Zegar i światłomierz Hauck Trialux

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

djrocky
-#

Zegar i światłomierz Hauck Trialux

Post autor: djrocky »

Witam wszystkich,

Posiadam taki Zegar/światłomierz jak w tytule, niestety brak do niego (tak przynajmniej sądzę) zasilacza, do którego się go podpina, a wtyczka jest przerobiona na RS 232 (tak już było, jak go dostałem).

Z racji, że nie mogę nigdzie znaleźć schematów, prócz instrukcji obsługi moje pytanie jest następujące:

czy ktoś posiada takie "ustrojstwo" i mógłby mi pomóc w dorobieniu takiego zasilacza z wtyczkami, chodzi mi o zrobienie zdjęć i ewentualne pomiary.

wygląda to tak:
http://swiatlomierze.pl/2011/07/21/hauc ... z-i-zegar/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Rozkręć go i zobacz, czy na płytce drukowanej nie ma czasem podanego napięcia zasilania.

Rozumiem, że nie masz tej części z gniazdem na powiększalnik z wbudowanym zasilaczem???

Nie powinno być trudności z dorobieniem takiego gniazda i zasilacza.
djrocky
-#

Dokładnie brak tej części, z zasilaczem i myślę, że znajduje sie tam jakiś układ, który steruje powiększalnikiem (raczej nie skomplikowany).

Wydaje mi się, że zegar daje sygnał na: tranzystor/triak/przekaźnik (tak wnioskuję) i podawane jest napięcie na gniazdo do powiększalnika (wielkiej filozofii tu nie ma), ale jak by ktoś miał dokładnie taki i mógł rozebrać to znacząco by mi ułatwiło sprawę budowy.

Zastanawiam się teraz, czy podając tylko zasilanie będzie działał sam światłomierz (chyba powinien coś wskazywać), jak wrócę do domu to spróbuje na zasilaczu regulowanym to wystartować, jeśli są na płytce podane parametry.

Jakimś cudem nie wpadłem na to, żeby rozebrać i sprawdzić co jest w środku - Dzięki.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

może się zasugeruj tymi planami: http://www.elportal.pl/pdf/k07/22_12.pdf
myślę, że idea części z zasilaczem (trafem) jest podobna.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Dobrze kombinujesz z tym zasilaczem regulowanym.

Na gniazdo powinieneś mieć wyprowadzenie na zasilanie i wyprowadzenie do sterowania światłem powiększalnika.

Włącz/wyłącz światło powiększalnika pewnie jest na jakimś przekaźniku.

Tak więc kolejna para wyprowadzeń to powinno być zasilanie. Tylko zacznij od mniejszych napięć i nie pomyl plusa z minusem :-) Masa czyli minus jest zazwyczaj na płytce drukowanej tą grubszą ścieżką, która biegnie dookoła płytki.
djrocky pisze: Zastanawiam się teraz, czy podając tylko zasilanie będzie działał sam światłomierz (chyba powinien coś wskazywać), jak wrócę do domu to spróbuje na zasilaczu regulowanym to wystartować, jeśli są na płytce podane parametry.
Powinien prawidłowo działać światłomierz i zegar. Po prostu tylko powiększalnik zostanie niepodłączony.

Jak sobie nie poradzisz, to wrzuć zdjęcia płytki drukowanej :-)
djrocky
-#

Dzięki za pomoc.

Postaram się zdać relację z reanimacji sprzętu, jak tylko dopadnę chwilę czasu.

Może uda się wskrzesić to cudo, myślę że będzie pomocne w ciemniowych bojach :-)
ODPOWIEDZ