Nie boicie się suszyć na stojąco? Nie powstaną zacieki, nawet gdy ściągnie się wodę ściągaczką?
ciemnia w kotłowni
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ciemnia w kotłowni
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ciemnia w kotłowni
Może być, ja długo używałem drzwi z lustrem w szafie wnękowej.
mrek, nigdy nie powstają zacieki. A od ściągaczki lepszy jest dobry papier.
mrek, nigdy nie powstają zacieki. A od ściągaczki lepszy jest dobry papier.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ciemnia w kotłowni
No to się dziś odważę suszyć pionowo, ale nadmiar wody ściągnę. Już wymyłem dokładnie ściągaczkę z prysznica.
-
- -# mod
- Kontakt:
ciemnia w kotłowni
To zły pomysł. Pionowa szyba sprawi duże kłopoty przy uprzymaniu jej w czystości s samym klejeniu zdjęć. Na oko ta wnęka ma jakieś 40-50 cm głębokości. Przybiłbym kilka listew po obu jej stronach na takich samych wysokościach a szyby bym przyciął na taki wymiar, aby wspierały się na nich jak półki. Naklejanie robisz na stole, kładziesz na tych listwach i spoko. Można kleić na dwóch stronach. Gdy suszysz filmy szkła zdejmujesz i opierasz na dole o ścianę wnęki - można zrobić jakąś konstrukcję chroniącą.
- Załączniki
-
- file.jpg (100.73 KiB) Przejrzano 3036 razy
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
ciemnia w kotłowni
Też najczęściej suszę pionowo. Na większym lustrze łazienkowym. Bezpośrednio po przyłożeniu traktuję fotkę czystym, świeżo wymytym wałkiem do tapet. Wadą jest, tak jak pisze Zbyszek, czasochłonność czyszczenia. Zamiast wrzucić pod bieżącą wodę, gdzie po kilku minutach taśma sama odejdzie i wystarcza kilka ruchów, żeby doczyścić do końca, trzeba namaczać, często kilkukrotnie. Papra się przy tym dookoła, więc trzeba sprzątać również otoczenie. Przynajmniej u mnie tak jest. Lustro jest w bezpośrednim pobliżu kaloryfera - schnie wszystko piorunem.
ciemnia w kotłowni
ona ma tylko 22 cm głębokości...
Tak bym to widział na ten moment
Tak bym to widział na ten moment
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
W jakim programie to planowałeś?
Mam coś pod linuxa do zaplanowania mojej ciemni ale dość ubogie w opcje.
Mam też analogowy papier milimetrowy + wycięte obrysy mebli - też się sprawdza. ale nie pomaga na ilość m2. Mam ciasno i pozostaje mi 50 cm przejścia przy stole wodnym
Mam coś pod linuxa do zaplanowania mojej ciemni ale dość ubogie w opcje.
Mam też analogowy papier milimetrowy + wycięte obrysy mebli - też się sprawdza. ale nie pomaga na ilość m2. Mam ciasno i pozostaje mi 50 cm przejścia przy stole wodnym
- Załączniki
-
- ciemnia.PNG (21.49 KiB) Przejrzano 2996 razy
ciemnia w kotłowni
Też będzie ciasno, ale przynajmniej na stałe - co z tego, że w poprzednim miejscu miałem łazienkę na wypasie chyba z 15 m, jak musiałem za każdym razem cały majdan składać/rozkładać...
Zaprojektowałem to za pomocą Live Home 3D pod Maca - mega fajna aplikacja - najpierw pomiar wszystkiego, potem wprowadzenie tego mi zajęło może godzinkę - co do milimetra, mnóstwo gotowych obiektów i od razu robi w 3D. Naprawdę nie sądziłem, że to będzie aż takie proste...
Zaprojektowałem to za pomocą Live Home 3D pod Maca - mega fajna aplikacja - najpierw pomiar wszystkiego, potem wprowadzenie tego mi zajęło może godzinkę - co do milimetra, mnóstwo gotowych obiektów i od razu robi w 3D. Naprawdę nie sądziłem, że to będzie aż takie proste...
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
-
- -# mod
- Kontakt:
ciemnia w kotłowni
Zastanów się jeszcze... Jedna szyba 40x70 (szerokość wnęki) pozwoli na suszenie nawet czterech odbitek. Wygoda użytkowania szyby "ruchomej" jest nie do przecenienia i nieporównywalna z szyb ą stałą, pionową. Te 20 cm co by wystawały to przecież tylko na czas suszenia. Namawiam do takiego rozwiązania.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
ciemnia w kotłowni
Może i masz rację - można przecież lekko pod skosem te szyny zamontować i zamówić szkło ze szlifowanymi krawędziami, żeby nie kaleczyć się przy przenoszeniu. Ale by musiało być około 45 cm, bo jak bym robił 40/50 to musze mieć trochę miejsca na taśme...zladygin pisze: ↑18 lis 2019, 11:03Zastanów się jeszcze... Jedna szyba 40x70 (szerokość wnęki) pozwoli na suszenie nawet czterech odbitek. Wygoda użytkowania szyby "ruchomej" jest nie do przecenienia i nieporównywalna z szyb ą stałą, pionową. Te 20 cm co by wystawały to przecież tylko na czas suszenia. Namawiam do takiego rozwiązania.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
i zamiast listew - profile metalowe - takie szyny, będzie profeska.
pozostaje kwestia myjki, ale tu się trzeba będzie niestety wykosztować...
pozostaje kwestia myjki, ale tu się trzeba będzie niestety wykosztować...
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800