co właśnie wywołałeś?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
powalos
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: powalos »

oKuba, ten wywoływacz stał w swojej oryginalnej butelce jakieś 15 lat. Nieużywany. Jak widać działa chyba dojść dobrze.
Fan Pentax'a.
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: oKuba »

powalos pisze: 01 cze 2021, 16:45 Jak widać działa chyba dojść dobrze.
Szalu nie ma, za przeproszeniem, biorac pod uwage to co tutaj mozna wywnioskowac, ale jak na taki stary wywolywacz w plynie to ok.

Ja juz bardzo rzadko bawie sie w stary material filmowy i stare odczynniki. Jak do tej pory nie udalo mi sie uzyskac w ten sposob zdjec, z ktorych bylbym zadowolony. W ramach eksperymentow lub gdy nuda ogarnie to mozna sie troche pobawic ale czego juz zupelnie nie rozumie to zakupy przestarzalego materialu za cene przekraczajaca nowy. Fakt, ze wiele filmow juz nie jest dostepnych, ale jak dla mnie to nie powod..
Awatar użytkownika
powalos
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: powalos »

Dlatego używam go tylko do małego obrazka, na wywoływanie filmów w zabawie na pentax.org.pl Tymczasowo nie wołałem w nim żadnej "120-tki", ale może spróbuję.
Fan Pentax'a.
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

oKuba pisze: 01 cze 2021, 17:33 czego juz zupelnie nie rozumie to zakupy przestarzalego materialu za cene przekraczajaca nowy. Fakt, ze wiele filmow juz nie jest dostepnych, ale jak dla mnie to nie powod..
Jeżeli masz na myśli standardy filmów, w rodzaju Kodak Disc, 126, SL, to powód jest zupełnie dobry. Bez tego nie zadziała zdobyty aparat. Co innego typy w sensie marki, kupowanie 135 Foto65 za pięć dych sensu wiele nie ma, skoro jest choćby Foma.
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł pisze: 01 cze 2021, 21:00 kupowanie 135 Foto65 za pięć dych sensu wiele nie ma, skoro jest choćby Foma.
O tak tak
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

Aczkolwiek, skoro można mieć kolekcję starych aparatów i robić nimi zdjęcia, to czemu by nie mieć kolekcji starych filmów i ich nie używać. No ale wtedy się nie celuje w efekt artystyczny, tylko żeby coś znośnie wyszło.
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

Wszystko mozna miec i robic. Tylko ja sensu w tym nie dostrzegam. Ale jak ktos lubi?
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

2x Fuji Acros
Rolleiflex Automat
Rodinal 1+24, 16C, 10:20 min, 30/60x4
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: 4Rider »

Nie był dziś zbyt dobry dzień na testy w warunkach leśnych, gdyż akurat jak tam łaziłem
(dziś pierwsze grzyby! - 7 sztuk borowika ceglastoporego),
zachmurzenie było całkowite i musiałem pociągnąć Fomę 400 aż na 2400, ale aparacik przeszedł test pozytywnie:

Koni-Omega 200
Super Omegon 90/3,5
Fomapan 400@2400
ID-68 20* 25'
semi-stand
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

No to czekamy na foty
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: 4Rider »

oKuba pisze: 04 cze 2021, 16:35 No to czekamy na foty
Coś wrzucę jutro na Flickra 8-)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: rbit9n »

wczoraj wywołałem dwa trixy w adonalu 1:25. jeden w koreksie, a drugi w zlewce, w całkowitej ciemności.

Obrazek

wyskoczył bolec blokujący rolkę zadawczą w Yashice i wyszła falbanka, której nie dało rady wkręcić w szpulę. tu byłby idealnym koreks z taśmą.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

A nie wystarczylo uciac 1cm brzegu? Nie czaje problemu
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

co właśnie wywołałeś?

Post autor: rbit9n »

równiutko centymetr po ćmoku, żeby jeszcze klatek nie uciąć? dajesz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: aka »

rbit9n pisze: 05 cze 2021, 08:42 żeby jeszcze klatek nie uciąć?
Ta falbanka to "po długości" czy "od czoła"? Swoja drogą, w zamierzchłych czasach filmy 120 w zakładach fotograficznych wywoływano przewijając w "ręcach" namaczając w wywoływaczu uniwersalnym w kuwecie. Oczywiście przy czerwonej żarówce. Sam z raz tak ćwiczyłem z braku koreksu na film 120. Efekt delikatnie mówiąc taki sobie.
ODPOWIEDZ