^ Pierwsza odbitka w życiu

To może nie jest najlepszy wątek na coś takiego, ale do galerii to raczej nie pasuje, a szkoda zaśmiecać forum kolejnym tematem.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
To ja znowu nie opanowałem tego, a bardzo bym chciał
Też mnie zaciekawiły takie zmienione temperatury. Byłoby dużo łatwiej. Ktoś na forum jednak przestrzegał przed takim rozwiązaniem, tak samo jak Reddit i The Naked Photographer.EE2 pisze: ↑13 cze 2023, 20:54 Póki co mam urządzenie, które kręci koreksem jak w procesorze Jobo. Podgrzewania nie mam póki co i korzystam z tabeli czasu i temperatury, którą stworzył Skibek Płocki (nie ma go na naszym forum). Tabela umożliwia obróbkę filmów C41 oraz ECN2 w temperaturze zastanej. Póki co wywołałem wg niej trzy filmy i jest OK.
Nie wiem kto, ale przestrzegał słusznie.
No ja mam właśnie 2 dość ważne filmy, nowe Fuji 200 (czyli rebrandowany Kodak Gold - wyprodukowane w USA), i zdecydowanie nie chcę eksperymentować. Chyba skompletuję ten zestaw do temperatury, i przetestuję na nim mniej ważne filmy. Specjalnie do wywoływania większej ilości kupiłem już koreks Krokus 2000 - fajna okazja, nieużywany w oryginalnym pudełku. Ciężko tylko mi znaleźć taką grzałkę bez termostatu…EE2 pisze: ↑13 cze 2023, 21:09 Ja to przećwiczyłem najpierw na mało istotnej dla mnie rolce - wyszło OK więc wywołałem w ten sposób ważne dla mnie filmy.
Używam chemii do ECN2 kupionej na allegro lokalnie. Mam ją już ponad miesiąc i póki co trzymana w szafce w pokojowej temperaturze nie padła (wypchnięte powietrze z butelek). Wybrałem taką a nie inną chemię z uwagi na to, że filmów do ECN2 mam spore ilości. Nie namawiam do takich eksperymentów, jeśli zdecydujesz się tak pobawić robisz to na swoją odpowiedzialność![]()
Żeby mieć w tym zakresie pewność to należałoby co najmniej porównać z filmami wywołanymi w warunkach "referencyjnych". Tyle, że wykonawców oferujących przeprowadzenie obróbki w takim rygorze to chyba zbyt wielu nie ma.
Po prostu, ten negatyw jest wysłany/naświetlony prawidłowo, a inne nie.
Wiem, że to irytujące, ale ponownie, negatywy mam w innym miejscu zamieszkania. Niestety, rozwodu rodziców nie przeskoczę - nie jestem w stanie brać co chwilę mojego segregatora tam i z powrotem. W piątek wieczorem będę dopiero w domu, ze skanowaniem negatywów mam problemy w Vuescanie - są bardzo szarawe nawet po wykadrowaniu na podglądzie (i to nie problem negatywu, skanuje tak nawet na tym, co z niego są te powyższe, dobre odbitki), nie wiem co może być przyczyną. Odbitki jak widać ok skanuje.
Nie chodzi o skan negatywu, bo z tego niewiele wynika. Chodzi o to by pokazywać negatyw, po tym można ocenić jego poprawność. To MUSI być tak jakbyśmy patrzyli na Twój negatyw.
Nie ma możliwości by jedne wychodziły, a inne nie z prawidłowych negatywów. Jeżeli jedne wychodzą, a inne nie, to przyczyną jest negatyw.
Na początku zacząłem tak rozrzutnie, próbowałem wszystkiego - od Fomy aż po Ilforda Deltę. Teraz wszystko na Fomie 100, skoro jeszcze jeden to na pewno padnie na APX 100 - najbardziej mi się spodobał. Wywoływacz miałem na początku W37, zmieniłem na LQN bo dużo trwalszy
Rozumiem, w takim razie zrobię zdjęcie w oknie.