Galeria Pejzaż Łagodny

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Czy weźmiesz udział w współtworzeniu Galerii Pejzaż Łagodny?

Tak
19
79%
Nie
5
21%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
skiper75
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: skiper75 »

4Rider pisze:Antonina Maria
Obrazek

Antonina Maria by Jakub Czwarty
VICTORIA 9x12 ROLKAseta 6x9
Zeranar 135/4.5 [Anastigmat]
Fomapan 400@1600
ID-68 20* 20'
Ostroscia toto nie grzeszy. Obrazek
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: 4Rider »

skiper75 pisze: 11 sie 2021, 16:29 Ostroscia toto nie grzeszy.
Tak to prawda, ale obiektyw to technologia z 1890 roku i to pierwszy próbny film tym aparatem -
ciężko ustawić dokładnie ostrość bo oznaczenia są 1m długa przerwa 2m mała przerwa i 3m, a później już minimalne 5; 8; 15 i ∞
można oczywiście ustawić dokładnie na matówce, ale tu zdjęcia z ręki, sądzę że nie każde musi być super ostre, od ostrych mam inne aparaty, te robione z odległości 5 m i dalszej są już ostrzejsze, ale tu liczy się klimat i dość miękkie rysowanie retro obiektywu.
Postaram się by na następnym mimo tego co napisałem były ostrzejsze ;-)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2021, 17:11 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
skiper75
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

4Rider pisze:
Tak to prawda, ale obiektyw to technologia z 1890 roku i to pierwszy próbny film tym aparatem -
ciężko ustawić dokładnie ostrość bo oznaczenia są 1m długa przerwa 2m mała przerwa i 3m, a później już minimalne 5; 8; 15 i ∞
można oczywiście ustawić dokładnie na matówce, ale tu zdjęcia z ręki, sądzę że nie każde musi być super ostre, od ostrych mam inne aparaty,
tu liczy się klimat i dość miękkie rysowanie retro obiektywu. Postaram się by na następnym mimo tego co napisałem były ostrzejsze ;-)
Nie no sie nie czepiam. Wiesz ze ja mam z ostroscia problem Obrazek
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

skiper75 pisze: 11 sie 2021, 17:10 Wiesz ze ja mam z ostroscia problem
Wiem i ze swej delikatności nie użyłem tego argumentu :-D
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
skiper75
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

4Rider pisze:
skiper75 pisze: 11 sie 2021, 17:10 Wiesz ze ja mam z ostroscia problem
Wiem i ze swej delikatności nie użyłem tego argumentu :-D
I chwala Ci za to hahahah

Btw
ZakupilenV800 i zaczalem uzywac vue scan. Zobaczymy jak teraz bedzie z ostroscia
aka
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: aka »

skiper75 pisze: 11 sie 2021, 17:12 Zobaczymy jak teraz bedzie z ostroscia
Jak nie pomoże, to pozostaje okulista ;-)
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

aka pisze: 11 sie 2021, 18:22 to pozostaje okulista
A to niestety też prawda, bez okularów od paru miesięcy już nie poczytam, może się przerzucę na audiobooki jak żona :mrgreen:
Żarty żartami ale trochę się martwię ... :-/

ło to nie do mnie było, ups!
Awatar użytkownika
skiper75
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

4Rider pisze:
aka pisze: 11 sie 2021, 18:22 to pozostaje okulista
A to niestety też prawda, bez okularów od paru miesięcy już nie poczytam, może się przerzucę na audiobooki jak żona :mrgreen:
Żarty żartami ale trochę się martwię ... :-/

ło to nie do mnie było, ups!
Spoko ja tez juz bez okulatow slepy
aka
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: aka »

4Rider pisze: 11 sie 2021, 18:25 bez okularów od paru miesięcy już nie poczytam,
skiper75 pisze: 11 sie 2021, 18:50 Spoko ja tez juz bez okulatow slepy
No tak, starczowzroczność :-( Ja do okulisty idę jutro, pojutrze...
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

Dwa obrazki na niedzielę z Litwy:
Obrazek
Obrazek
Mamiya C3
Mamiya 65/3.5
Foma 100@200
ID-68 20* 9'
Z_photo
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: Z_photo »

4Rider pisze: 11 sie 2021, 17:09
Obiektyw może być zacny ale w zastosowanej rolkasecie średnica rolki przy szpuli odbiorczej jest tak mała, że powoduje wybrzuszanie się "sprężynującej" błony w oknie formatowym - z czego może wynikać utrata ostrości. Sam tego nie sprawdzałem, ale z takimi opiniami się spotkałem, np.: https://translate.google.com/translate? ... dification
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

Z_photo pisze: 15 sie 2021, 22:52 Obiektyw może być zacny ale w zastosowanej rolkasecie średnica rolki przy szpuli odbiorczej jest tak mała, że powoduje wybrzuszanie się "sprężynującej" błony w oknie formatowym
Coś w tym może być, ale z tą ostrością to moja wina, zapomniałem że akameter oszukuje o około 10% i nie wziąłem tego pod uwagę -
na drugim filmie jest już ostrzej, natomiast zauważyłem że film zwija się zbyt luźno i trochę tam światła wpadło przy wyjmowaniu - tragedii nie ma - na paru klatkach wygląda jak zadymiony - następnym razem będę ściągał w ciemnicy i od razu w koreks pakował.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: Imperitus »

Hehe, ja już jestem przyzwyczajony do noszenia okularów
Tylko krótkowzroczność jest na codzień bardziej chyba upierdliwa od dalekowzroczności, jeszcze astygmatyzm...
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: rbit9n »

Imperitus pisze:Hehe, ja już jestem przyzwyczajony do noszenia okularów
Tylko krótkowzroczność jest na codzień bardziej chyba upierdliwa od dalekowzroczności, jeszcze astygmatyzm...
krótkowzroczność z astygmatyzmem to pikuś, lepsze jak z wiekiem przechodzisz w dalekowzroczność z astygmatyzmem, bo dalekowzroczność wymaga korekty do dali, a astygmatyzm dalej wymaga korekcji do bliży. więc albo dwie pary okularów, albo progresy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Galeria Pejzaż Łagodny

Post autor: Imperitus »

rbit9n, najsensowniejsza jest chyba jak zawsze operacja :-|
Ostatnio zmieniony 17 sie 2021, 06:43 przez Imperitus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
ODPOWIEDZ