Witam.
Wczoraj przez przypadek przeczytałem ulotkę na w/w utrwalaczu.
Jest tam napisane, że trwałość roztworu 1+4 wynosi 7 dni !
Właśnie wylałem ( z powodu osiągnięcia maksimum wydajności ) 500 ml roztworu roboczego po 3 miesiącach.
Oczywiście utrwala bez problemu, bez gazu i jest (był) czysty. Pewnie czegoś nie wiem, może mnie ktoś oświeci ?
Zdrówka życzę
Ilford Rapid Fixer - trwałość
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Po pierwsze, utrwalaczesą trwałe.
Po drugie, dokumentację do chemii foto (i nie tylko foto) czyta się nie przez przypadek, tylko standardowo
Po drugie, dokumentację do chemii foto (i nie tylko foto) czyta się nie przez przypadek, tylko standardowo
Po trzecie : utrwalacz, jako odpad szkodliwy, należy UTYLIZOWAĆ, nie wylewać do kanalizy.
Po pierwsze: wiem, że są trwałe.
Po drugie: czytam, z wyjątkiem opisów trwałości utrwalacza, zwilżacza itp.
Po trzecie: nie napisałem, że wylałem do kanalizy.
Po czwarte: jeżeli nie znacie odpowiedzi, dlaczego Ilford wypisuje takie dziwne terminy, to po co się odzywacie.
Po drugie: czytam, z wyjątkiem opisów trwałości utrwalacza, zwilżacza itp.
Po trzecie: nie napisałem, że wylałem do kanalizy.
Po czwarte: jeżeli nie znacie odpowiedzi, dlaczego Ilford wypisuje takie dziwne terminy, to po co się odzywacie.
Po piąte. Gwarantuje w takim terminie trwałość. Tak jak na pudełku z filmem gwarantuje 3-4 lata.
GWARANTUJE, rozumiesz różnicę między może działać 3 tygodnie, a gwarantuje 7 dni.
A pi szóste
GWARANTUJE, rozumiesz różnicę między może działać 3 tygodnie, a gwarantuje 7 dni.
A pi szóste
Wczoraj przez przypadek przeczytałem ulotkę na w/w utrwalaczu
Generalni eIlford to najlepsza chemia, a przynajmniej jedna z. Roztwór roboczy może wytrzymać nawet i dłużej, wszystko zależy tak naprawdę nie tylko od czasu, ale też i od liczby utrwalonych w nim papierów. Do sprawdzania przydatności utrwalacza są takie specjalne papierki lakmusowe i to jest jednyny miarodajny test. bo inaczej pozostaje na czuja - jak długo trzymam roztwór, w jakich warunkach i ile nim już utrwaliłem.
po fafnaste: Darek, w moim mieszkaniu (bloki) rozrobiony w zwykłej kranówce 1:4 ten utrwalacz spokojnie wytrzymywał pół roku. Nie trzeba go gazować, nie był nawet zalany "pod korek".
Po tym czasie zaczynał się na ściankach naczynia wytrącać szary osad (srebro?) no i mętniał. Rzecz jasna, wtedy go już nie używałem.
Po tym czasie zaczynał się na ściankach naczynia wytrącać szary osad (srebro?) no i mętniał. Rzecz jasna, wtedy go już nie używałem.
darekdp, Zakladam, że piszesz o rozcienczeniu dla filmow (1+4). Zawsze jest dobrze sprawdzic utrwalacz przed rozpoczeciem pracy. Mozesz to zrobic przez zanurzenie kawalka filmu jaki bedziesz utrwalac (koncowka) - tak aby okolo 50% procent zostawic nie zanurzony. Lekko poruszaj nim w utrwalaczu symulujac wlasnie utrwalanie. Mierz czas jaki uplynie do calkowitej zmiany koloru zanurzonej czesci filmu (zupelnie przeźroczysty) - jesli to bedzie np. 1 min. to pomnoz to razy 3 i to jest Twój czas utrwalania. Pamietaj, że minimalny czas utrwalania nie moze byc nigdy krotszy niz 3 minuty.
Wazna uwaga: jesli pierwszy czas jaki zmierzyles (wspomniana 1 minuta) wydluzy się dwukrotnie po iluś tam już utrwalonych filmach, to utrwalacz nalezy wymienic na nowy.
W 1l utrwalacza bezpiecznie mozna utrwalic 20 filmow 120 lub 35mm.
Wazna uwaga: jesli pierwszy czas jaki zmierzyles (wspomniana 1 minuta) wydluzy się dwukrotnie po iluś tam już utrwalonych filmach, to utrwalacz nalezy wymienic na nowy.
W 1l utrwalacza bezpiecznie mozna utrwalic 20 filmow 120 lub 35mm.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, 23:27 przez dejnekas, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Było to bardziej pytanie "filozoficzne". Ogólnie wszyscy znają i przećwiczyli "długowieczność" rozrobionego utrwalacza.
Dlatego uważam, że podawanie tak krótkiego terminu na opakowaniu służy jedynie zwiększeniu sprzedaży.
Dyskutowałem ostatnio na forum aphog.de o trwałości, a właściwie jednorazowości Eukobromu. Spowodowało to oburzenie
niektórych forowiczów, że ośmielam się sugerować "słabość" eukobromu. Nidzie nie można znaleźć oficjalnie podanej trwałości
tego wywoływacza (przynajmniej ja nie znalazłem). Pozostaje testowanie i dywagacje filozoficzne. A tak nie powinno być.
Zarówno w jedną i w drugą stronę ( krótki i długi okres przechowywania).
Było to bardziej pytanie "filozoficzne". Ogólnie wszyscy znają i przećwiczyli "długowieczność" rozrobionego utrwalacza.
Dlatego uważam, że podawanie tak krótkiego terminu na opakowaniu służy jedynie zwiększeniu sprzedaży.
Dyskutowałem ostatnio na forum aphog.de o trwałości, a właściwie jednorazowości Eukobromu. Spowodowało to oburzenie
niektórych forowiczów, że ośmielam się sugerować "słabość" eukobromu. Nidzie nie można znaleźć oficjalnie podanej trwałości
tego wywoływacza (przynajmniej ja nie znalazłem). Pozostaje testowanie i dywagacje filozoficzne. A tak nie powinno być.
Zarówno w jedną i w drugą stronę ( krótki i długi okres przechowywania).
Jeszcze jest różowy kolor pojawiający się po iluś tam filmach. Ja wtedy przestaję używać.
Ale ostatnio mam dużo starego U5 i już nie używam Ilforda.
Ale ostatnio mam dużo starego U5 i już nie używam Ilforda.