D76 1:1 raz użyte czy wylać?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
D-76 woła na nominał. Ci, co wypisują że zaniża czułość (czytaj: naświetlony materiał wywołany w zgodzie z literaturą jest "cienki" nie potrafią światła pomierzyć). Od kilku lat używam wyłącznie D-76, przedtem bawiłem się w eksperymenty. Taki Atomal czy inne ultradrobnoziarniste wywoływacze faktycznie zjadają nieco czułości, ale bez przesady.
Postaram się krótko. (większość za Ilińskim)
Większość wywoływaczy tzw. drobnoziarnistych bazuje na zjawisku rozpuszczania srebra przez siarczyn sodowy. Sprawdzone organoleptycznie*. Prowadzi to do zmniejszenia fizycznych rozmiarów cząsteczek Ag.
Równocześnie powoduje spadek gęstości optycznej materiału światłoczułego- po polsku do spadku światłoczułości.
I faktycznie czasy wołania u Ilińskiego są krótsze niż stosowane powszechnie.
Autor zwraca na to uwagę. Skutkiem zalety wywoływacza nie są w pełni wykorzystane.
Sam też nigdy nie prześwietlałem negatywów pod D76, ale na R09 z siarczynem przedłużałem czas wołania (przewołanie, albo forsowanie).
Reasumując z D76 dość szybko zrezygnowałem na rzecz N10 (W17)- może niesłusznie.
Przyznam, że stwierdzenie "D76 zaniża czułość" wywołuje tyle kontrowersji- toć tak stoi w każdym poważniejszym opisie tego wywoływacza i nie tylko tego.
*można to sprawdzić mocząc w roztworze wywołany materiał (negatyw, albo odbitkę)- działa trochę jak osłabiacz
Większość wywoływaczy tzw. drobnoziarnistych bazuje na zjawisku rozpuszczania srebra przez siarczyn sodowy. Sprawdzone organoleptycznie*. Prowadzi to do zmniejszenia fizycznych rozmiarów cząsteczek Ag.
Równocześnie powoduje spadek gęstości optycznej materiału światłoczułego- po polsku do spadku światłoczułości.
Coby taki negatyw wywołać do właściwej gęstości w D76 lub jakimś innym drobnoziarnistym wywoływaczu trzeba go wywołać forsownie (przewołać).
Autor zwraca na to uwagę. Skutkiem zalety wywoływacza nie są w pełni wykorzystane.
Sam też nigdy nie prześwietlałem negatywów pod D76, ale na R09 z siarczynem przedłużałem czas wołania (przewołanie, albo forsowanie).
Reasumując z D76 dość szybko zrezygnowałem na rzecz N10 (W17)- może niesłusznie.
Przyznam, że stwierdzenie "D76 zaniża czułość" wywołuje tyle kontrowersji- toć tak stoi w każdym poważniejszym opisie tego wywoływacza i nie tylko tego.
*można to sprawdzić mocząc w roztworze wywołany materiał (negatyw, albo odbitkę)- działa trochę jak osłabiacz
o bosze.
Proszę nie mów mi, że wzrost gędtości to wzrost śwaiatłoczułości.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nam zakład wykończyli klasycznym dampingiem w 2007.
Na szybko znalezione dla próby 0,999. Żem przyznaję się zdziwił, bo się mi zdawało, że Ag "chodzi" po pięćdziesiąt groszy. Jaka była cena dziesięć czy piętnaście lat temu to przyznaję się- nie wiem.
No to płacili nieźle (mojej firmie) bo koszty odzysku są spore.
zasugerowalbym, ze "czastka Ag", jakozto atom srebra, raczej nie zmienia swoich fizycznych rozmiarow ;) prawidlowo powinno byc raczej "ziarna Ag"
tu sie nie zgodze, to nie jedno i to samo
z wlasnego doswiadczenia sie nie zgodze. w D76 nie forsuje, i wychodzi bardzo prawidlowo.T S pisze: ↑03 lip 2019, 10:47 Coby taki negatyw wywołać do właściwej gęstości w D76 lub jakimś innym drobnoziarnistym wywoływaczu trzeba go wywołać forsownie (przewołać).
a co ciekawe, w literaturze czeskiej D76 jest charakteryzowany, jako wywolywacz, ktory bardzo dobrze wykorzystuje swiatloczulosc.
shovax, uważaj, bo T S to stpecjalista chemik/fizyk i językoznawca.
Coby była jasność- znaczy jeszcze raz powtórzę co twierdzi Iliński (i nie tylko).
D76 zaniża czułość, należy prześwietlać i dalej podaje czasy wołania krótsze od stosowanych powszechnie. Z kontekstu wynika, że wołanie normalnie naświetlonych negatywów w czasie dającym prawidłową gęstość (tak jak robią wszyscy, albo prawie wszyscy) jest wywołaniem forsownym (albo przewołaniem bo nie wiem czym się różni w cz.b).
