Zdjęcia cyfrowe we własnym powiększalniku
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- technik219
- -#
Panowie, przecież to nie ma sensu. Ani to fotografia cyfrowa - skądinąd wspaniałe medium - ani to fotografia tradycyjna. Ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra. Nie widzę nawet potrzeby uzasadniania tak postawionej tezy, bo tu nic nie trzeba udowadniać - szkoda materiałów, czasu i prądu. Najwyżej można tę całą "technikę" potraktować jako ciekawostkę w rodzaju: czy w zupie pomidorowej da się wywołać film. Da się i na tym koniec, przechodzimy do następnego tematu.
W tym temacie to tyle.
(Bez urazy, kol Jurek - zrobiłeś kawał roboty, udowodniłeś, że można, i że na upartego można to nawet pokazać publicznie, ale to ślepy zaułek. Dzięki, że to pokazałeś. Dobrze to o Tobie świadczy - myślisz, eksperymentujesz, kombinujesz i jestem przekonany, że jeszcze nie raz zaskoczysz nas na tym forum tak, że nam czapki spadną. Gdyby nie było takich eksperymentatorów to prawdopodobnie siedzielibyśmy, jako ludzkość, w jaskiniach i popierdywali z zimna ... parafraza kwestii z "Konopielki" Redlińskiego, więc tym bardziej bez urazy. Działaj dalej!)
W tym temacie to tyle.
(Bez urazy, kol Jurek - zrobiłeś kawał roboty, udowodniłeś, że można, i że na upartego można to nawet pokazać publicznie, ale to ślepy zaułek. Dzięki, że to pokazałeś. Dobrze to o Tobie świadczy - myślisz, eksperymentujesz, kombinujesz i jestem przekonany, że jeszcze nie raz zaskoczysz nas na tym forum tak, że nam czapki spadną. Gdyby nie było takich eksperymentatorów to prawdopodobnie siedzielibyśmy, jako ludzkość, w jaskiniach i popierdywali z zimna ... parafraza kwestii z "Konopielki" Redlińskiego, więc tym bardziej bez urazy. Działaj dalej!)
Lux mea lex
jurek, twoja metoda ma poważną wadę, przynajmniej dla niektórych ludzi- do których sam się zaliczam. Mianowicie dostaję piany jak mam cokolwiek zrobić na komputerze. Tradycyjna ciemnia na szczęście nie wymaga interakcji z maszynami cyfrowymi 

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
To jest jeden z powodów, dla których nie chcę kupować drukarki do zdjęć. Ciemnia jest mi niezbędna do zachowania higieny psychicznej, kiedy nie mogę wyjechać do lasu.
Przy okazji: zaktualizowałem post z całą procedurą krok po kroku.
teh_R., takie rzeczy są i to całkiem niezłej jakości. Znaczy cyfrowy powiększalnik.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Najbliższą przyszłość widzę raczej w wyświetlaczach OLED, które nie potrzebują podświetlenia.teh_R. pisze: ↑13 paź 2020, 16:52 Natomiast hitem byłoby zmajstrowanie ultradrobnoziarnistego monitora z podświetlaniem równym jak tafla jeziora w bezwietrzną pogodę (akurat monitory kalibrowane to nie synonim równości podświetlania matrycy, aby nie było), albo czegoś na zasadzie wyświetlacza w czytniku pdf.
Co do rozdzielczości, mam dostęp do monitora 8K (~32 Mpx), z którym planowałem pociągnąć temat, ale po dokładnym obejrzeniu wyników z 4K nie widzę nawet takiej potrzeby. Piksele wyświetlacza w jakiś tajemniczy sposób giną w ziarnie, mimo że negatyw ma 6x7 cm.
Powody wymieniłem w głównym poście opisującym proces, ale jeśli miałbym wybrać główny, to chyba ex aequo potrzeba spędzania czasu w ciemni (dlatego nie chcę drukarki) i frustracja marnowania papieru przy kolejnych wersjach maskowania i dopalania (dlatego wolę robić zdjęcia cyfrówką i edytować w PS).
Moja hybryda daje mi jednocześnie swobodę edycji i ciemnię.
Przypuszczam że mam też taniej (mówimy o swobodzie powiększeń do formatów wystawowych, to nie są tanie drukarki), ale koszty nie były priorytetem. Mam jakąś niechęć do drukarek, jeszcze z czasów kiedy pracowałem w serwisie komputerowym.
U mnie frustracja zniknęła po zakupie Zone Master II
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Czyli tak - mamy już temat wyjaśniony? Czy ktoś jeszcze chciałby coś dodać?
Uzależniony od fotociemni .
pojawił się natomiast stres związany z brakiem na rynku żarówek opalowych, niezbędnych do prawidłowego działania ZM II.

