PhiLiXer pisze: ↑14 cze 2023, 20:05
No to już na pewno odpada
Na odbiór ziarna, szczególnie w małym obrazku, m.z. znaczny wpływ ma sposób wywołania i sam wywoływacz. Przestrzelałem, jakoś na przełomie ubiegłego i bieżącego roku, ze 20 rolek Kentmere Pan 400 w maluchu, w różnych warunkach kontrastowych i tematycznych. M.z. ten film ma ziarno brzydkie. Oczywiście de gustibus no est disputandum, ale w maluchu trawię go tylko przy wołaniu rotacyjnym w solwentowym d-76 (bez rozcieńczania). Tak potraktowany, używany w kieszonkowych małpkach i naświetlany w nich na
320 daje się zgrabnie powiększać w formacie 18x24cm. Czyli da się tego filmu używać jako uniwersalnego, notatnikowego, a korekty kontrastu pod powiększalnikiem dla poszczególnych klatek nie powodują niesmaku w odbiorze. Przy wywołaniu w ID-68 (microphen) podobne powiększenia gryzły mnie w oczy. Zaznaczam, że nie jestem ziarnofobem. Mam powiększenia 40x50cm z malucha, z bardzo wyraźnym ziarnem, które lubię. Także jak mawiał mój kafelkarz: "Jo ino godom..."

M.z. warto na własny użytek przynajmniej raz wykąpać film eksponujący ziarno np. w d-76 1+0, a potem np. 1+3. Jak pierwszy raz to zrobiłem to byłem zdumiony różnicami.