Jobo 1520 - ładowanie filmów 135

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a jak właściwie wkładacie filmy w szpule jobo?

bo tak, najpierw trzeba przesunąć połówki względem siebie.

następnie wsuwamy film w lewą połówkę, przytrzymujemy palcem i przekręcamy prawą połówkę do siebie, dociskając lekko końcówkę filmu tak, żeby wszedł w szparę.

nakręciłbym film, ale nie dość że jestem w pracy, to w dodatku brak mi trzeciej ręki. na zdjęciach wygląda to tak.

Obrazek

Obrazek

wiem, powiecie, że miałem film zwiniety w dobrą stronę, ale wierzcie mi, že przy tym sposobie to nie ma znaczenia.

i jeszcze zdjęcie filmu, który haczy o koniec zwężenia, służącego do nawijania filmu.

Obrazek

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
aka
-#

Post autor: aka »

No dobrze, film wszedł w szparę i co dalej?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Robiąc ciemnię, trzeba mieć ciemnię.
Po co wywoływać film jak nie ma ciemni?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
pelovsky
-#

Post autor: pelovsky »

aka pisze: 03 kwie 2019, 19:31 No dobrze, film wszedł w szparę i co dalej?
Kiedyś trzymałem szpulę tak, że opuszki palców dotykały zewnętrznej strony wsuwającego się filmu i przytrzymywały go podczas cofania pzresuniętych połówek szpuli, a potem jakby popychały go, żeby wsuwał się w momencie przesuwania jednej połówki w stronę "od siebie". W którymś momencie zazwyczaj film się klinował i wykonywałem wtedy jakieś dziwne stuknięcia szpulą, drobne ruchy połówkami szpuli w tę i z powrotem, żeby się odblokował. Następnie moje IQ rozwinęło się do poziomu 50+ i odkryłem po co jest to wgłębienie w szpuli (pokazane na ostatnim zdjęciu rbit9n (albo też patrząc z innej strony, że to wgłebienie może być przyczyną zacinania się filmu). Od tamtej pory do pierwszego zacięcia się filmu podczas wsuwania do szpuli, trzymam ją tak jak wcześniej, a potem, jak już napotkam opór, łapię szpulę tak, że opuszki palców wskazujących dotykają rantu filmu w miejscu wgłębienia. W ten sposób nie tylko można poprawić haczenie filmu o to wgłebienie, ale też pomóc przesuwać się początkowi filmu, jeśli haczy o coś innego. Nie polega się na pchaniu długiego wsuniętego już kawałka sprężystego filmu, ale na popychaniu go bliżej jego początku.
Nie wiem na ile to co napisałem dało się zrozumieć :D ale może w weekend nakręcę jakiś film komórką i wrzucę dla poglądu równie nieogarniętych jak ja potomnych.
J.A. pisze: 03 kwie 2019, 22:34 Robiąc ciemnię, trzeba mieć ciemnię.
Postuluję, żeby zrobić korexowy sklep, w którym możnaby kupić t-shirty ze złotymi myślami tego typu.
Nie każdy w momencie ładowania filmu do koreksu ma dostęp do w pełni zaciemnionego pomieszczenia. Większość z nas nawet jeśli nie ma tak teraz, to na pewno zaczynała w warunkach domowo-łazienkowych, gdzie uzyskanie ciemni o szczelności zaciemnienia wymaganej dla pracy z gołym filmem to nie jest sprawa na 5 minut ani o każdej porze dnia i tygodnia. Oraz milion innych powodów.
aka
-#

pelovsky, ja Twój sposób przećwiczyłem i jest o'k. Moje pytanie było do rbit9n, co on dalej robi,
wsuwa film, czy stosuje Twoją metodę?

J.A. pisze: 03 kwie 2019, 22:34 Robiąc ciemnię, trzeba mieć ciemnię.
Po co wywoływać film jak nie ma ciemni?

