No i problem rozwiązany. Padł stabilizator napięcia - ustrojstwo, które niweluje wachania napięcia z sieci do +/-1%. Ponoć ma znaczenie tylko przy odbitkach kolorowych. Całe szczęście to był moduł do samodzielnej instalacji przez użytkownika, zatem wystarczyło go wypiąć z kostki, wpiąć mostek zrobiony z przewodu i maszyna ruszyła.
Stabilizatorek wymontowałem i liczę, że mi jakiś fachmajster go naprawi za flaszeczkę - jak już jest, to niech działa.
Dzięki za wszelkie sugestie - pewnie bym już błądził po omacku, a nowa żaróweczka za 30 GBP, którą znalazłem już by była w drodze :)
Durst M70 - migoczące źródło światła
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
o żeż! osram lub philips.kal800 pisze:Dzięki za wszelkie sugestie - pewnie bym już błądził po omacku, a nowa żaróweczka za 30 GBP, którą znalazłem już by była w drodze :)
podejrzewam że masz rację. z elektroniki to ja wiem tylko tyle, żeby nie łapać za tę gorącą część lutownicy.J.A. pisze:Nie. Prąd stały o tym napięciu jest w samochodach, co nie znaczy, że używany jest w powiększalnikach. To są najczęściej zwykłe transformatory, które zmieniają napięcie wyższe na niższe, czasami ze stabilizatorem. Nie ma potrzeby prostować tego prądu.rbit9n pisze:no, jak 12V to chyba prąd stały, nieprawdaż.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
A jeszcze pytanie, coby nie tworzyć wątku kolejnego - czy to normalne, że światło ucieka przez szczelinę w szufladce na negatyw? Szufladka jest w idealnym stanie, wszystko chodzi jak należy, ale może coś się jeszcze ustawia, albo źle ramki założyłem...
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
mój M670 jest akurat w tym miejscu szczelny, ale z tego co wiem, to dursty lubią puszczać tamtędy światło.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."