Witam serdecznie wszystkich, bo to chyba mój pierwszy post na tym forum
Z duszą na ramieniu odnawiam wątek. Chciałem przeprowadzić powyższy test w wersji zaproponowanej w Way Beyond Monochrome dla Delty 100 w formacie 120. Zajrzałem tutaj, bo jednak mam pytanie. Jako że dysponuję tylko Mamiyą C330, gdzie nie mam jak zejść o 1/3 przysłony, to czy mogę ten test zrobić na małym obrazku (mam Nikona F90). Pomijając powyższe, doktrynalne, spory, czy fakt użycia aparatu małoobrazkowego, z innym obiektywem wpłynie na wynik, czy nie ma to znaczenia? Drugie pytanie dotyczy właśnie starszych aparatów średnioformatowych. Jak sobie radzili z takim testem, tzn jakim modyfikacjom on podlegał, gdy nie można było zmieniać ekspozycji o 1/3? Pamiętam jakiś stary wywiad sprzed ok 30-40 lat z fotografem, którego nazwiska nie pamiętam, który mówił, że zaczyna od ustalenia faktycznej czułości negatywu dla danej partii. Czy bez densytometru i bez podziału na 1/3 przysłony to było możliwe? Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy mogę to zrobić Mamiyą C330? Proszę o łaskawe potraktowanie, jeśli coś pokręciłem.
Pozdrawiam
Maciek
Prosta kalibracja negatywu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
jakieś znaczenie będzie to miało, raczej niewielkie i pomijalny.zeromaciek pisze: ↑04 kwie 2020, 18:49 czy fakt użycia aparatu małoobrazkowego, z innym obiektywem wpłynie na wynik, czy nie ma to znaczenia?
Co do reszty to w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.
Otóż nie radzili sobie, tylko teoretyzowali. 1/3 przesłony na materiale cz-b to też dobry żart.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pozostaje pytanie na ile delta w małym i w średnim to ten sam materiał? Rozważania o 1/3EV to czysta teoria - skok migawki to 1EV i przysłony najczęściej o 1EV dla większości kombinacji aparat/obiektyw.zeromaciek pisze: ↑04 kwie 2020, 18:49 Pomijając powyższe, doktrynalne, spory, czy fakt użycia aparatu małoobrazkowego, z innym obiektywem wpłynie na wynik, czy nie ma to znaczenia?
A tak w ogóle, to kalibracja dla średniego, a już dla małego to w praktyce nic nie daje. Naświetlenie całego filmu w takich samych warunkach wymaga dyscypliny, a o to najczęściej u amatora trudno

Raczej ten sam. Oglądałem pod mikroskopem. Ziarno identyczne. Tonalność przy zachowaniu tych samych parametrów ta sama.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Macie jakieś zepsute aparatyaka pisze: Rozważania o 1/3EV to czysta teoria - skok migawki to 1EV i przysłony najczęściej o 1EV dla większości kombinacji aparat/obiektyw.
A tak w ogóle, to kalibracja dla średniego, a już dla małego to w praktyce nic nie daje. Naświetlenie całego filmu w takich samych warunkach wymaga dyscypliny, a o to najczęściej u amatora trudno

W małym obrazku to raz że nie ma obowiązku czekania na ostatnią klatkę i używając magicznego narzędzia jakim są nożyczki można skrócić męki

Tak, ale tylko niektóre

E tam, Exaktę trza mieć!
Tajemna wiedza o użytecznym zakresie naświetleń Fomy w różnych formatach ujawniana tu i ówdzie - bezcenna

A tak na poważnie, to materiał + wywoływacz (i jego sprawdzone, potwierdzone praktycznie właściwości) + osobiste doświadczenia fotografa/amatora samodzielnie wołającego to jedyna droga do pozytywnych efektów. Czego wszystkim fotografującym życzę.