Napotkałem info w foto książkach że filmy o czułości 3200asa to mają rzeczywiści 1000asa ,ta jak to jest? coś się produkuje i firmuje napisem 3200asa a tak nie jest, to co jest do ch...a.to przy forsowaniu 1-2 push a już całkiem wyjdzie abstrakcja

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
No ok, ale skąd wiadomo, że mają 1000 i co to oznacza?
Jaka ma czułość nie wiem (badacze nie są zgodni i podają 160-320), ale nie ma to znaczenia, bo z doświadczenia wynika że HP5+ daje lepsze wyniki na 3200 niż wzmiankowana Delta 3200 na 1600 [ID-68 i Rodinal!].
To oznacza, że wywołując w D76/ID11 punkt czułości na krzywej jest osiągany dla 1000 ISO.
Nie możesz pytać jaką prędkość osiąga samochód nie podając jednostki czasu.
Te wszystkie deklaracje producenta nie są jednoznaczne, jaka czułość ma HP5+ w ID11:
Różnicę widzę, widzę też, że dla Delty 3200 jest wzmianka o czułości 1000 w ID11, to dla HP5+ takiego odniesienia nie ma. Zacytowałem ten wiersz o "best image", w którym HP5+ ma czułość 400 i 800 dla ID11 - ja tylko powątpiewam w pojawiające się tu i ówdzie stwierdzenie o "pudełkowej" czułości filmów wyznaczonej dla D-76/ID11. Swoja drogą EI to w jakich jednostkach jest podawany, nie w "ISO" przypadkiem? To tak a propos tego fragmentu dokumentacji wyżej.
Bo jest wprost podana wg. normy ISO.
Tego akurat nie wiem, nie wczytywałem się w normę. Nie wiem jakie wariacje na temat mogą się też pojawić u różnych producentów. Faktem jest że te dwa wywoływacza wystąpuję praktycznie w każdej tabeli odnośnie czasów wywoływania. Tak jakby to był jakiś wspólny mianownik.
Problem polega na tym, że w żadnych, bo to skrót od, ja bym to na polski przetłumaczył "naświetlać jak".
Jeśli to jest tylko pudełkowa czułość to pytań więcej nie mam.Ale pozostaje jeszcze jedna kwestia w tym wszystkim,im materiał czulszy tym droższy (patrz aukcje itd) to wg mnie to i tak ktos leci w ch...a.
No takie masz podejrzenie. O ile Ilford deklaruje ISO 400 dla hp5+ to dla Delty 3200 to niby gdzie? No chyba, że w normie ISO jest powiedziane, że ID11 jest referencyjnym wywoływaczem.
Ale już Deltę 3200 wywołamy naświetloną od 400 do 3200 (EI). Z innymi filmami jest też różnie, nie zawsze poniżej deklarowanej czułości "pudełkowej".
Pudełkowa = deklarowana przez producenta, cokolwiek to znaczy.
Nigdzie. Po prostu nie podają czułości wg ISO, tylko piszą, "naświetlać jak..."
W Perceptolu. A w DDX masz 25k, a w ID11 12,5k.
Znaczy tyle, że jeżeli jest podane ISO, to podana jest czułość zbadana zgodnie z normą. Jeżeli jest podane EI, to podana jest nastawa światłomierza.