Opemus 6 z głowicą od piątki...

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

perdidos
-#

Opemus 6 z głowicą od piątki...

Post autor: perdidos »

Witam wszystkich...

Kupiłem po okazyjnej cenie jako zestaw, (który w zasadzie z zestawem niema nic wspólnego)- powiększalnik opemus 6 oraz głowice do koloru, tyle tylko, że głowica, jest dedykowana do opemusa 5...

Mam pytanie, czy da sie to w jakikolwiek sposób ożenić? Zastanawiałem sie nad dorobieniem we własnym zakresie blaszanej przejściówki, ale jak to ma w środku wyglądać? Czy pozbywamy sie kondensatora, i jakie kupić mieszadło... mieszadło jest w tym przypadku niezbędne, prawda??
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Wątek nieco antyczny, ale odgrzebuję go bo mam to samo pytanie. Da się pożenić Opemusa 6 z głowicą od 5a?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nie da rady. przyczyna leży w konstrukcji obu powiększalników. w piątce wymienna jest część nad kondensorem, powiększalnik bez względu na głowicę (żarówka, halogen) zawsze jest powiększalnikiem kondensorowym. w szóstce i siódemce głowica z żarówką wyjmowana jest razem z kondensorem, a głowica kolorowa mieści w swym wnętrzu odpowiednie mieszacze. zresztą porównaj gdzie są śrubki w op.5, a gdzie w op.6. popatrz też jak wygląda op.5 z głowicą, a jak op.6.

Obrazek
szóstka z głowicą

Obrazek
piątka z głowicą

pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Skontaktował się ze mną przez gg autor tego wątku i powiedział, że te sztuka w końcu mu się jednak udała;) Wymagało to pewnych przeróbek, łącznie z wierceniem nowych dziur na śruby, ale całość podobno działała bez zarzutu. Opchnął cały zestaw kolejnemu użytkownikowi i reklamacji nie było.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no wiesz, w Twoim wpisie nie było mowy o czarnuchach z obcęgami. tak to wszystko można zrobić, nawet jesień Średniowiecza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