Głowice kolorowe Krokus i Meopta
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam. Wykonuję odbitki czarno białe i mój obecny powiększalnik nie ma kieszeni na filtry do papierów multigrade. Zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej wybrać powiększalnika z głowicą do koloru zamiast takiego z szufladą na filtry. No i pojawiają się Meopty z głowicami do koloru oraz Krokusy z głowicą Krokus GF. Czy między tymi głowicami zauważę jakieś szczególne różnice, czy Krokus GF wystarczy i będzie OK?
Filtry się zużywają, nie wymienisz tych z głowicy.
Pomijam tu kwestię, że powiększalnik z mieszaczami daje bardziej miękki rodzaj ostrości.
Pomijam tu kwestię, że powiększalnik z mieszaczami daje bardziej miękki rodzaj ostrości.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Mam oba w obu wersjach.
Krokus z głowicą GF daje bardzo słabe światło. Czasy naświetleń w minutach.
W głowicy należy uważać na stan oprawki halogena, gdyż mogą być upalone styki.
Meopta 6 z głowicą daje trochę więcej światła, ale też bez rewelacji.
Oczywiście w porównaniu do tych samych powiększalników z żarówką 150 W.
Oprócz tego słuszna uwaga J.A. Temperatura w odległości kilku cm od halogena jest
bardzo wysoka i na pewno nie służy filtrom.
Krokus z głowicą GF daje bardzo słabe światło. Czasy naświetleń w minutach.
W głowicy należy uważać na stan oprawki halogena, gdyż mogą być upalone styki.
Meopta 6 z głowicą daje trochę więcej światła, ale też bez rewelacji.
Oczywiście w porównaniu do tych samych powiększalników z żarówką 150 W.
Oprócz tego słuszna uwaga J.A. Temperatura w odległości kilku cm od halogena jest
bardzo wysoka i na pewno nie służy filtrom.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Jeśli chodzi o produkty Meopty, to od ponad 30 lat używam powiększalnika Magnifax 4 (z dwiema wymiennymi głowicami) i jestem z niego bardzo zadowolony. Głowica do koloru daje radę z papierami cz-b o zmiennym kontraście, ale przy dużym powiększeniu czasy faktycznie są długie. No i od światła rozproszonego wolę to z kondensora. Dlatego zamiast głowicy do koloru wolę zakładać klasyczną głowicę kondensatorową (ma szufladę na filtry). Jest też trzecia opcja: Meopta produkowała do Magnifaxa głowicę Meograde do cz-b papierów zmiennokontrastowych (z Opemusem też by pasowała). Tej nie mam, więc trudno mi ją ocenić, natomiast znajomi używali jej z powodzeniem.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2019, 22:19 przez PawelM, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem skąd pomysły o problemach z glowicami Meopta 3. Mam taką w Magnifaxie 4, kupiłem 15 lat temu mocno używaną. Działa prawidłowo z czb i kolorem. Czasy naświetlania przy powiekszeniach 30x40 i przysłonie 5.6 nie przekraczaja kilkunastu sekund (tak z pamięci). Że ktoś woli kondensor - rozumiem.
pelovsky, filtry w głowicach są trwalsze od tych do szufladki, bo są szklane, a nie z tworzywa. Ale nie są wieczne. Co prawda obecnie wielkości przerobu takiej głowicy to raczej ułamek jej żywotności, ale kupowana z którejś ręki, a uwierz, z drugiej ręki są tak samo rzadkie jak nówki, może być mocno zużyta. I niedoświadczony użytkownik nie zorientuje się orędownik, że problemy wynikają właśnie z powodu wypalonych filtrów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
uzywam glowice Meopty od pol roku, przy powiekszeniach 30x40, przyslonie 4 i M60 potrzebuje zaledwie 6s na odbitke. Ale nie sprawdzalem, jaki tam jest halogen. Odziedziczylem po jednym obserwatoium w stanie jak nowka, wiec podejrzewam, ze halogen jest originalny. Robie na tech-panie, wiec dyfuzor bardziej mi podchodzi niz kondensator bo bardziej zmiekcza i tak juz twarde negatywy.
Odnosnie zuzycia filtrow, po jakim przerobie mozna sie spodziewac zauwazalnego wpalenia filtrow? Da sie to jakos okreslic?
Odnosnie zuzycia filtrow, po jakim przerobie mozna sie spodziewac zauwazalnego wpalenia filtrow? Da sie to jakos okreslic?
Cześć.
Po latach grzebiąc u mamy, znalazłem powiększalnik z głowicami barwnymi Meopta /nigdy nie wyjmowany z pudeł - przeleżał nowy tak na oko 40 wiosenek / oraz też nigdy nie wyjmowany ze styropianu Pentacon Six z pryzmatem TTL ,kilkoma obiektywami , mieszkami, lupami itd.- wszystko nowe nigdy nie używane/ są nawet instrukcje PL i foldery, gwarancje ....
Może ktoś mądry powie co z tym zrobić.
Pozdrawiam
Po latach grzebiąc u mamy, znalazłem powiększalnik z głowicami barwnymi Meopta /nigdy nie wyjmowany z pudeł - przeleżał nowy tak na oko 40 wiosenek / oraz też nigdy nie wyjmowany ze styropianu Pentacon Six z pryzmatem TTL ,kilkoma obiektywami , mieszkami, lupami itd.- wszystko nowe nigdy nie używane/ są nawet instrukcje PL i foldery, gwarancje ....
Pozdrawiam
No zdjęcia, a co?
Podejrzewam, że jeszcze mniej niż kondensator przypadł by Ci do gustu kondensor.

_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Tak na szybko wycena:stella208 pisze: ↑03 wrz 2021, 20:58 Cześć.
Pozdrawiam
Pentacon Six z obiektywami (zależy które i ile ich jest) jakieś 1500/2000PLN, powiększalnik Meopta zależy jaki: Opemus - 300/500PLN, Magnifax 4 - 1000PLN i więcej.
Ale tak jak wyżej napisano lepiej zacząć robić zdjęcia.
Niestety od około 20 lal nie fotografuję, zająłem się filmem.
Acha zapominałem są jeszcze 2 Janpole do małego obrazka i do 6 x6, zegary, termometry ,stabilizatory temperatury ,kuwety , kilka "piętrowych" Koreksów , cała ciemnia...oraz 2 x Practiki z kilkoma obiektywami....lampami Vivtar z całym kompletem nasadek!
Kiedyś"tłukłem" Śluby i wesela
Pozdrawiam
Acha zapominałem są jeszcze 2 Janpole do małego obrazka i do 6 x6, zegary, termometry ,stabilizatory temperatury ,kuwety , kilka "piętrowych" Koreksów , cała ciemnia...oraz 2 x Practiki z kilkoma obiektywami....lampami Vivtar z całym kompletem nasadek!
Kiedyś"tłukłem" Śluby i wesela
Pozdrawiam