Oto jest pytanie ... Załóż odrębny wątek poświęcony temu filozoficznemu pytaniu to się może dowiesz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zależy jaki film, jak wchodzi. jeśli dobrze, to wpycham trzymając za brzegi poza szpulą, jeśli haczy to przytrzymuję we wcięciach szpuli. bo jeśli gdzieś się blokuje, to właśnie tam.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

pelovsky pisze: 04 kwie 2019, 07:49 Postuluję, żeby zrobić korexowy sklep, w którym możnaby kupić t-shirty ze złotymi myślami tego typu.
Nie każdy w momencie ładowania filmu do koreksu ma dostęp do w pełni zaciemnionego pomieszczenia. Większość z nas nawet jeśli nie ma tak teraz, to na pewno zaczynała w warunkach domowo-łazienkowych, gdzie uzyskanie ciemni o szczelności zaciemnienia wymaganej dla pracy z gołym filmem to nie jest sprawa na 5 minut ani o każdej porze dnia i tygodnia. Oraz milion innych powodów.
Trzecia góralska prawda.
Worek ciemniowe to zuuuooo. 99% wszelkich uszkodzeń emulsji powstaje w worku cierniowym.
Istnieje tylko jeden rodzaj filmów który ostatecznym produktem i do dalszego wykożystana nie potrzebna ciemnia, to slajd. Ale slajd również podlega tym samym prawom rysowania w worku ciemniowym, co reszta.
Do dalszegowykorzystania negatywu niezbędna jest ciemnia. Tylko proszę nie pisać mi tu o skanowaniu. Bo po co się p...rzyć z filmem jak chce się mięc cyfrowe pliki? Tak, kolejna złota myśl na koszulkę. To tak jak kupowanie winyli by je kopiować na odtwarzacz mp3.
I nie chodzi o zaczynanie przygody. Chodzi o stan stały.
Fotografia analogowa to specyficzne hobby. Kosztowne. Czasochłonne. A każdy błąd z materiałem zdjęciowym oznacza stratę pięniędzy, czasu i czėsto dobrego zdjęcia. Z tego wynika, że nie ma w niej miejsca na prowizoryczną partaninę. A jeżeli komuś ona odpowiada i go to bawi, to niech nie narzeka, że coś działa nie tak.
Podałem prosty, w 100% skuteczny sposób na rozwiązanie problemu z tematu. Jeżeli komuś on nie odpowiada, to niech nie szuka usprawiedliwienia na siłę i powstrzyma od „ciętych” komentarzy.
aka, a możesz podać choć jeden logiczny powód? Bo z filozofią to ma mało wspólnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

aka, a możesz podać choć jeden logiczny powód? Bo z filozofią to ma mało wspólnego.

J.A. Choć nie założyłeś osobnego wątku (a generujesz posty poza tematem) to Ci podam jeden przykład - wynajmowanie wyposażonej ciemni by wykonać powiększenia z przygotowanych wcześniej negatywów (podobnie jest z przypadku dzielenia ciemni przez kilku kolegów/wspólników). Nie każdy ma ciemnię na wyłączność dostępna bez ograniczeń czasowych.

Może odpowiesz na poniższe pytanie:
J.A. pisze: 03 kwie 2019, 06:19 A nikomu nie przyszło do głowy by w takiej sytuacji wprowadzać film od końca?
A co to by dało?
Awatar użytkownika
apphex
-#

Post autor: apphex »

J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Trzecia góralska prawda.
Worek ciemniowe to zuuuooo. 99% wszelkich uszkodzeń emulsji powstaje w worku cierniowym.
Korzystałem z worka ciemniowego i nie miałem problemu. Więcej szkody robiłem sam ucząc się nawijać niż workiem.
J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Do dalszegowykorzystania negatywu niezbędna jest ciemnia. Tylko proszę nie pisać mi tu o skanowaniu. Bo po co się p...rzyć z filmem jak chce się mięc cyfrowe pliki?
Odpowiem Ci na to, bo jestem dokładnie taką osobą, o której piszesz. Czemu fotografia analogowa? Bo uczy mnie cierpliwości, pokory, myślenia. Czemu skanuję negatywy? Bo tak było mi prościej. Bo pokazuję też innym zdjęcia, które robię. Bo po prostu są inne czasy :)

