Jaki filtr barwny najbardziej rozjaśni skórę?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jasiek Matacz
-#

Jaki filtr barwny najbardziej rozjaśni skórę?

Post autor: Jasiek Matacz »

Hej,
moja dziewczyna ma obsesje na punkcie śnieżnobiałej skóry, chciałem jej zrobić przyjemność i wykonać zdjęcie gdzie będzie posiadała takową bez retuszu. Który z filtrów barwnych[mowa oczywiście o fotografii BW] najmocniej rozjaśni twarz modelki? Żółty,pomarańczowy,czerwony czy jeszcze inny?
Może jakieś inne wskazówki?
Pozdrawiam
JM
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Czerwony, ale nie będzie to naturalnie wyglądać...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Jasiek Matacz
-#

nie wiem co rozumiesz przez naturalność, chodzi mi o mniej więcej taki efekt:
http://farm8.staticflickr.com/7162/6472 ... d1cb_z.jpg
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

IR :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

i koniecznie technika wysokiego klucza.

ach, przypomniałem sobie: topics8/filtr-w-fotografii-bw-vt8136.htm#74726
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jasiek Matacz
-#

Ok, powiedzcie mi jeszcze czy jeśli mam info na filtrze Cokin "COEF +3 RED" to domyślam się że muszę prześwietlać o 3Ev w stosunku do bez filtra ale w momencie gdy używam aparatu z automatycznym pomiarem czasu to on to zrobi za mnie czy muszę mu wprowadzić jakąś korektę (układ pomiaru światła jest dla całości widma a po założeniu czerwonego filtra nie zacznie działać niepoprawnie?)?
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Nie napisałeś jaki masz aparat, przy pomiarze TTL masz właściwe wskazania, bo światło jest mierzone przez obiektyw a więc i przez filtr.
Jasiek Matacz
-#

Pentax Es, na CdSie. Mi chodziło tylko czy będzie mierzone poprawne- czy za duża składowa czerwona widma nie zaburzy w jakiś sposób pomiaru światła? Ok to już wiem wszystko ;-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

z pomiarem TTL to nie do końca tak. otóż niektóre komórki pomiarowe są bardziej czułe na światło czerwone (a nawet podczerwone), przez co podczas pomiaru TTL z filtrem np. wratten 25 potrafią podać ekspozycję o 1EV mniejszą, niż by to wynikało z pomiaru bez filtra i dodania korekcji. czyli, bez filtra mamy dajmy na to f/5,6 i 1/250s, czyli po przeliczeniu i dodaniu trzech działek, mamy f/5,6 i 1/30s, ale aparat pokaże nam f/5,6 i 1/60s. niby tylko jedna działka, ale ta działka też robi robotę. w każdym razie ja na wszelki wypadek przy pomiarze TTL zadaję aparatowi +1EV (OM-2n).

lepsze rzeczy się dzieją, kiedy zmierzymy światło przez obiektyw z filtrem np. 89A, bo wtedy zamiast zalecanych f/16 i 1s, aparat pokaże f/16 i 1/15s. aparat to bronica ec-tl, nie piszą nigdzie jaka była w niej montowana komórka, ale podejrzewam, że był to czujnik CdS. lepiej to bywa w aparatach z komórką krzemową (blue silicon diode), ale na wszelki wypadek należy się upewnić, czy światłomierz podaje adekwatne wartości.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

rbit9n pisze:ale na wszelki wypadek należy się upewnić, czy światłomierz podaje adekwatne wartości.
Amen! ;)
ODPOWIEDZ