Czyli w tych z galwanometrem. Mam takiego OM-1 w bardzo dobrym stanie, ale nawet majster wymiękł na tym sznurku - wskazówka coś się tam rusza, ale bez sensu.
Minolta Dynax 500si
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Minolta Dynax 500si
jeden kolega na FB podawał mi namiar na szpenia od Olympusów, musiałbym poszperać za namiarem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- technik219
- -#
Minolta Dynax 500si
Właśnie! Kiedyś coś mnie poodkusiło by poluzować pierścień mocowania obiektywu w moim OM 1N. Zrobiło bzzzzyyyt, i klappen-duppen - sznureczek się rozwinął. Ile ja prób robiłem by go jakoś sensownie nawinąć... Niby światłomierz coś wskazuje, ale nijak się to ma do właściwej ekspozycji. Ściągnąłem nawet serwisówkę, gdzie jest krok po kroku opisane jak to wyregulować, ale jest to w "obcych językach" a "nikt mi nie będzie dyktował w obcych językach co i jak mam robić"

Jak chcesz, to podeślę Ci tę serwisówkę w pdf. jak byś chciał się pobawić.
Poszperaj, może się skuszę, jak nie będzie to kosztowało tyle co sam aparat.
Lux mea lex
Minolta Dynax 500si
technik219 pisze: ↑29 sty 2022, 19:00
(...) Ściągnąłem nawet serwisówkę, gdzie jest krok po kroku opisane jak to wyregulować,
Instrukcja serwisowa dotyczy OM1 z początku okresu produkcji, natomiast w jej toku w tym modelu wprowadzano zmiany, w tym zdaje się także w systemie pomiarowym, w którym nastawy przenoszone są za pomocą cięgien.
W sieci dostępny jest materiał rozszerzający instrukcję serwisową: https://learncamerarepair.com/product.p ... econdary=9 , mnie natomiast niedawno wpadło w ręce wydawnictwo z drugą częścią artykułu poświęconego OM1.
W załączeniu skan tego materiału - być może okaże się przydatny dla Ciebie lub innych osób podejmujących się napraw tego aparatu (mam nadzieję, że publikując skan artykułu nie naruszam niczyich praw).
[/quote]
PS. Również będę wdzięczny za dane kontaktowe do speca od Olympusów - o ile te uda się odnaleźć.
- Załączniki
-
- CameraCraftsman_Olympus_OM1_update.pdf
- (5.35 MiB) Pobrany 106 razy
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Minolta Dynax 500si
"Sznurki" wykorzystywano w wielu konstrukcjach z tego okresu - choć może nie w tak wyrafinowany sposób jak to ma miejsce w Olympusie OM-1.
_________________________________________________________________________________
-
- -#
Minolta Dynax 500si
Wymiana poglądów bardzo żywa..... Ale więcej natemat poproszę
Minolta Dynax 500si
Na temat to już chyba więcej nic nie przeczytasz. Mycie, półka lub śmietnik - to chyba wyczerpuje temat

Minolta Dynax 500si
no więc ten kolega napisał mi, że ma części do Olków i co więcej, wie jak zapleść ten sznureczek. tu jest jego profil na IG:
https://instagram.com/warsawcamerarepai ... =copy_link
a jeśli nie macie konta IG, to tu jego mail:
warsawcamerarepair@protonmail.com
jak widzicie chłop jest z Warszawy, pisał że można się umówić osobiście.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Minolta Dynax 500si
aka, ja byłem w woju z "warszawiakiem", który miał 15. rodzeństwa. W rzeczywistości był z Wyszkowa, a ilość rodzeństwa to: rzeczywiście rodzeni bracia (3) i bracia stryjeczni.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2022, 18:09 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
Minolta Dynax 500si
W internacie w którym rezydowałem, mieszkał także pełną gębą warszawiak.
Jak się okazało... z Celestynowa.
Jak się okazało... z Celestynowa.

- technik219
- -#
Minolta Dynax 500si
No więc skontaktowałem się z tą firmą z Gdyni (Fotocomplex) i oni są gotowi wziąć się za naprawę. Odpisami, że jeśli to tylko ten sznurek, a wszystko inne jest ok. to koszt naprawy powinien się zamknąć w kwocie 200 złotych (plus kurierzy). Facet z Instagrama nie odpisał.
Z_photo: Twój namiar był dobry, ale facet twierdzi, że za bardzo nie grzebał i tylko naprowadził linkę na rolki. Nic więcej nie robił. W cudzych aparatach nie chce grzebać - ja go rozumiem, też bym się bał, że coś zepsuję.
No i teraz się zastanawiam czy wysłać OM-ka do Gdyni. Bo jak się okaże, że padło coś więcej (tam jest bardzo delikatny potencjometr) to koszt naprawy to będzie pół aparatu. Tymczasem aparat działa mechanicznie bez zarzutu. Korzystanie ze światłomierza w OM-1 jet cokolwiek "upierdliwe" a pomiar może być obarczony sporym błędem jeśli ma się słońce za plecami. Mam dobry zewnętrzny światłomierz... Kiedyś aparaty w ogóle nie miały światłomierzy a jakie zdjęcia ludzie robili... No i te 200 złotych, z których może się zrobić 300... Chyba zostawię tak jak jest.
Z_photo: Twój namiar był dobry, ale facet twierdzi, że za bardzo nie grzebał i tylko naprowadził linkę na rolki. Nic więcej nie robił. W cudzych aparatach nie chce grzebać - ja go rozumiem, też bym się bał, że coś zepsuję.
No i teraz się zastanawiam czy wysłać OM-ka do Gdyni. Bo jak się okaże, że padło coś więcej (tam jest bardzo delikatny potencjometr) to koszt naprawy to będzie pół aparatu. Tymczasem aparat działa mechanicznie bez zarzutu. Korzystanie ze światłomierza w OM-1 jet cokolwiek "upierdliwe" a pomiar może być obarczony sporym błędem jeśli ma się słońce za plecami. Mam dobry zewnętrzny światłomierz... Kiedyś aparaty w ogóle nie miały światłomierzy a jakie zdjęcia ludzie robili... No i te 200 złotych, z których może się zrobić 300... Chyba zostawię tak jak jest.
Lux mea lex
Minolta Dynax 500si
Ostatnio taką właśnie rozgryzałem dla znajomej. Próbuję ją zarazić analogiem

Paweł, z całym szacunkiem, to jest szkodliwa porada. Staramy się wyczyścić, a nie bardziej zalać. Jak widzisz dokładne wysuszenie całego aparatu (również wewnątrz)?