Pytam (bo sam nie próbowałem) czy ktoś próbował, ma jakieś doświadczenie w takiej obróbce.(?)
Widać nie.
Pytanie retoryczne (sam nie wiem)
Jak odróżnisz negatyw (cz.b. bo w kolorze łatwiej) forsowany od nie forsowanego jeśli oba mają prawidłową gęstość?
Polecam gęstą zupę, jest wysoce energetyczna 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Twoja wiedza powala.
Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić przewołanego negatywu, to powinien cichutko siedzieć i czytać co inni mają do powiedzenia.
Najpierw odpowiedz na pytanie co oznacza prawidłowa gęstość, a potem będziemy gadali dalej.
Prawidłowa gęstość = normalny człowiek 
Czysta retoryka mnie nie tyka

Czysta retoryka mnie nie tyka

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Ja w D-76 forsuję czasem, z efektów jestem zadowolony, i napiszę tak. Negatyw niedoświetlony i sforsowany (przewołany) będzie miał wyższy kontrast niż naświetlony na nominał, i wołany przepisowo. Oraz większe ziarno, pomimo użycia wywoływacza umiarkowanie drobnoziarnistego (takim jest D-76).T S pisze: ↑06 lip 2019, 11:35Coby była jasność- znaczy jeszcze raz powtórzę co twierdzi Iliński (i nie tylko).
D76 zaniża czułość, należy prześwietlać i dalej podaje czasy wołania krótsze od stosowanych powszechnie. Z kontekstu wynika, że wołanie normalnie naświetlonych negatywów w czasie dającym prawidłową gęstość (tak jak robią wszyscy, albo prawie wszyscy) jest wywołaniem forsownym (albo przewołaniem bo nie wiem czym się różni w cz.b).
Pytam (bo sam nie próbowałem) czy ktoś próbował, ma jakieś doświadczenie w takiej obróbce.(?)
Widać nie.Pytanie retoryczne (sam nie wiem)
Jak odróżnisz negatyw (cz.b. bo w kolorze łatwiej) forsowany od nie forsowanego jeśli oba mają prawidłową gęstość?
PS Forsowanie to jest celowe przewołanie.
napisalem, ale moze niezbyt wyraznie.T S pisze:Coby była jasność- znaczy jeszcze raz powtórzę co twierdzi Iliński (i nie tylko).shovax pisze: z wlasnego doswiadczenia sie nie zgodze. w D76 nie forsuje, i wychodzi bardzo prawidlowo.
a co ciekawe, w literaturze czeskiej D76 jest charakteryzowany, jako wywolywacz, ktory bardzo dobrze wykorzystuje swiatloczulosc.
Widać nie.
w D76 nie przeswietlam, wrecz raczej czesto niedoswietlam, stosuje czasy podawane w instrukcjach, i koncowy efekt mnie bardzo zadowala
nie wiem, co to jest prawidlowa gestosc, wiec nie odroznie. nie oceniam swoich zdjec pod wzgledem akademickich rozwazan o wyzszosci wielkanocy nad bozym narodzeniem, tylko czy mi sie podobaja.T S pisze: Jak odróżnisz negatyw (cz.b. bo w kolorze łatwiej) forsowany od nie forsowanego jeśli oba mają prawidłową gęstość?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2019, 23:32 przez shovax, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok.
Z mojej strony kończę temat. Może tylko gdyby ktoś eksperymentował z prześwietlonym negatywem na D-76 byłoby fajnie jakby się podzielił wrażeniami.
Pozwolę sobie jeszcze na następującą uwagę: ja wiem, że dla większości Szanownych Forumowiczów cz.b. to zabawa, ew. hobby- jednak nie należy zapominać, że obróbka materiałów światłoczułych to nauka. Romer (ten od izohelii) prof. dr nawiasem był kierownikiem katedry fototechniki na wrocławskiej polibudzie. Kontestowanie w świetle powyższego istnienia definicji prawidłowo wywołanego
(i naświetlonego) negatywu nie wydaje się (mi) hmm... właściwe.
edit
)
Z mojej strony kończę temat. Może tylko gdyby ktoś eksperymentował z prześwietlonym negatywem na D-76 byłoby fajnie jakby się podzielił wrażeniami.
Pozwolę sobie jeszcze na następującą uwagę: ja wiem, że dla większości Szanownych Forumowiczów cz.b. to zabawa, ew. hobby- jednak nie należy zapominać, że obróbka materiałów światłoczułych to nauka. Romer (ten od izohelii) prof. dr nawiasem był kierownikiem katedry fototechniki na wrocławskiej polibudzie. Kontestowanie w świetle powyższego istnienia definicji prawidłowo wywołanego
(i naświetlonego) negatywu nie wydaje się (mi) hmm... właściwe.
edit
Źle mi się kojarzyło. Ta liczba to 6. (6g/l