Dopiero teraz udało mi się skompletować powiększalnik etc. Po co? żeby się uczyć, zdobywać wiedzę i analizować swoje prace na wygodniejszym formacie niż ekran komputera.
J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Fotografia analogowa to specyficzne hobby. Kosztowne. Czasochłonne. A każdy błąd z materiałem zdjęciowym oznacza stratę pięniędzy, czasu i czėsto dobrego zdjęcia. Z tego wynika, że nie ma w niej miejsca na prowizoryczną partaninę. A jeżeli komuś ona odpowiada i go to bawi, to niech nie narzeka, że coś działa nie tak.
zgodzę się z Tobą w 99% Może próg wejścia jest niższy niż w fotografię cyfrową to jednak "koszty eksploatacyjne" są niewspółmiernie wysokie.Do tego czas spędzony w 'ciemni' albo kasa wydana w labie.
1% - jeśli ktoś i tak skupia się na tym by mieć cyfrowy skan to 99.99% uszkodzeń negatywu usuniesz w postprodukcji. Odbitki? Przecież zawsze możesz zrobić druk cyfrowy tego poprawionego skanu. Kowalski będzie zadowolony. Nie każdy jest purystą analogowym
Tomasz

INSTAGRAM

📷 135 - Konica Hexar RF
📷 120 6x6 - Hasselblad 500C/M
Awatar użytkownika
pelovsky
-#

Post autor: pelovsky »

J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Istnieje tylko jeden rodzaj filmów który ostatecznym produktem i do dalszego wykożystana nie potrzebna ciemnia, to slajd. Ale slajd również podlega tym samym prawom rysowania w worku ciemniowym, co reszta.
Nie rozumiem: wywołuję film. Wypłukany wyjmuję z koreksu, wieszam do wyschnięcia. Do czego tu potrzebna jest ciemnia? Ja nigdy tego samego dnia nie odbijam świeżo wywołanych negatywów. Może powinienem zacząć, żeby usprawiedliwić Twoje zdanie?
J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Trzecia góralska prawda.
Proszę o wyszczególnienie, którą część mojej wypowiedzi uznajesz za g*wno prawdę, bo sam nie potrafię wskazać.
J.A. pisze: 04 kwie 2019, 14:04 Podałem prosty, w 100% skuteczny sposób na rozwiązanie problemu z tematu.
Nie podałeś. Nie używając worka ciemniowego i nawijając film od końca też można zaliczyć haczenie filmu na szpuli JOBO. Jedynym sposobem na odblokowanie filmu jest wykorzystanie zagłębień w szpuli - co opisuję tu już w kilku postach.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

J.A.,
Zgodzę się z opinią na temat rękawów. I te ceny..., włos się jeży. Dlatego zmajstrowałem takie cuś:
20190404_180250.jpg
20190404_180324.jpg
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Nie wiem co poszło nie tak z pierwszą fotką.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

apphex pisze: 04 kwie 2019, 14:36Czemu skanuję negatywy? Bo tak było mi prościej. Bo pokazuję też innym zdjęcia, które robię. Bo po prostu są inne czasy :)
I tu Cię poprę. Wróciłem do fotografii analogowej po 10 latach przerwy. Skanowałem. Ba! Mało tego, ja skanowałem na 15 letnim płaszczaku powoli pnąc się sprzętowo w coraz większe formaty. Gdy dojrzałem do powrotu to jeszcze przez chwilę miałem pomysł aby profesjonalnie skanować moje negatywy (koszty!), obrabiać, drukować folie (koszty II) i robić stykówki. No takie czasy.
Na szczęście przez przypadek kupiłem Magnifaxa, potem Krokusa teraz mam wielkie kilkudziesięciokilogramowe włoskie bydle w pokoju i nakaz eksmisji z nim do piwnicy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

No ja już mam kilka nakazów eksmisji do piwnicy. Ale coraz bardziej dojrzewam do tego , aby przedzielić piwnicę na pół i w jednej połowie urządzić ciemnię. Przerasta mnie jednak opróżnienie piwnicy.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

To jest nas przerażonych dwóch. Piwnica zawiera skarby jeszcze mojego taty i moje własne gromadzone przez lata :-)
Ale wynajmę od wspólnoty nieużytek na strychu i problem późniejszego wyrzucania spadnie na moich spadkobierców. A co!
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