średni format dla laika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Kupowałem matówki od ARAXa, a potem z DVDTechnik - to jest to samo.radekone pisze:Potrzebuję kupić matówkę kiev'oską (88). Sprzedaje je arax na swojej stronie oraz dvdtechnik na ebayu. Ktoś się może orientuje czy to jest to samo? Bo araxowa wychodzi dwa razy drożej..
Tylko, że są to matówki "starego typu" z klinem poprzecznym otoczonym rastrem (reszta to Fresnel).
Nowoczesne matówki, które są fabrycznie montowane w KIEV 60 i 88, mają klin pod kątem 45° otoczony rastrem i posiadają naniesioną kratkę architektoniczną (reszta to Fresnel) - a tych nie kupisz.
Wiecej mi do szczescia nie potrzeba. To do bronki wiec i tak zmiana na lepsze.slawoj pisze: Tylko, że są to matówki "starego typu" z klinem poprzecznym otoczonym rastrem (reszta to Fresnel).
Nowoczesne matówki, które są fabrycznie montowane w KIEV 60 i 88, mają klin pod kątem 45° otoczony rastrem i posiadają naniesioną kratkę architektoniczną (reszta to Fresnel) - a tych nie kupisz.
Ewentualnie jeszcze sie zastanawiam nad tym ponizej. Niby lepszy plastik ale nie ma klina.
http://hopfglass.com/index.htm
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Radek ja bym się zastanowił nad wyrobami mr Olesona http://rick_oleson.tripod.com/index-175.html z tego co wiem niektórzy sobie mocno chwalą, a on robi do wyboru, do koloru. niestety nie robi do EC-TL (jedyny minus TTL).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
z tego co pisał Coil mr Oleson, przesyła matówkę z instrukcją.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Chłopaki, odnoszę wrażenie, że te matówki to jest to samo co sprzedaje DVDTechnik oraz ARAX. Na tej stronie, którą podał rbit9n, widać Rollei z założoną matówką. Matówka ta posiada charakterystyczne "linie" ułatwiające kadrowanie w prostokącie. Taki sam wzór matówek można kupić na Ukrainie.rbit9n pisze:Radek ja bym się zastanowił nad wyrobami mr Olesona http://rick_oleson.tripod.com/index-175.html z tego co wiem niektórzy sobie mocno chwalą,
Może pochodzą od tego samego wytwórcy?
Matówka to jeden element odlany z "optycznego tworzywa sztucznego".radekone pisze:mam zagwozdke bo chcialbym matowe z klinem ale wlasnie nie wiem do konca jak to jest z dolnym fresnelem, czy sie go zostawia czy wywala i uzywa jednej szyby
Ma w środku dwa kliny, które są otoczone rastrem, a na pozostałej powierzchni jest naniesiona tzw. soczewka Fresnela.
Wszystko musi znajdować się w jednej płaszczyźnie.
Chyba nie widziales rozebranej Bronkislawoj pisze:Matówka to jeden element odlany z "optycznego tworzywa sztucznego".
Ma w środku dwa kliny, które są otoczone rastrem, a na pozostałej powierzchni jest naniesiona tzw. soczewka Fresnela.
Wszystko musi znajdować się w jednej płaszczyźnie.

Tam fresnel z rastrem (kiepskim zreszta) i matowka to dwie rozne rzeczy. Matowka lezy na gorze..
[edit] juz wiem, pan oleson odpowiedzial..
You remove both your groundglass and your Fresnel lens plate - my screen replaces both. It has the groundglass surface on the bottom and the Fresnel lens groove pattern on the top.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
- Minolciarz1979
- -#
Panowie, koleś z was jaja robi jak berety, a wy się
produkujecie. Przeciez po kliku jego odpowiedziach idzie sie kapnąć, że łacha z was ciśnie. Pitoli jakieś bzdety - nie zna się na światłomierzach, kompletnie na niczym sie nie zna (tak twierdzi) ale modelki płaca 15-to latkowi za zdjęcia, HAHAHAHAHHA. Ale sie usmiałem.
Dzisiaj odsprzedałem koledze filtr 52mm HOYA UV HMC, który u mnie już do niczego nie pasuje. A za pozyskane fundusze kupiłem sobie pół litra Żubrówki Białej.janykiel pisze:Kain zabił Abla podobno za wykopywanie wątków sprzed wieków poprzez dodawanie nic nie wnoszących postów. :P
Na zdrowie

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.