Witam wszystkich...
Kupiłem po okazyjnej cenie jako zestaw, (który w zasadzie z zestawem niema nic wspólnego)- powiększalnik opemus 6 oraz głowice do koloru, tyle tylko, że głowica, jest dedykowana do opemusa 5...
Mam pytanie, czy da sie to w jakikolwiek sposób ożenić? Zastanawiałem sie nad dorobieniem we własnym zakresie blaszanej przejściówki, ale jak to ma w środku wyglądać? Czy pozbywamy sie kondensatora, i jakie kupić mieszadło... mieszadło jest w tym przypadku niezbędne, prawda??
Opemus 6 z głowicą od piątki...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nie da rady. przyczyna leży w konstrukcji obu powiększalników. w piątce wymienna jest część nad kondensorem, powiększalnik bez względu na głowicę (żarówka, halogen) zawsze jest powiększalnikiem kondensorowym. w szóstce i siódemce głowica z żarówką wyjmowana jest razem z kondensorem, a głowica kolorowa mieści w swym wnętrzu odpowiednie mieszacze. zresztą porównaj gdzie są śrubki w op.5, a gdzie w op.6. popatrz też jak wygląda op.5 z głowicą, a jak op.6.
szóstka z głowicą
piątka z głowicą
pozdrawiam!

szóstka z głowicą

piątka z głowicą
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
no wiesz, w Twoim wpisie nie było mowy o czarnuchach z obcęgami. tak to wszystko można zrobić, nawet jesień Średniowiecza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."