Dodam jeszcze że Jupiter 11 miał gwint M39 i produkowany był w dwóch różnych oprawach - długiej do dalmierzy, i krótkiej do Zenitów.
[S] Jupiter 37A
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
[S] Jupiter 37A
[S] Jupiter 37A
Ten? To nie z „Foto”.

- Załączniki
-
- m42.pdf
- (558.19 KiB) Pobrany 117 razy
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
- technik219
- -#
[S] Jupiter 37A
Akurat "stotrzydziestkapiątka" do małego obrazka to taki obiektyw którego nie sposób schrzanić w produkcji. Większość popularnych "135" zachodnich, wschodnich a nawet dalekowschodnich opiera się na oryginalnym schemacie Sonnara lub jego modyfikacji. Pokażcie mi spapraną "135". Wszystkie są co najmniej dobra a reszta bardzo dobrych. Spaprać można obiektyw szerokokątny (zwłaszcza do lustrzanki), można spaprać standard, chociaż w tym przypadku wszystko co ma więcej niż 4 soczewki w 3 grupach (tessar) jest już dobre. Złego teleobiektywy i obiektywu długoogniskowego po prostu nie da się wyprodukować. Chyba, że ktoś bardzo się postara 
Zresztą, Japończycy jeszcze naparzali się bambusowymi kijami, jak Niemcy już na skalę przemysłową produkowali znakomite obiektywy. Na pewno o tym nie wiecie, ale Polacy też sroce spod ogona nie wypadli. Marka FOS mówi Kolegom coś? Były to obiektywy produkowane przez A. Ginsberga w Warszawie od 1899 roku , po wybuchu I wojny światowej "ewakuowana" przez Rosjan do St. Petersburga. To właśnie firma Ginsberga stanowiła podwaliny pod osławione ŁOMO (ЛОМО). W Wikipedii się tym nie chwalą, bo i jak się chwalić "szabrownictwem"? Do I wś w Rosji nie było ani jednego zakładu produkującego optykę, a tu nagle, ni z gruchy, ni z pietruchy w 1924 roku wystrzeliło ЛОМО. Potem do II w.ś. dreptali w miejscu mając za najwyższe osiągnięcie tryplet Cooka, a tu nagle w końcówce lat 40. wyskakują z konstrukcjami Zeissa. Gdyby nie to "uprowadzenie Ginsberga" to WZFO i PZO mogłyby konkurować na rynkach światowych z niejednym Zeissem. Biednemu zawsze wiatr w oczy...

Zresztą, Japończycy jeszcze naparzali się bambusowymi kijami, jak Niemcy już na skalę przemysłową produkowali znakomite obiektywy. Na pewno o tym nie wiecie, ale Polacy też sroce spod ogona nie wypadli. Marka FOS mówi Kolegom coś? Były to obiektywy produkowane przez A. Ginsberga w Warszawie od 1899 roku , po wybuchu I wojny światowej "ewakuowana" przez Rosjan do St. Petersburga. To właśnie firma Ginsberga stanowiła podwaliny pod osławione ŁOMO (ЛОМО). W Wikipedii się tym nie chwalą, bo i jak się chwalić "szabrownictwem"? Do I wś w Rosji nie było ani jednego zakładu produkującego optykę, a tu nagle, ni z gruchy, ni z pietruchy w 1924 roku wystrzeliło ЛОМО. Potem do II w.ś. dreptali w miejscu mając za najwyższe osiągnięcie tryplet Cooka, a tu nagle w końcówce lat 40. wyskakują z konstrukcjami Zeissa. Gdyby nie to "uprowadzenie Ginsberga" to WZFO i PZO mogłyby konkurować na rynkach światowych z niejednym Zeissem. Biednemu zawsze wiatr w oczy...
Lux mea lex
[S] Jupiter 37A
Ginsberg zmarł w roku 1911, czyli "uprowadzono", jeśli w ogóle, firmę. WZFO i PZO to być może mogłyby konkurować gdyby nie IIWŚ i jej skutki.technik219 pisze: ↑15 paź 2020, 19:26 Gdyby nie to "uprowadzenie Ginsberga" to WZFO i PZO mogłyby konkurować na rynkach światowych z niejednym Zeissem.
- technik219
- -#
[S] Jupiter 37A
Jaki Kolega akuratny... Przecież to skrót semantyczny podbarwiony żartem. Doprawdy...
Lux mea lex
[S] Jupiter 37A
E tam, jak bym był akuratny to bym się "czepnął tego "
bo Ginsberg to nie wiadomo czy był Polakiem (chyba nie), a poddanym to wiadomo czyim...

