koloryzacja odbitek
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
koloryzacja odbitek
witam,
szukam informacji na temat sposobów kolorowania odbitek (chodzi mi m.in. o taki efekt jak w fotografiach Tomka Sikory z serii o Alicji w krainie czarów).
Jakie farby/barwniki należy stosować? Czy to prawda, że koloryzację da radę robić tylko na papierze barytowym?
szukałam w różnych źródłach informacji na temat tej techniki, ale niestety ciężko jest się do czegoś dogrzebać.
Będę wdzięczna za mądre rady, ew. odesłanie do jakiś sensownych tekstów wyjaśniających trochę sprawę.
pozdrawiam :)
szukam informacji na temat sposobów kolorowania odbitek (chodzi mi m.in. o taki efekt jak w fotografiach Tomka Sikory z serii o Alicji w krainie czarów).
Jakie farby/barwniki należy stosować? Czy to prawda, że koloryzację da radę robić tylko na papierze barytowym?
szukałam w różnych źródłach informacji na temat tej techniki, ale niestety ciężko jest się do czegoś dogrzebać.
Będę wdzięczna za mądre rady, ew. odesłanie do jakiś sensownych tekstów wyjaśniających trochę sprawę.
-
- -#
dzięki za odpowiedź:)
a jakie tusze? jakieś kreślarskie?
a może mocno rozcieńczona farba akrylowa dałaby radę?
czyli barytowy papier. to jeszcze pytanie czy po prostu na utrwaloną i wysuszoną odbitkę nakładać kolory, czy jakoś wcześniej trzeba ją czymś "uszczelnić", jakimś lakierem czy czymś w tym stylu?
(z góry przepraszam jeśli zadaję głupie pytania)
czyli barytowy papier. to jeszcze pytanie czy po prostu na utrwaloną i wysuszoną odbitkę nakładać kolory, czy jakoś wcześniej trzeba ją czymś "uszczelnić", jakimś lakierem czy czymś w tym stylu?
aweofbeing, napiszę Tobie jak kolorowałem fotki na przłomie lat 60/70 ubiegłego wieku. Odbywałem wtedy "zaszczytną zasadniczą służbę" w specjalnym leśnym garnizonie. Dbano tam bardzo aby po służbie żołnierz należycie wypoczął, zgodnie z regulaminem. Było więc tego wolnego czasu trochę. Ponieważ miałem przy sobie trochę fotek (takich formatu 6x9 cm) to postanowiłem je pokolorować metodą, o której opowiedział mi fotograf bardzo starej daty. Oczywiście możliwe jest to tylko na fotkach o podłożu papierowym. Potrzebne do tego są kolorowe bibułki (takie cienkie, nie tzw. krepa) z których kiedyś robiło się 1-majowe chorągiewki dla dzieci. Kiedyś był spory wybór tego w sklepach papierniczych. Odcinało się kawałek takiej bibułki, składało lub ciasno zwijało w tutkę i maczało w zwykłej wodzie aby nieco nasiąkła. Następnie lekko wyciskając nanosi się kolorową kroplę na powierzchnię, którą chce się zabarwić i tą zwiniętą bibułką rozprowadza po konturze powierzchni pozostawiając na pewien czas aby wsiąknęła w podłoże. Resztę można zebrać bibułą. Trochę to trwa ale efekty są dość ciekawe. Możemy zabarwić tylko wybrane fragmenty. Ja tak barwiłem np. płachty namiotów na fotkach z Bieszczad, co wywoływało zdumienie moich znajomych. Jeżeli się nie mylę to w podobny sposób wykonywano kiedyś tzw. monidła. Jeżeli masz ochotę to możesz się pobawić. Życzę powodzenia. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Wydaje mi się ze do kolorowania mogą być najbardziej przydatne Farby Akwarelowe..ale nie takie tandetne w pastylkach dla dzieciaków tylko kupione w sklepie plastycznym...możesz ją rozcieńczać dowoli...aweofbeing pisze:dzięki za odpowiedź:)
I jeżeli chodzi ci o koloryzacie ala Jan Saudek to podejrzewam że on to robił na mokrym jeszcze papierze i emulsji...tak że farba wnikała w żelatyne (ale to moje przypuszczenia.
http://www.swiatobrazu.pl/jan-saudek-w- ... 28267.html
powalos pisze: to postanowiłem je pokolorować metodą, o której opowiedział mi fotograf bardzo starej daty.
Dla tego dowiedziałeś się o metodzie od fotografa bardzo starej daty.powalos pisze:Jeżeli się nie mylę to w podobny sposób wykonywano kiedyś tzw. monidła.
Mam w swoich zbiorach "kolorową" fotografię mojego dziadka wykonaną w Paryżu w roku 1920.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pod koniec artykułu masz parę słów o kolorowaniu
http://fotorobert.republika.pl/pdf/robert-urbanski-ciemnia7.pdf
http://fotorobert.republika.pl/pdf/robert-urbanski-ciemnia7.pdf
jak kiedyś badałem ten temat, znalazłem taki film: https://www.youtube.com/watch?v=GZwAmwKCSlg
koleżanka kiedyś coś mi pisała, że będzie próbować kolorować zdjęcie na plastiku flamastrami transparentnymi, ale w końcu nie wiem co jej z tego wyszło.
koleżanka kiedyś coś mi pisała, że będzie próbować kolorować zdjęcie na plastiku flamastrami transparentnymi, ale w końcu nie wiem co jej z tego wyszło.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Re: koloryzacja odbitek
Farby Lasuroweaweofbeing pisze:witam,
http://www.fotoimpex.de/shop/retusche/
papier stosuj barytowy
PE odpada bo to w zasadzie plastik z naniesiona emulsja jedynie co ci się uda to trochę zabarwić emulsję z bardzo kiepskim efektem
ju_87
-
- -#