Zwróć uwagę na rodzaj magazynka - koniecznie do filmu 120. Często zdarzają się oferty z magazynkiem do filmu 220 - co prawda można go przestawić na 120, ale są poważne wątpliwości co do bezpieczeństwa korpusu po takiej operacji.
Wybór pierwszego średniego formatu.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Polecam RB67. Mam od pół roku i jestem zachwycony. Miałem przez kilka lat P67 , i zarówno Pentaxa jak i Mamcię targam w teren bez problemów. Zdjęcia ze statywu i z ręki. W P67 denerwowała mnie bezużyteczność dłuższych czasów - mikroporuszenia przez walące lustro poniżej 1/60. Mamcia "kupiła" mą duszę swoją modułowością. Np. magazynek 6x7 do krajobrazu i 6x4,5 i innych zastosowań z motywem głównym. Optyka tu i tu podobnej jakości.
A tak bajdełej, po co AF do krajobrazu ?
Do krajobrazu po nic, ale człowiek czasami sobie na spacerze kwiatka strzeli, czy lico swojej ukochanej i wsadzi do albumu rodzinnego, albo inne duperele.szable pisze:Polecam RB67. Mam od pół roku i jestem zachwycony. Miałem przez kilka lat P67 , i zarówno Pentaxa jak i Mamcię targam w teren bez problemów. Zdjęcia ze statywu i z ręki. W P67 denerwowała mnie bezużyteczność dłuższych czasów - mikroporuszenia przez walące lustro poniżej 1/60. Mamcia "kupiła" mą duszę swoją modułowością. Np. magazynek 6x7 do krajobrazu i 6x4,5 i innych zastosowań z motywem głównym. Optyka tu i tu podobnej jakości.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
O! Bratnia dusza, targająca.szable pisze: ↑23 maja 2020, 08:08 Polecam RB67. Mam od pół roku i jestem zachwycony. Miałem przez kilka lat P67 , i zarówno Pentaxa jak i Mamcię targam w teren bez problemów. Zdjęcia ze statywu i z ręki. W P67 denerwowała mnie bezużyteczność dłuższych czasów - mikroporuszenia przez walące lustro poniżej 1/60. Mamcia "kupiła" mą duszę swoją modułowością. Np. magazynek 6x7 do krajobrazu i 6x4,5 i innych zastosowań z motywem głównym.
Marzyłem o P67 dla tego jednego szkła 105mm f2.4. Nie wymyśliłem żeby kupić kasetę 645 do RB67, za to kupiłem cały zestaw m645Pro dla obiektywu 80/1.9 i w sumie nie żałuję.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Ale o ileż więcej jest satysfakcji jak się wbrew naturze fotografii wielkoformatowej, uda zrobić zdjęcie z ręki, na pełnym manualu, w trudnych warunkach . W każdym razie dla mnie. Do tego przydatne są te nieliczne, jasne obiektywy.
Przerobiłem trochę aparatów małoobrazkowych z ręcznymi ustawieniem ostrości i jeden z AF i najprzyjemniej mi się pracowało właśnie na tym z AF. Chociaż miło wspominam moją besse R, duży jasny wizjer, plamka sporą, żałuję że sprzedałem.mrek pisze:Ale o ileż więcej jest satysfakcji jak się wbrew naturze fotografii wielkoformatowej, uda zrobić zdjęcie z ręki, na pełnym manualu, w trudnych warunkach . W każdym razie dla mnie. Do tego przydatne są te nieliczne, jasne obiektywy.
Jednak matówki w 645 czy 6x7 to zupełnie inna jakość. Nadal powtórzę, że warto gdzieś dotknąć wybrany model aparatu. Miałeś okazję obejrzeć?
w larsonie kiedyś macałem pentacon z wymieniona matówka na bardzo jasna i wiem jak to wygląda :) dlatego wybrałem średni by łatwiej mi się ostrzyło manualnie, bo mam wadę wzroku, a na 35 to wszystko takie małe.mrek pisze:Jednak matówki w 645 czy 6x7 to zupełnie inna jakość. Nadal powtórzę, że warto gdzieś dotknąć wybrany model aparatu. Miałeś okazję obejrzeć?
To znaczy? Wątek zmienił się w agitację przeciw AF i za ciężką nie-alternatywą dla P645N.

Jako świeży nabywca P645n nie będe się wdawał w szczeguły ,ale przerabiając różne pentacony,mamiye yashiki,mieszki ,ten aparat mnie absolutnie zadowolił.Jedynie ciężki.
-
- -#
Mam P645n i Bronicę SQ. Każdy to inna bajka. Ale Pentax to niesamowite narzędzie do robienia zdjęć.
mazkicz, rysiek1996, mogę tylko potwierdzić wasze opinie.
Fan Pentax'a.
Zawsze przeglądając tego typu tematy zastanawiam się jaka jest zależność : aparat, obiektyw, fotografujący ? Gdyby przyjąć panujący trend to nigdy wcześniej nie powinny powstać zdjęcia, którymi się zachwycamy.
Trend ? Gdzie panujący ? Czy nie czytasz tego co tu się pisze ? Dążenie do posiadania najwspanialszych aparatów, najdoskonalszych obiektywów. Czy to zapewnia efekt w postaci niepowtarzalnych ujęć ?