Który multigrade od Fomy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Który multigrade od Fomy
Pozwolę sobie odkurzyć ten wątek, miałem okazję zapisać się na warsztaty w ciemni, żeby liznąć pracy na multigradach. Jako że jestem sam, nauczyciel postanowił że pobawimy się na poważnie. Wybrałem trudny negatyw- zima,śnieg, czarna woda tuż obok, zaśnieżone drzewa. Przez trzy godziny robiłem jedną odbitkę. Filtr numer 5, doszedłem do wniosku że takie same rezultaty uzyskałbym na papierze twardym, a kompletnie białe światła po prostu mogę doświetlić. Jeżeli podobają mi się kontrastowe odbitki, to czy jest sens pakować się w multigrady i robienie 4 próbek tylko po to żeby na końcu stwierdzić że najbardziej odpowiada mi ta najbardziej kontrastowa?
Który multigrade od Fomy
O teraz mi odpowiedz, co zrobisz, jak będziesz miał paczkę twardego papieru, a następny negatyw będzie wymagał jakiegoś zdecydowanie bardziej miękkiego.
Włożysz do szufladki filtr 0 i już. A co zrobisz jak następny będzie wymagał filtra 3? Itd.
Przewaga mg nad sg jest taka, że możesz mieć w szufladzie tylko jeden rodzaj papieru i podchodzić z nim do praktycznie każdego negatywu.
Swoją drogą to ja nie wiem jak ty zrobiłeś bardzo kontrastowy negatyw na bardzo kontrastowym papierze? Chybaże czegoś nie wiem.
Włożysz do szufladki filtr 0 i już. A co zrobisz jak następny będzie wymagał filtra 3? Itd.
Przewaga mg nad sg jest taka, że możesz mieć w szufladzie tylko jeden rodzaj papieru i podchodzić z nim do praktycznie każdego negatywu.
Swoją drogą to ja nie wiem jak ty zrobiłeś bardzo kontrastowy negatyw na bardzo kontrastowym papierze? Chybaże czegoś nie wiem.
Który multigrade od Fomy
Może źle się wyraziłem, sam negatyw nie jest, wydaje mi się, wybitnie kontrastowy. Skan toto nie jest, ale musi wystarczyć. 
Chodziło o uzyskanie białego śniegu i ciemnych drzew, na niższych gradacjach było albo mydło albo przepalone cienie. Co do stałki, miałem kiedyś paczkę twardego papieru i uzyskałem na nim chyba jedne z najlepszych odbitek.
Rozpiętość tonalna jest chyba dosyć duża. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, ale robienie próbek dla 4 gradacji po kolei wydało mi się trochę (pardon) upierdliwe 
Który multigrade od Fomy
Nie ważne.
Tak czy owak, papiery wielogradacyjne pozwalają z marszu robić powiększenia z różnych negatywów. A próbkowanie na gradację robi się na tych samych próbkach co na czas. Czyli robisz próbkę powiedzmy na filtrze 2 i jakichś tam czasach. Po jej wywołaniu już widzisz, że musisz zrobić na filtrze 3 i zawężając czasy dla jego precyzyjnego ustalenia. Na trzeciej próbce masz i czas i gradację.
Tak czy owak, papiery wielogradacyjne pozwalają z marszu robić powiększenia z różnych negatywów. A próbkowanie na gradację robi się na tych samych próbkach co na czas. Czyli robisz próbkę powiedzmy na filtrze 2 i jakichś tam czasach. Po jej wywołaniu już widzisz, że musisz zrobić na filtrze 3 i zawężając czasy dla jego precyzyjnego ustalenia. Na trzeciej próbce masz i czas i gradację.
Który multigrade od Fomy
To akurat wiem, wczoraj 3 godziny się tak bawiłem. Po prostu wydaje mi się że do większości moich negatywów w zupełności wystarczyła by mi jedna gradacja. Oczywiście nie mogę przewidzieć wszystkiego, nie neguję użyteczności papierów mg. Nie stać mnie chwilowo na zakup i filtrów, i papieru, a do ciemni ciągnie...J.A. pisze: ↑26 wrz 2018, 21:27 Nie ważne.
Który multigrade od Fomy
No ok. Ale skorodo większości wystarczy jedna gradacja, to jaka trudność zacząć od tej której się spodziewasz?
Co do kosztów to inna kwestia, ale w dłuższej perspektywie to oszczędność i czasu i pieniędzy.
Co do kosztów to inna kwestia, ale w dłuższej perspektywie to oszczędność i czasu i pieniędzy.
Który multigrade od Fomy
No nic, chyba trzeba będzie zacząć szporować na te filtry
.

Który multigrade od Fomy
Bokeh, ale skąd takie wnioski?
Filtrów i papierów używasz dowolnego producenta. Filtry kupuje się nowe (Ew. na pewno nie używane), a papiery wedle uznania.
Różnice między poszczególnymi produktami są, ale jest to do ogarnięcia, czasami dla jednego rodzaju papieru trzeba użyć filtra 2, a dla innego papieru filtra 1,5 z tego samego negatywu w tym samym wywoływaczu.
Filtrów i papierów używasz dowolnego producenta. Filtry kupuje się nowe (Ew. na pewno nie używane), a papiery wedle uznania.
Różnice między poszczególnymi produktami są, ale jest to do ogarnięcia, czasami dla jednego rodzaju papieru trzeba użyć filtra 2, a dla innego papieru filtra 1,5 z tego samego negatywu w tym samym wywoływaczu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Który multigrade od Fomy
Dzięki.
A dlaczego filtry koniecznie muszą być nowe? Degradują się?
A dlaczego filtry koniecznie muszą być nowe? Degradują się?
Który multigrade od Fomy
Tak, degradują się. I nie widać tego. A jak już widać, to degradacja jest tak wielka, że w ogóle nie ma o czym mówić. A filtry nie są tak bardzo drogie, by nie kupić nowych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Który multigrade od Fomy
Bokeh, zdaję sobie sprawę jaką sławą cieszą się wyroby Fomy, pracowałem już na filtrach ilforda i patersona, foma ma jednak nad nimi jedną niebagatelną przewagę: jest najtańsza

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Który multigrade od Fomy
Nie chcę zakładać osobnego wątku, więc pozwolę sobie wrzucić to tutaj:
https://www.ebay.pl/itm/ILFORD-MULTIGRA ... SwPGtcRYbV
Do jakiego powiększalnika będą pasowały te filtry?
https://www.ebay.pl/itm/ILFORD-MULTIGRA ... SwPGtcRYbV
Do jakiego powiększalnika będą pasowały te filtry?
Który multigrade od Fomy
do każdego, pod warunkiem, że masz specjalny uchwyt, który był do tych filtrów w komplecie :)
np taki:
https://www.profilmdirect.co.uk/ekmps/s ... 2082-p.jpg
np taki:
https://www.profilmdirect.co.uk/ekmps/s ... 2082-p.jpg
Który multigrade od Fomy
Parafrazując tytuł wątku, chciałbym zapytać "Który multigrade do Fomy"?
Są jakieś przeciwwskazania aby używać filtry Kodak Polymax do barytu Fomy? Póki co, dysponuję tylko takimi filtrami.
Są jakieś przeciwwskazania aby używać filtry Kodak Polymax do barytu Fomy? Póki co, dysponuję tylko takimi filtrami.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko