co właśnie wywołałeś?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: EE2 »

No właśnie, że nie. Skaner sobie w ogóle nie radzi z tym filmem. Nie mogę nijak go ustawić żeby skany wyglądały chociaż podobnie do tego, co widzimy na ekranie.
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: aka »

EE2 pisze: 29 maja 2024, 10:46 Zanim podjąłem próbę długo zbierałem informacje
Tak, od tych co to intuicyjne albo metodą eksperymentu działali.
EE2 pisze: 28 maja 2024, 01:01 na zasadzie:
Pomyślałem, że można by spróbować to zrobić używając jako FD Fenal W14 na zimno a część kolorową zrobić już na ciepło w chemii ECN2
Robić każdy może, jeden tak, drugi siak... Ważne, że jest satysfakcja ;-)
Fredrixxon
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: Fredrixxon »

A zrobił sobie jekieś presety na "normalnych" slajdach?
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Fredrixxon pisze: 29 maja 2024, 12:59 A zrobił sobie jekieś presety na "normalnych" slajdach?
Na slajdy to raczej oprofilowanie skanera korzystając z targetów IT8. Ale na starocie w kiepskiej kondycji nie pomoże.
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Fredrixxon, nie znam się na tym aż tak dobrze, żeby to ogarnąć niestety. Inna sprawa, że na skanach w przypadku slajdów niezbyt mi zależy. Interesuje mnie aby wyglądały dobrze (pojęcie względne) wyświetlone na ekranie :-)
Zdecydowanie wolę takie efekty uzyskiwać niż o zgrozo crossować slajdy na negatywy :evil:
Ale to już co kto lubi :-)
Fredrixxon
-#

co właśnie wywołałeś?

Na skanerze za trzy stówy nie ma co sie napinać na jakieś targety. Chodzi mi o jakieś ustawienia, które oszukają automatykę softu, a potem już kombinować dalej poprawki.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Fredrixxon pisze: 29 maja 2024, 13:21 Na skanerze za trzy stówy nie ma co sie napinać na jakieś targety.
Pełna zgoda.
Fredrixxon pisze: 29 maja 2024, 13:21 Chodzi mi o jakieś ustawienia, które oszukają automatykę softu,
Ustawienia w programie skanującym które mają ten program oszukać?
Fredrixxon
-#

co właśnie wywołałeś?

uhm, tak właśnie. Skoro fiksuje na tym fioletowym cudaku, może jak zrobi to na ustawieniach np velvii, to będzie coś lepiej. Cudów na epsonie nie będzie, ale może :roll:
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 29 maja 2024, 11:41 Tak, od tych co to intuicyjne albo metodą eksperymentu działali.
Ale zebranie wyników z kilku takich źródeł jest już mniej intuicyjne i bardziej naukowe.
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Zamierzam wypróbować ten sposób wywoływania z świeżym filmem :-)
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł pisze: 29 maja 2024, 15:21 Ale zebranie wyników z kilku takich źródeł jest już mniej intuicyjne i bardziej naukowe.
Z pewnością ;-)
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 29 maja 2024, 17:14 PPaweł pisze: ↑29 maja 2024, 14:21
Ale zebranie wyników z kilku takich źródeł jest już mniej intuicyjne i bardziej naukowe.

Z pewnością ;-)
Nie no, ja to poważnie piszę. Jeżeli jest jakiś zbiór danych, choćby i kompletnie przypadkowo pozbieranych z przypadkowo wymyślanych eksperymentów, to można je jedne z drugimi weryfikować, coś interpolować, ekstrapolować, no kombinować po prostu. Oczywiście te dane muszą wyznaczać jakąś przestrzeń parametrów, w której można się poruszać, no i nie mówię, że wynik zawsze wyjdzie użyteczny. Oczywiście też zakładamy, że eksperymenty były wykonane rzeczywiście tak, jak to potem opisano.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: J.A. »

PPaweł pisze: 29 maja 2024, 17:31 Oczywiście też zakładamy, że eksperymenty były wykonane rzeczywiście tak, jak to potem opisano.
Tak, na FB z pewnością
W przypadku wywołania koloru (bez znaczenia czy slajd, czy negatyw), znaczenie mają naprawdę niewielkie zmiany często w ogóle nie brane pod uwagę przez wywołujących. I wcale nie chodzi o to, że będzie źle, albo dobrze, tylko inaczej. I bez znaczenia jest, że film został potraktowany na zimno/ciepło itd
Po prostu jest to jakiś tam zbór danych, często bardzo przypadkowych i niedokładnych. Na końcowy efekt barwny, wpływa nawet pH wywoływacza barwnego. W ilu przypadkach ludzie go podają? Mam przeczucie graniczące z pewnością, że w każdym przypadku będzie ono inne.
I też nie chodzi o to, że nie będzie bardzo dobrze, bo to z założenia wiadomo, ale że będzie niewiadomo jak, albo niebieskie, albo zielone, albo purpurowe i nie będzie wiadomo dlaczego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Szukając informacji o procesie E6 dowiedziałem się, że pierwsze wywołanie jest czarno-białego negatywu za pomocą wywoływacza o dogłębnym działaniu. Od razu zauważyłem analogię do cz-b odwrotki i zamiast stosować Rodinal lub HC110 podgrzewany do 38st C pomyślałem, że może warto by spróbować użyć to samo co idzie jako wywoływacz nr 1 do cz-b odwrotek i zastosować na zimno. Zamiast zadymić chemicznie można zaświetlić co też stosowano do takich eksperymentów. Zaświetlałem żarówką Narva Foto PR250 2x po 5 minut w garnku z wodą odwracając szpulę na drugą stronę po 5 minutach tak jak to robię z cz-b odwrotką. Dalej wywołanie koloru za pomocą chemii ECN2 zamiast C41 bo takowej nie posiadam (a w dodatku jak wcześniej wspomniałem udało mi się ustalić, że w ECN2 stosuje się CD3 czyli to samo co w E6).
Co do zaś samych wyników eksperymentu to jak się ściemni spróbuje zrobić zdjęcie obrazu wyświetlonego rzutnikiem na ekranie :-)
Jak dla mnie uzyskane efekty są biorąc pod uwagę wiek filmu i zastępczy proces zadowalające :-)
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł, z przypadkowych eksperymentów dostaniemy przypadkowy rezultat. Tak trochę anty Nobel mi się skojarzył. Jeśli chodzi o proces E6 to jest on wynikiem pracy wykonanej dla uzyskania produktu o, z pewnością, założonych cechach, a nie przypadkowych. To jak jest zbudowany film do procesy E6 wiadomo, a raczej istotne jest, że wiadomo jak przebiega proces wywołania. Poszukiwanie alternatywnej chemii miałoby sens gdyby to robić z pełnowartościowym filmem, zastępując testowanymi kąpielami oryginalne nie kilka na raz i porównując rezultat do referencyjnego. Różne rzeczy można robić, różne są potrzeby czy zainteresowania. Przy okazji - CineStil zrobił zestaw chemii do E6 i mając zapewne większe możliwości niż przeciętny fotoamator wyprodukowali badziew, którego użycie z pełnowartościowym filmem daje rezultaty jak te wyżej zaprezentowane. Alternatywna fotografia w natarciu...
ODPOWIEDZ