Jest to nakręcone na obiektyw powiększalnikowy (105mm) i ma jedynie oznaczenie "D".
Dziękuję.
Marcin
Co to jest?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Co to jest?
- Załączniki
-
- 20170427_174815.jpg (349.56 KiB) Przejrzano 2537 razy
Co to jest?
Nikonowska 105, całkiem przyzwoite szkło. Jeśli filtr pooglądasz i nie zmienia otoczenia barwowo podczas oglądania, to jest zwykłym szkiełkiem. Może jest delikatnie szary, ale wątpię.
A.
A.
Co to jest?
Pewnie duto.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Co to jest?
Po zasięgnięciu języka w sieci w temacie "duto", na wszystkich zdjęciach tej nasadki są widoczne koncentryczne kręgi. Na tym moim tego nie widać. Co więcej, szkiełko jest lekko wypukłe i sprawia wrażenie, że lekko powiększa. Bezbarwne. Czy to ciągle może być duto?
Co to jest?
Nie. W takim razie, jest to soczewka nasadkowa.
Żeby mieć pewność, załóż do powiększalnika i ustaw ostrość, potem zdejmij z obiektywu. Jeżeli to soczewka, to ostrość powinna się pogorszyć.
Żeby mieć pewność, załóż do powiększalnika i ustaw ostrość, potem zdejmij z obiektywu. Jeżeli to soczewka, to ostrość powinna się pogorszyć.
Co to jest?
costa, mam gdzieś nasadkę kupowaną jako "duto" i powiem szczerze, że też nie widać na niej kręgów. Są tylko widoczne pod pewnym kątem i jak pamiętam (musiałbym jej poszukać), to też sprawiała wrażenie lekko wypukłej. Ale zrób tak jak radzi J.A. i wtedy wszystko się wyjaśni. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Co to jest?
Aj, zapomniałem.
Jeśli to duto, to ostrość po takiej operacji się poprawi.
Jeśli to duto, to ostrość po takiej operacji się poprawi.
Co to jest?
Każde Duto jakie miałem w rękach - a miałem pewnie kilka setek - miało koncentryczne kręgi. Jeżeli szkło jest lekko wypukłe to D zapewne oznacza dioptrie. Może ktoś chciał soczewką nasadkową zmienić kąt projekcji obiektywu ?