Szyba do stykówek

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Działać działa, w laboratorium u klienta widziałem ostatnio, dlatego się zainteresowałem.
Tylko niestety 'komercyjne' rozwiązania kosztują koło 2,5-3 tysięcy.

Ale są takie filtry do kociej sierści czy tam innych takich 'oczyszczaczy' za 500 zł plus minus, tylko właśnie nie znam nikogo, kto by mógł działanie potwierdzić, dlatego rzucam temat, może ktoś w domu używa.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Ikea - seria Patrull.
Niestety, jak patrzę na listę serii to filtr (a raczej odświeżacz powietrza) znikł z oferty :(

Z tego, co pamiętam (a nie kupiłem, głupi), miało w niedługi czas przefiltrować powietrze w pokoju i wypuścić bez kurzu (miało wymienne filtry).

Wyglądało to tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie wiem, był czas, że też robiłem odbitki w pokoju, okno zasłaniałem kocem... Trafił się jakiś pyłek na negatywie, ale żeby był to jakiś wielki problem? Może trzeba jednak wyciągnąć odkurzacz i go użyć? Może dywanik wytrzepać? A kurze zetrzeć wilgotną ściereczką? Może jednak rozwiązanie najprostsze okaże się najbardziej skuteczne?

[ Dodano: Śro 17 Cze, 2015 ]
figureliusz pisze:miało w niedługi czas przefiltrować powietrze w pokoju i wypuścić bez kurzu
Tyle, że kurz nie lata cały czas w powietrzu, a wzbija się poruszony podmuchem lub ruchem. Jak wcześniej nie odkurzysz w tradycyjny sposób - ściereczką na mokro i odkurzaczem, to możesz sobie filtrować do us..nej śmierci ;-)

[ Dodano: Śro 17 Cze, 2015 ]
:idea: lazerhawk, ja Ci dobrze radzę : zrób wielkie sprzątanie
Lux mea lex
Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

figureliusz pisze:Ikea - seria Patrull.
Niestety, jak patrzę na listę serii to filtr (a raczej odświeżacz powietrza) znikł z oferty :(

Z tego, co pamiętam (a nie kupiłem, głupi), miało w niedługi czas przefiltrować powietrze w pokoju i wypuścić bez kurzu (miało wymienne filtry).
....
Ja znalazlem cos takiego.

http://www.uni-lux.eu/oczyszczacze_domowe.html

Wydaje mi się, że warto zainwestować w rozwiazania, które pomogą choć troche poradzić sobie z kurzem w ciemni..
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Kurczaki, droga impreza - onegdziej nie mniej niż 400-500 zeta :/

No nie, da się znaleźć za mniej niż 300 ale pytanie, czy to się do czegokolwiek nadaje.
Jerzy23
-#

figureliusz pisze:Kurczaki, droga impreza - onegdziej nie mniej niż 400-500 zeta :/

No nie, da się znaleźć za mniej niż 300 ale pytanie, czy to się do czegokolwiek nadaje.
Myślę, że to zależy od powierzchni pomieszczenia oraz zdolności takiego urządzenia do oczyszczania powietrza. Ja mam ciemnie 210x440 cm i wysoką na około 250cm. A że mieszkam w starej kamienicy i pracownie mam na poddaszu to nawet 30% mniejsza ilość kurzu w ciemni to byłoby już coś..
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

matko, ponad 8 metrów kwadratowych - w sumie tyle miałem ale w trzech ostatnich ciemniach łazienkowych w sumie :)

Bardzo zazdroszczę własnego kącika.
Jerzy23
-#

figureliusz pisze:matko, ponad 8 metrów kwadratowych - w sumie tyle miałem ale w trzech ostatnich ciemniach łazienkowych w sumie :)

Bardzo zazdroszczę własnego kącika.
jak rozstawiam 5 kuwet 100x70 to robi się ciasno jak w mysiej norze.. :(
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

phew, ustawiasz jedną nad drugą, jak schodki, żeby nie chlapało i zajmują mniej niż połowę :mrgreen:
Jerzy23
-#

figureliusz pisze:phew, ustawiasz jedną nad drugą, jak schodki, żeby nie chlapało i zajmują mniej niż połowę :mrgreen:
"Kuwety" zamówiłem u szklarza :mrgreen: używam ich niezbyt często, ale jak się już to zdarza, logistycznie robi się nieznośnie :)
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

I tak zazdroszczę - i powierzchni i widoku takiego powiększenia :D
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Jesteś z Warszawy, jak chcesz w dużej ciemni popracować, to zapraszam z butelką, będziesz miał gdzie szaleć ;)
Jerzy23
-#

figureliusz pisze:I tak zazdroszczę - i powierzchni i widoku takiego powiększenia :D
a najciekawsze jest to, ze ja takie kopie robię tylko z 135. Z średniego czy dużego nigdy jeszcze nie zrobiłem :)
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

70x100 z małego? Nieźle :)
Jerzy23
-#

figureliusz pisze:70x100 z małego? Nieźle :)
sam obraz to jakies 60x90 byl, może nieco mniejszy. Do tego passe partout. Moim zdaniem ziarniste i nieostre z powodu sporej skali powiekszenia odbitki wyglądają dużo fajniej niż "wycykane" i dopieszczone kopie z wielkich formatów.
jerzywierzbicki.com
ODPOWIEDZ