Arax vs Hartblei

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maniaq
-#
Kontakt:

Post autor: maniaq »

Odkopie dinozaura :)

Otóż posiadam 2 body P-sixa. Jedno body na pewno nakłada klatki - lekko, ale mnie to irytuje strasznie. Drugie o ile pamiętam tez miało z tym problem ( rolkę muszę wywołać testowa - na dniach się dowiem)

Dlatego zacząłem się zastanawiać nad czymś innym niz P-sixy, które to maja nawracające problemy nakładających się klatek. Tu powstał dylemat, że chciałbym coś z mocowaniem sixa, bo mam miły zestaw szkieł :)

Teraz w moim przypadku opcje są 2
Kiev 60 - za okolu 400 pln po serwisie i na gwarancji
kiev 88cm z TTL i nowym typem kasety - za ok 700 PLN

Najpierw "napaliłem się " na 88cm, bo fajnie by było mieć wymienne kasety - kolor i BW oraz podwójna ekspozycje.

Tylko tak czytam i czytam i wychodzi na to, ze te Kievy nie różnią się za wiele od P-sixow w kwestii problemów technicznych.

Teraz Pytanie na ile kievy w wersji Hartblei, Arax są poprawione i nie powinna wystąpić awaria przy świadomości ułomności technicznych i znajomości zasad obsługi sprzętu ? Ktoś posiada np. wersję HErtblei albo Arax-a i się może pochwalić doświadczeniami ? Pare laatek minęło, od ostatnich wpisów ;)

Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

z tego co słyszałem od użytkownika, Arax spisuje się całkiem nieźle. fakt, że w czasie naszej rozmowy, aparat był jeszcze "na gwarancji". nie mniej, do dziś nie doszły mnie żadne sygnały narzekania :roll:

dołożę też coś od siebie. kiedyś miałem podobny dylemat, jaki średni format? też byłem bliski zakupu K-88, na szczęście wcześniej miałem możliwość spróbowania swoich sił na cudzym egzemplarzu. moje wrażenia były takie, że tan aparat zwyczajnie boli podczas używania. nie mam delikatnych dłoni, ale ciągle coś mi się wgniatało, o coś "rysowałem" sobie palce, coś ciężko się kręciło. nakładanie klatek swoją drogą. w tym samym mniej więcej czasie mogłem pomacać mamiye i różnica była kolosalna. ergonomia o lata świetlne wyprzedzała dzieło radzieckiej myśli technicznej, no i oczywiście każda klatka była osobno. tak mi się ta mamiya spodobała, że kupiłem sobie... bronice :-P z czego jestem bardzo zadowolony.

zaraz zapewne wysuniesz kwestie finansowe, może sentyment, może coś innego. osobiście wolę dołożyć parę stówek, lub kupować etapami, ale wolą mieć sprzęt, którym nie zrobię sobie krzywdy, który z przyjemnością biorę do ręki i który podzieli mi negatyw na równe części.

ot, takie słowo na niedziele mi się z rana napisało :roll:
maniaq
-#
Kontakt:

Posiadam 4x5" z rol kasetami 6x9 oraz ostatnio dokupiłem od kolegi forumowego 6x7 , ale chciałbym mieć coś nazwijmy poręcznego ;) w sense bez statywów i całej tej otoczki wielkoformatowej.

Zależałoby mi na kwadracie... stad kombinacje z K88. 6x4,5 czy 6x7 odpadają...

Jaka bronice posiadasz,bo szczerze nie znam w ogóle systemu - googlam dopiero :) Mamki jeszcze coś ogarniam... generalnie to ma być sprawne, bo to szkło bardziej rysuje zdjęcie, korpus ma być poręczny i działać, jak ma wymienne dupki, czy podwójną ekspozycje, to dla mnie cud, miód i orzeszki :)

Jakoś młotkowatość P-sixów mnie nie przerażała do tej pory, więc szukam informacji o K88 i Araxie ....

Ktoś coś więcej ?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

świadomie wybrałem 6x4.5 czyli ETRS, powodu nie będę wyjawiać, gdyż niektórym mógłby się nie spodobać :roll:

bronica ma również bardzo dobry kwadrat w postaci modelu SQ, choć nie wiem, czy szkła z tego systemu malują tak cudnie jak z ETRS. oba modele posiadają wymienne dupki i możliwość multiekspozycji.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

W razie czego - poszukaj kolego K88CM, czyli takiego, który wyposażony jest w bagnet P6
Dobrze też jest, jeśli ma MLU oraz płócienną migawkę.

Zatem skazany będziesz na te wszystkie unowocześnione wersje K88. Mam takich sztuk dwie i jestem bardzo zadowolony. Całe szczęście od razu kupiłem właśnie takie, więc ominęły mnie problemy standardowych K88...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
maniaq
-#
Kontakt:

Modus... wlasnie pisze o tych "poprawionych" wersjach Hartblei lub Arax.

Masz moze ktoras z nich ?

No niestety 6x4,5 mi nie podchodzi. Te szkla do sixa... miec komplet, to az glupio z nich rezygnowac :/ Mamyie bym chetnie kupil, ale to z dobrymi szklami przekracza obecny budzet. Cos za cos, jak to w zyciu ...
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Mam 2 takie właśnie - jedyna różnica, że jeden jest sygnowany jako KIEV88CM MLU drugi zaś to wyrób z Niemiec - Wiese-fototechnik PentaSIX.

Oba na bagnetach P6, oba z MLU i oba na płóciennych migawkach.

Działają pięknie - ale oba też były w Bydgoszczy na przeglądzie / regulacjach u Nagova.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

maniaq pisze:...Jakoś młotkowatość P-sixów mnie nie przerażała do tej pory, więc szukam informacji o K88 i Araxie ....
Ktoś coś więcej ?
No ja dodam coś od siebie. Mam RB. Poręczna nie jest ale mi to nie przeszkadza. Nawet w plenerze.
Kupiłem ostatnio Sonnar 180/2.8 i pożyczyłem P-Six ale tylko na jedno popołudnie. Nie zgodzę się, że taki zestaw jest młotkowaty.
Sonnar 180 "wyrywa" mi bagnet z EOS'a 1V ale przykręcony do P-Six wydaje się nagle lekkim zestawem. EOS 1v + bosster sporo waży.
A już P-Six z "maleńkim" Biometarem 80 wydaje się wydmuszką.
Osobna sprawa to matówka z kominkiem w P-six. Przyzwyczajony do "Full HD" w Mamiya RB, na wypukłej matówce w Six'e widziałem niewiele.
Podobno Araxy mają lepsze matówki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

mrek pisze:Podobno Araxy mają lepsze matówki.
Oj mają - kupiłem na Ukrainie dwie sztuki tych nowych matówek i od razu postęp w celności był zauważalny. Warto je wymienić na te nowe - jasne i czytelne :)
maniaq
-#
Kontakt:

Oczekuje paczki z Kievem od kolegi forumowego, zatem po testach dopisze swoje spostrzezenia i wrazenia :) Kusilo mnie z podwojna ekspozycja i wymiennymi dupkami - tego mi brakowalo w P-sixie.

Dzieki za opinie i rady !
ODPOWIEDZ