki efekt widoczny jest jedynie w celowniku - obraz rejestrowany na filmie jest prawidłowy.
Nie znam wspomnianego przez przedmówcę Spotmatica, ale nie sądzę (delikatnie rzecz ujmując) by jego funkcjonalność i komfort obsługi były gorsze niż to ma miejsce w przypadku Praktic.
1) brutalnie pracująca migawka i lustro - wibracje które wywołują te podzespoły skutecznie ograniczają możliwość fotografowania przy czasach dłuższych niż 1/60 s (przy standardowym obiektywie),
2) ogromna bezwładność światłomierza CdS przy pracy na wysokoczułych materiałach i słabym świetle,
3) widoczne w celowniku mechaniczne winietowanie, bardzo irytujące przy używaniu długoogniskowych obiektywów (górna część kadru jest mocno zacieniona). Taki efekt widoczny jest jedynie w celowniku - obraz rejestrowany na filmie jest prawidłowy.
Nie znam wspomnianego przez przedmówcę Spotmatica, ale nie sądzę (delikatnie rzecz ujmując) by jego funkcjonalność i komfort obsługi były gorsze niż to ma miejsce w przypadku Praktic.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
to dotyczy wszystkich praktic. (Nigdy nie miałem w rękach B200 więc MOŻE poza nią).
Na statywie nie należy używać czasów z przedziału 1/30 do 1/4.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pisząc o statywie przypomniałeś mi o jeszcze jednej wadzie, którą dotknięta jest Praktica MTL5.
A jest nią gniazdo mocowania statywowego, które wystaje poza płaszczyznę dolnej pokrywy. Nie byłoby to problemem, gdyby owo gniazdo miało odpowiednio dużą powierzchnię, a niestety tak nie jest i skutkuje to drganiami aparatu zamocowanego nawet na najbardziej stabilnym statywie.
_________________________________________________________________________________

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
ma to jescze jeden problem, slaby material na gwint. w jednej ktora uzywalem sie caly wyszlifowal.Z_photo pisze: ↑30 mar 2021, 20:27Pisząc o statywie przypomniałeś mi o jeszcze jednej wadzie, którą dotknięta jest Praktica MTL5.
A jest nią gniazdo mocowania statywowego, które wystaje poza płaszczyznę dolnej pokrywy. Nie byłoby to problemem, gdyby owo gniazdo miało odpowiednio dużą powierzchnię, a niestety tak nie jest i skutkuje to drganiami aparatu zamocowanego nawet na najbardziej stabilnym statywie.
MTL5 mialo matowke z klinem, najlatwiej sie ostrzylo. Czemu wlasnie Praktike? Kiedys palalem sentymentem do tej marki, ale przeszlo mi :)
brunox Po co założyłeś dwa tematy praktycznie o tym samym?
-
- -#
Miałem przez rok MTL 50. Mechaniczna pomyłka. Ale, kolega miał Ricoha TLS401. Do dziś ten czołg pracuje pewnie i precyzyjnie. Jedyna wada to troszkę ciemny wizjer (z racji konstrukcji ). Do tego jest wielki wybór obiektywów z mocowaniem gwintowym 42mm.
Mam co prawda l2 ale pewnie dotyczy to większości praktic, w porównaniu do do np revueflexa sd1 czy pentacona six to lutro tak głośno klapie, że potrafi rozproszyć osobę pozującą