filtr ciemniowy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
filtr ciemniowy
witam wyposażam swoją własną ciemnię i tak zamiast żarówki kupiłem zółty filtr zrobię skrzynkę w środek oprawka z żarówką i i przefiltruje światełko tym filtrem. powiedzcie czy dobrze myślę czy jednak wystarczy zwykła żarówka ?
i czy takę filtry się zużywają bo ten mój . widać to pod światło jakby coś sie rozlało w środku są duże smugi
i czy takę filtry się zużywają bo ten mój . widać to pod światło jakby coś sie rozlało w środku są duże smugi
jak to zwykła żarówka?
na 100% zaświetlisz sobie papier
a to jest filtr zielony?
spróbuj,weź kawałek papieru i zobacz czy się pod filtrem zadymi,tylko nie świeć z bliska i bezpośrednio na papier
swoją drogą używane lampy nie są drogie,szkoda marnować papier na eksperymenty
na 100% zaświetlisz sobie papier
a to jest filtr zielony?
spróbuj,weź kawałek papieru i zobacz czy się pod filtrem zadymi,tylko nie świeć z bliska i bezpośrednio na papier
swoją drogą używane lampy nie są drogie,szkoda marnować papier na eksperymenty
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
sorki,źle Cię zrozumiałem i zasugerowałem się napisem na zdjęciu:
Grunlich Geld - żółtozielony
myślałem że chcesz dać samą żarówkę (bez filtra)
hmm..no spróbuj tak jak napisałem z kawałkiem papierka: zadymi - daruj sobie, a jak nie to używać!
Grunlich Geld - żółtozielony
myślałem że chcesz dać samą żarówkę (bez filtra)
hmm..no spróbuj tak jak napisałem z kawałkiem papierka: zadymi - daruj sobie, a jak nie to używać!
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
-
- -#
Re: filtr ciemniowy
weź żarówkę mac 15 do 20 W.zbyszek73 pisze:witam wyposażam swoją własną ciemnię i tak zamiast żarówki kupiłem zółty filtr zrobię skrzynkę w środek oprawka z żarówką i i przefiltruje światełko tym filtrem. powiedzcie czy dobrze myślę czy jednak wystarczy zwykła żarówka ?
lampę umieść tak aby była w odległości większej niż 1 m od powiększalnika i kuwet
sam musisz zrobić test lampy
po prostu połóż kartkę papieru na maskownicy
10 % kartki zakryj na stałe ( wzdłuż dłuższego boku)
a następnie pozostałość zakryj tak aby pozostał odkryty pasek wzdłuż krótszego boku
10 % kartki
i naświetlaj go światłem lampy prze 1 minutę stopniowo odkrywając
następne kawałki co 30 sek
Wywołaj papier i zobaczysz że w którymś momencie pojawi ci się obok
nie naświetlonego odcinka zaciemnienie
to będzie max czas naswietlania światłem twojej lampy
ju_87
Fomy Varianty, zabije przy każdym czasie, Może się uchowa fomaspeed, duże szanse ma Ilford. A Tetenal Vario na dwoje babka wróżyła.
Wszystko zależy od wielkości ciemni i ustawienia lampy.
Wszystko zależy od wielkości ciemni i ustawienia lampy.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:06 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
-
- -#
- Kontakt:
Owszem, czerwony nie zaświetli Ci papieru ale z drugiej strony komfort pracy jest marnawy. Pierwsze próby z ciemnią były właśnie "czerwone" potem zmieniłem oświetlenie na pomarańczowe (czy tam bursztynowe) LED-y. Subiektywnie są dużo jaśniejsze niż czerwone światło, nie zaświetlają żadnego papieru z którym pracowałem, tzn: ilford x-press, foma variant i speed, adox easy print, agfy różne.
Wg mnie lepiej jest kupić kilka diod flux, jakiś zasilacz (o ile się nie ma) i złożyć prościutką lampę, niż kupować niepewne filtry. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Wg mnie lepiej jest kupić kilka diod flux, jakiś zasilacz (o ile się nie ma) i złożyć prościutką lampę, niż kupować niepewne filtry. Ale to tylko moje skromne zdanie.
-
- -#
- Kontakt:
Dla pewności właśnie sprawdziłem odbitki- fomabrom variant marginesy ma śnieżno (barytowo) białe.
Niestety producenta nie mogę podać bo zwyczajnie nie pamiętam, lampkę robiłem z 1,5 roku temu. Diody to zwykłe FLUX'y pomarańczowe, 20mA, ~1,8-2V (chyba), kupione na allegro.
Przed kupnem pytałem się sprzedawcy o dł. fali i dostałem notkę producenta wskazującą na 600-610 nm. Lampka składa się z 16 diod- równolegle podłączone 2x 6 w szeregu. Zasilane ze starego zasilacza komp. napięciem 12V. Wiszą sobie pod sufitem ok 180 cm nad stołem, nie świecą bezpośrednio na kuwety. Obszar roboczy w ciemni to ok 2x3m i jest wystarczająco jasno by pracować nie zaświetlając jednocześnie papieru.
Niestety producenta nie mogę podać bo zwyczajnie nie pamiętam, lampkę robiłem z 1,5 roku temu. Diody to zwykłe FLUX'y pomarańczowe, 20mA, ~1,8-2V (chyba), kupione na allegro.
Przed kupnem pytałem się sprzedawcy o dł. fali i dostałem notkę producenta wskazującą na 600-610 nm. Lampka składa się z 16 diod- równolegle podłączone 2x 6 w szeregu. Zasilane ze starego zasilacza komp. napięciem 12V. Wiszą sobie pod sufitem ok 180 cm nad stołem, nie świecą bezpośrednio na kuwety. Obszar roboczy w ciemni to ok 2x3m i jest wystarczająco jasno by pracować nie zaświetlając jednocześnie papieru.