Revueflex - jak rozbebeszyć

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Filet
-#

Revueflex - jak rozbebeszyć

Post autor: Filet »

Witam
Mam aparat Revueflex SC1, wersja eksportowa na niemiecki rynek japońskiej lustrzanki Chinon CM-1. Światłomierz w tym aparacie źle pokazuje i jest przesunięty czterokrotnie, więc ładując film 100 ISO, na światłomierzu ustawić muszę 400 ISO. Przestaje być smiesznie gdy chce założyć film 1600 ISO.
Pytanie kieruję do tych, którzy może korzystają z tego aparatu i poznali go od środka. Nie umiem zdjąć pokrętła od czasów ani naciągu migawki, a potrzebuję dostać się pod górną obudową. Proszę o wskazówki!
Proszę również nie traktować mnie jak szaleńca, ponieważ większość szanownych miłośników fotografii nie odważyłaby się dokonać trepanacji swojego pupila ;) Ja jednak ma na koncie wielokrotne drobne naprawy zenitów i syfrówki, związane także ze światłomierzem.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Filet
-#

To znowu ja w sprawie Revueflexa.
Aparat rozbebeszyłem i światłomierz nastawiłem. Działa poprawnie w każdym przedziale czasów, czułości filmu i przysłony. Jeżeli komuś przyjdzie oddać ten aparat do serwisu dla nastawienia światłomierza, chętnie pomogę w samodzielnej naprawie. Może to żaden wyczyn, ale jak dla mnie mieć stówę a jej nie mieć to istotny dylemat ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

To moze od razu podziel się na forum poradami, "na świeżo", może kiedyś się komuś przydadzą, a nie będzie mógł Cię namierzyć.
Będziemy wdzięczni.
Awatar użytkownika
Filet
-#

Będzie będzie, ale za jakiś czas. Trzeba to jakoś zredagować :)
andrzejem
-#

Post autor: andrzejem »

Filet pisze:Będzie będzie, ale za jakiś czas. Trzeba to jakoś zredagować :)
witam, czy udało się?
ODPOWIEDZ