Mirosław pisze: ↑ Czyli tak - mamy już temat wyjaśniony? Czy ktoś jeszcze chciałby coś dodać?

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Owszem, ale tylko takich dużych, do dużego Dursta. No co ja poradzę, że duży musi więcej ;)
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Też bardzo lubię tę zabawę. Daje mi dobry odpoczynek i spokój. To chyba najszczerszy mój motyw. Ale dla odmiany mnie cieszy kombinowanie jak zrobić bez fotosklepu i bez kontaktu z ekranem. Czasem jedną fotkę męczę 5-6 posiedzeń nim znajdę sposób. Tylko, że to przywilej hobby. Nie ma presji czasu, nie ma deadline. Nie wyszło? Trudno, wyjdzie innym razem (-: Co do tego marnowania papieru, to ono oczywiście jest, ale ja na ogół robię próbki na jakichś ścinkach z innych prac (docinam sobie sam potrzebne formaty z roli). Małe fragmenty. Kwestia przyzwyczajenia, żeby umieć na bazie kilku takich fragmentów umieszczonych w kadrze ocenić jak wyjdzie całość. A co to znaczy rozmiar wystawowy? Jak duże robisz te powiększenia monitorową metodą?
Dobre pytanie właściwie. W moim przypadku to będzie głównie 50x60 cm. W przyszłości będę chciał większe ale na 50x60 kończą się moje kuwety, a jeszcze nie próbowałem inaczej. Z monitora na razie 30x40 ale widzę że ograniczeniem jest ziarno a nie piksele.
Nie przestaje mnie dręczyć pytanie dlaczego te piksele tak totalnie zniknęły. No i odpowiedź nasuwa się po zastanowieniu czym są piksele monitora (ppi) vs kropki drukarki (dpi). Jeden piksel monitora zawiera znacznie więcej informacji niż kropka drukarki, dokładnie 256 razy więcej, w przypadku standardowego trybu odcieni szarości.
Szczegóły techniczne przejrzałem dość pobieżnie, ale jeżeli wynalazek ma polegać na tym, że fotografujesz obraz z monitora aparatem analogowym, to obawiam się, że prekursorów tej metody jest cała masa...niemniej szacun za podejście eksperymentalne i poszukiwania w sieci!
Może trochę spóźniona refleksja z mojej strony, ale monitor 4k posiada wprawdzie ok. 8 mln pikseli ale każdy piksel składajurek pisze: ↑14 paź 2020, 21:48 Nie przestaje mnie dręczyć pytanie dlaczego te piksele tak totalnie zniknęły. No i odpowiedź nasuwa się po zastanowieniu czym są piksele monitora (ppi) vs kropki drukarki (dpi). Jeden piksel monitora zawiera znacznie więcej informacji niż kropka drukarki, dokładnie 256 razy więcej, w przypadku standardowego trybu odcieni szarości.
się z 3 subpikseli RGB toteż tych punktów jest blisko 25 mln i dlatego są one słabo widoczne na negatywie.