Orwochrom UT 18/120. Cross w C41 macie jakieś rady?
Czas, temperatura?
UT 18
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
UT 18
Wielu ludzi pisze że optymalnie jest poniżej 25°C ze względu na delikatną emulsję. Co do czasu:
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
UT 18
Lepiej wywołać, problem polega, że nie wiem w ogóle jak.
Może i cz-b tylko jak? Masz jakieś rady?
To znajomego. Ja filmów tak starych nie używam.
Może i cz-b tylko jak? Masz jakieś rady?
To znajomego. Ja filmów tak starych nie używam.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
UT 18
Doświadczenia nie mam w tej materii. Obstawiałbym pewnie jakiś stand z Rodinalem? Myślę, że jeśli potraktujesz to tak samo jak każdy inny 30+ letni film czarno biały, to coś się da wycisnąć. Można też wysłać do czarno-białe, to Ci przepuszczą przez C9165.
UT 18
pelovsky, zdecydowaliśmy o obróbce cz-b.
Obraz jest, to sukces, ale nie rozpuszczają się w utrwalaczu komponenty barwników i film wygląda jak na zdjęciu. Jakiś pomysł?
Obraz jest, to sukces, ale nie rozpuszczają się w utrwalaczu komponenty barwników i film wygląda jak na zdjęciu. Jakiś pomysł?
- Załączniki
-
- 26718128-E103-4421-9124-5AC0D1A1DAFE.jpeg (19.17 KiB) Przejrzano 1909 razy
UT 18
Idąc logiką procesu odwracalnego, to chyba trzeba wybielić te warstwy z barwnikami. W zasobach internieta znlazłem taki pomysł na uzyskiwanie cz-b negatywu z E6 (nie ma chyba przyczyny, dla której tu nie powinno to zadziałać):
Może to wywoływanie na czarno-biały negatyw to nie był jednak taki fantastyczny pomysł, jak o tym dłużej pomyśleć
https://www.photo.net/discuss/threads/e ... -w.369254/E-6 cross processed as a black and white can be salvaged by bleaching out the unwanted dyes. Make up a solution consisting of 1/4 once of citric acid in a quart of rapid fix. Soak the processed film in water for a minute or two and then in this salvaging solution for 7 ~ 14 minutes. After treatment, wash and dry as usual. Prints will be substandard but usable.
Może to wywoływanie na czarno-biały negatyw to nie był jednak taki fantastyczny pomysł, jak o tym dłużej pomyśleć

UT 18
No właśnie w standardowym wybielaczu c-41 czy e-6, czy w ogóle w barwnych procesach, usuwane są pozostałości barwników. Ale tu wybielacza zastosować nie można, bo wyjdzie piękny przeźroczysty celuloid
Z powyższego przepisu wynika, że do szybkiego utrwalacza mam dać 1/4 uncji kwasku cytrynowego. Cholera nie mam szybkiego utrwalacza.

Stało się. Ale nie był chyba taki najgorszy, bo jest obraz i to wyraźnie widoczny, więc trzeba się tylko pozbyć tego męta.
Z powyższego przepisu wynika, że do szybkiego utrwalacza mam dać 1/4 uncji kwasku cytrynowego. Cholera nie mam szybkiego utrwalacza.