Efekt Schwarzschilda
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Czy z Adoxem Ortho 25 będzie podobnie? Trudno znaleźć takie dane dla Ortho 25.zieloo pisze:Adox/Efke 25:http://photo.net/black-and-white-photo-film-processing-forum/008bb4 pisze:1/2 sec no compensation required
1 sec give 1/6 stop
10 sec give 1/3 stop (1.2x)
100 sec give 2/3 stop (1.5x)
buonasera!
czasy dla wszystkich Ewek są takie dame jak dla Adolfów, znaczy adoxów. tabelki są podane na stronie adoxa, ale tylko po niemiecku.
tschuss!
czasy dla wszystkich Ewek są takie dame jak dla Adolfów, znaczy adoxów. tabelki są podane na stronie adoxa, ale tylko po niemiecku.
tschuss!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
rbit9n pisze:buonasera!
tschuss!
ze strony adoxa
Swoja drogą, jak kiedyś się uczyłem niemieckiego w podstawówce, to jakiś inny to był chyba niemiecki, no ale skoro Piotrek mówi, że to po niemiecku, to widać tak jest :)
Speed: ISO 25 / 15 DIN
Reciprocity failure
1/2 Sek. no change necessary
1 Sek. plus 1/6 stop (1,2x)
10 Sek. plus 1/3rd of a stop or exposure times (1.3x)
100 Sek plus 2/3rds of a stop or exposure times (1.5x)
- Minolciarz1979
- -#
a ja się spytam o efekt dla Rollei SuperPana 200
ktoś coś wie? W necie na ten temat cisza...
Re: a ja się spytam o efekt dla Rollei SuperPana 200
No niestety zupełna cisza, ciężko cokolwiek na temat tego filmu znaleźć (poza opiniami, że jest superMinolciarz1979 pisze:ktoś coś wie? W necie na ten temat cisza...

----------
Edit po naświetleniu dwu błon
Ogólnie mnożniki dla Adoxa 25 się sprawdzają dla Ortho 25. Pierwsze zdjęcie wyszło mi strasznie niedowołane, ale wynikało to z użycia mnożnika dla krótszych czasów (mój błąd), drugie było już całkiem ok, trochę przepalone ale akurat słońce zaświeciło.