"reporterski" średni format

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Dodam swój głos na Mamiya 6 (MF).
Mam ją od trzech lat. Przez ten czas zjechałem z nią kawałek świata, w różnych warunkach -mróz, pył, deszcz. Nigdy mnie nie zawiódł. Dla mnie to jest sprzęt domyślny - zawieszam na ramię z 75, do torby wrzucam 50 i 150 i nie zastanawiam się, fotografuję. Jeśli kadr który mnie interesuje jest zbyt blisko lub zbyt daleko zmieniam obiektyw. Przysłonę zmieniam tylko jeśli jest zbyt jasno/ciemno lub chcę manipulować głębią ostrości, nie myślę o jakości bo wszystkie obiektywy dają wyśmienitą, od pełnej dziury.
Przede wszystkim jest to sprzęt który daje mi radość fotografowania, ma wszystko czego trzeba i nic czego nie potrzeba. Daje pełną kontrolę i jednocześnie nie ogranicza, to pozwala skupić się na temacie.
Tak w skrócie:
Zalety:
-Waga (body z 75 waży 1300g, całość z 3 obiektywami to 2000g co przy średnim formacie jest dość imponującym wynikiem)
-Rozmiar - niewątpliwym atutem jest składający się wgłąb body obiektyw. Z 75 aparat wtedy mieści mi się do kieszeni zimowej kurtki, albo w małą raportówkę (17x17x6). Cały sytem +filtry, filmy itd. mieści mi się w małej miękkiej torbie z płótna (26x20x10)
-Światłomierz. Auto lub AEL. W średnim formacie ogólem raczej mniejszość sprzętów go posiada. Owszem, da się bez ale ciągłe bieganie z światłomierzem po ulicy w pewnym momencie staje się dość upierdliwe. Niektórzy narzekają na pomiar w M6, owszem jest uśredniony dla 50mm i może trochę fałszować ale przy negatywach nigdy nie otrzymałem bezużytecznej klatki.
-Wizjer. Duży jeśli nie ogromny, jasny z powłoką antyodblaskową. Widać trochę więcej niż pole 50, dla 75 i 150 pokazują się automatycznie linie. Plamka dalmierza jest dość duża jasna i czytelna (150 ostrzy się precyzyjnie trochę trudniej). Paralaksa koryguje się automatycznie.
-Szybkość i łatwość obsługi. W sumie jak w dalmierzu w małym obrazku, pomijając że trzeba zmienić film co 12 klatek.

Wady:
-Jak dla mnie trochę za długo trwa zmiana obiektywu czyli procedura: zamknąć kurtynę, zapiąć obiektyw (do czego też trzeba poświęcić chwilę, bo żeby wszystko szybko "zaskoczyło" trzeba dość precyzyjnie go ustawić), zamknąć kurtynę. Oczywiście nie trwa to wszytko jakoś specjalnie długo, ale zajmuje więcej czasu niż np. w małoobrazkowej lustrzane
-Kadr. Nie zdarzyło mi się że mam idealnie w kadrze na negatywie to co widzę w wizjerze - w zasadzie to jest to jest przypadłość wszystkich dalmierzy (nie wiem czy ostatecznie zaliczyć to jako minus). Zawsze jest trochę więcej i ostatecznie muszę dodatkowo kadrować większość zdjęć przy powiększeniach. Całe szczęście że zważając na format negatywu nie robi to ogromnej różnicy.
-Close up. Kolejna przypadłość dalmierza. Piję tu konkretnie do portretów. O ile środowiskowe robi się bardzo fajne to ze względu na minimalną odległość obiektywów (1m i 1,8 dla 150) nie można podejść jeszcze bliżej. Oczywiście można to obejść kadrując negatyw jak pisałem wyżej.

To tyle jeśli chodzi o moje subiektywe uwagi. Ogólnie bardzo polecam Mamiya 6 jeśli pasuje do Twojego stylu fotografowania.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Marianov. pisze:-Jak dla mnie trochę za długo trwa zmiana obiektywu czyli procedura: zamknąć kurtynę, zapiąć obiektyw (do czego też trzeba poświęcić chwilę, bo żeby wszystko szybko "zaskoczyło" trzeba dość precyzyjnie go ustawić), zamknąć kurtynę.
Mam M7, ale w tym przypadku jest identycznie.
Nie nazwałbym tego wadą, to raczej cecha, w końcu do dalmierz z wymienną optyką i centralną migawką, nie bardzo widzę metodę na rozwiązanie tego.
Znaczy widzę, ale cyfra zabiła rozwój tego sprzętu i nie będzie rozwiązania, które by mogło to załatwić.
Kurtynę mógłby zamykać i otwierać obrót obiektywu w bagnecie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Qarqonosh
-#

Post autor: Qarqonosh »

Edit
Ostatnio zmieniony 13 cze 2024, 07:23 przez Qarqonosh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Post autor: hobbes »

A kolega próbował Bronicę RF 645 ? Popełniłem nawet jakąś pseudo-recenzję tej pięknoty. http://distantmoon.pl/blog/files/bromba.php Niestety, przestała być dostępna w Europie -- trzeba długo polować, a jak z Japonii, to cłowieki rozgrzebią paczkę, dowalą cło, VAT i nie wyjdzie już tak różowo.. z tego też względu pozostałem przy małym obrazku do reporterskich zabaw (do dziś żałując sprzedaży swojego egzemplarza Bromby).
pozdr.
--D.
"Nec habeo, nec careo, nec curo".
pawell31
-#

Post autor: pawell31 »

Taka Bronka jest aktualnie na allegro.

A mamiya afd?

Do magazynów skateboardingowych zdjęcia są robione średniakami często też 6x6 i 6x7
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Pytający dawno zastrzegł, że 6x4,5 odpada.
fotogram pisze: Wybaczcie brak precyzji - interesuje mnie tylko 6x6 lub 6x7.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
hobbes
-#
Kontakt:

Post autor: hobbes »

aa to przepraszam. :-/
pozdr.
--D.
"Nec habeo, nec careo, nec curo".
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

a propo reporterki, wie ktos czy Pentax 645N odpali SDM w obiektywie? Ilość styków i rozmieszczenie w aparacie w wersji filmowej i cyfrowej niby takie same :roll:
ODPOWIEDZ