Pomóżcie!
Dzisiaj spadł mi z biurka skaner Nikon Coolscan III (LS30). Niestety zbiło się takie małe lusterko (50x15x1mm). Powierzchnię odbijającą ma z obu stron, choć moim zdaniem używana jest tylko jedna strona. Szklarz powiedział, że mi nie pomoże, bo musi to być lustro bezcieniowe.
Zaglądałem na ebay za jakimś uszkodzonym- cena odstrasza: 815 zł.
Jestem załamany, może ktoś kiedyś spotkał się z podobnym problemem? Skąd wziąć takie lustro?
Skaner- zbite lusterko
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- morotegari
- -#
popros szklarza, coby wycial takie ze zwyklego szkla o odpowidniej grubosci i posrebrz w probie tollensa, ew. zagadnij do zakladu, gdzie regeneruja odblysniki. Albo zalatw lustro z np. Starta czy innego Lubitela i popros szklarza o dociecie na wymiar(ale niech wiele razy przejedzie tym skrobakiem, bo ono czasem ma inne naciecia)
- morotegari
- -#
Na razie wysyłam odłamek lustra do firmy: http://www.poioptyka.com.pl/
Zobaczymy, co odpowiedzą...
Zobaczymy, co odpowiedzą...
- technik219
- -#
Oj nie tak, Panowie, nie tak. To nic nie da. Musi być oryginalne. Powierzchnia srebra naniesionego chemicznie w warunkach domowych nie będzie taka, jak potrzeba. Z kolei przycinanie lustra z aparatu... Powierzchnia odblaskowa jest bardzo delikatna i nie uniknie się zarysowań, a dotknięcie paluchem to koniec balu. Serwis, albo przeszczep ze zwłok.filozof97 pisze:popros szklarza, coby wycial takie ze zwyklego szkla o odpowidniej grubosci i posrebrz w probie tollensa, ew. zagadnij do zakladu, gdzie regeneruja odblysniki. Albo zalatw lustro z np. Starta czy innego Lubitela i popros szklarza o dociecie na wymiar(ale niech wiele razy przejedzie tym skrobakiem, bo ono czasem ma inne naciecia)