[S] Jupiter 37A
słówek się czepiał nie będę.
A autor piszący w "branżowym" piśmie powinien wiedzieć co to jest teleobiektyw.
Od razu zaznaczam, że teleobiektyw /= obiektyw o dłuższej ogniskowej niż standard.
A autor piszący w "branżowym" piśmie powinien wiedzieć co to jest teleobiektyw.
Od razu zaznaczam, że teleobiektyw /= obiektyw o dłuższej ogniskowej niż standard.
- Załączniki
-
- Screenshot 2020-10-16 o 12.53.36.png (13.76 KiB) Przejrzano 2588 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
[S] Jupiter 37A
No racja ale zakres standardu na przełomie lat był dość szeroki od 45 do 58mm i w końcu ustandaryzowano 50mm, ale jak wiadomo najbliższe przekątnej jest 45mm.
Acz wydaje mi się że artykuł powstał już na potrzeby matrycy APS i tu autor miałby chyba rację.
Na co zresztą wskazuje zdjęcie cyfrowego Canona i tytuł periodyku:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
- technik219
- -#
[S] Jupiter 37A
A Sz. Kolega to taki pewny jest, że dziadek, pradziadek nie był kozikiem chrzczony, albo nie przycwałował z Wielką Ordą z befsztykiem tatarskim pod siodłem?
Nie bądźmy pewexami i nie mieszajmy dwóch różnych pojęć: Obiektyw standardowy to taki obiektyw, którego ogniskowa równa jest w przybliżeniu przekątnej okienka formatowego negatywu/matrycy. Inną sprawą jest co do aparatów dodawano. A dodawano to co akurat uznano za stosowne. Obiektyw T-22 w Smienach miał ogniskową właśnie 42 mm.
Lux mea lex
[S] Jupiter 37A
No Technik powiedziałem to samo tylko w inszej formie, ale dokładnie to samo co Ty

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
[S] Jupiter 37A
A Sz. Pan to niech się o swojego dziadka martwi. Rzecz w tym, że z faktu, iż ktoś miał firmę w Warszawie na przełomie XIX i XX wieku raczej nie można wyprowadzić wniosku o polskim wkładzie w rozwój optyki i teorii o zaprzepaszczonej szansie na wysoki poziom polskiego przemysłu fotooptycznego w PRLu. Polecam lekturę życiorysu mistrza Ginsberga.technik219 pisze: ↑16 paź 2020, 19:10 aka pisze: ↑15 paź 2020, 20:41
bo Ginsberg to nie wiadomo czy był Polakiem (chyba nie)
A Sz. Kolega to taki pewny jest, że dziadek, pradziadek nie był kozikiem chrzczony, albo nie przycwałował z Wielką Ordą z befsztykiem tatarskim pod siodłem?
[S] Jupiter 37A
A dla mnie Polacy to gęsi, czasem nawet wstyd do nich należeć (jutro stosowny obrazek
)
A w ogóle to nie widzieliście mojego portalu do mego świata równoległego? - gdzieś mi się zapodzial, a tu wielu głupców udaje mędrców, a nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafią i mam nadzieję że kogoś obrazilem, bo to potwierdza me slowa...
Naprawdę czuje ze żyje nie swoim życiem w obcym wszechświecie. Jutro odpalam na nowo M_C220 i tak na miękko by upadajac dupa nie bolala zbyt mocno...
Muzycznie Keith Jarrett - Kolonia i Paryż, a ja Panna Nikt o nazwisku Buendia koleżanka Ivana Bezdomnego i oddech gdzieś w pobliżu lat '90 - Cholera gdzie ten portal...?

A w ogóle to nie widzieliście mojego portalu do mego świata równoległego? - gdzieś mi się zapodzial, a tu wielu głupców udaje mędrców, a nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafią i mam nadzieję że kogoś obrazilem, bo to potwierdza me slowa...
Naprawdę czuje ze żyje nie swoim życiem w obcym wszechświecie. Jutro odpalam na nowo M_C220 i tak na miękko by upadajac dupa nie bolala zbyt mocno...
Muzycznie Keith Jarrett - Kolonia i Paryż, a ja Panna Nikt o nazwisku Buendia koleżanka Ivana Bezdomnego i oddech gdzieś w pobliżu lat '90 - Cholera gdzie ten portal...?
[S] Jupiter 37A
Nie czepiam się słówek, tylko zastanawiam, czy może miałeś jakiś inny na myśli.

Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
[S] Jupiter 37A
tyle, że TELE w nazwie obiektywu, nie odnosi się do ogniskowej wprost, a do jego konstrukcji. I żaden obiektyw standardowy do małego obrazka nie może być nazwany krótkie tele przy matrycy APS-C.technik219 pisze: ↑16 paź 2020, 19:10 Nie bądźmy pewexami i nie mieszajmy dwóch różnych pojęć: Obiektyw standardowy to taki obiektyw, którego ogniskowa równa jest w przybliżeniu przekątnej okienka formatowego negatywu/matrycy. Inną sprawą jest co do aparatów dodawano. A dodawano to co akurat uznano za stosowne. Obiektyw T-22 w Smienach miał ogniskową właśnie 42 mm
I człowiek w branżowym piśmie powinien to wiedzieć.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150