fotogram, luksogram

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Kacper
-#

fotogram, luksogram

Post autor: Kacper »

Witam. Proszę Państwa czy ktoś mógłby mi polecić jakąś stronę z instrukcjami jak zrobić prawidłowo fotogram i luksogram ? Bezpośredni link. No albo może ktoś w tym temacie może to opisać. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, 17:55 przez Kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

Fotogramy, luksogramy otrzymuje się przez naświetlenie przedmiotów, znajdujących się na materiale światłoczułym. Najlepiej robić to na papierze fotograficznym.
Przedmioty naświetla się bezpośrednio, czyli kładziesz je na papierze i wystawiasz na działanie światła. Cała tajemnica.
Naświetlone papiery należy przechowywać w ciemności, aby uchronić je przed dalszym naświetlaniem, albo po prostu trzeba je utrwalić.

Obejrzyj galerię na solarigrafia.pl.
Jest tam kilka ciekawych przykładów luksogramów.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Ja troszkę się bawiłem. Papier foto + szkło do docisku + światło z powiększalnika.
Kilka efektów poniżej.
Załączniki
img001.jpg
img0033.jpg
img005.jpg
img006.jpg
Awatar użytkownika
rifley
-#

Post autor: rifley »

Ja się pytam, w której szkole znów to męczą? :D

Luksogram - luksografia, kładziesz coś na papierze w ciemni, naświetlasz (z powiększalnika daje ostre kontury i cienie, jeżeli światłem "sufitowym" będzie raczej miękko) i wywołujesz jak zwykła odbitkę > wywoływacz> płukanie>utrwalacz> płukanie

Heliografia - rzucasz arkusz papieru w krzaki, wracasz za dzień-tydzień, po odbiorze będą to kolorowe bohomazy (nawet na papierze czarnobiałym!). Możesz też coś poukładać, np na parapecie papier a na nim kwiatki i odczekać jakiś czas (24h?) - efekt jest widoczny od razu.
Teraz ważne. Heliografii nie wywołujemy bo całość zaczernieje. możesz ją utrwalić - ale wtedy straci kolory i zrobi się "kawowa". Więc jeżeli chcesz zachować kolory - trzymaj ją w pojemniku na papier i wyciągaj tylko jak chcesz pooglądać :)

Powodzenia
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