klika pytań

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

ulv pisze:Jak zaczniesz robić portrety średnim, to już nie będziesz chciał wracać do małego.
Ja tam wracam :) Owszem, łatwiej się robi odbitki ze średniego, ale często nie chce mi się nosić całego majdanu..
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
kontrabass
-#

Post autor: kontrabass »

ulv pisze:
Nie wiem jaką cyfrą robiłeś
D700 - pełna klatka..

Zamówiłem właśnie taki zestaw:
- Bronica SQ-AI
- pryzmat AE-I
- kasetka 120
- grip
- 80/2.8
- 150/3.5

za jakieś 800$ z przesyłką..

Mam nadzieję że nie będę pluł sobie w brodę..

Słuchajcie jest ktoś z Warszawy kto mógłby mnie za przysłowiową "dobrą flaszkę" nauczyć jak wołać negatywy? a najlepiej gdyby taka osoba miała też powiększalnik i trochę opowiedziała o typowej robocie.. [wtedy postawie flaszki dwie:) ] ??
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

matth pisze:ulv, kąt widzenia 50 na 135 odpowiada nie 120 tylko ~ 80.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :-), bo z tego co mi wiadomo cropnięta klatka w cropowanych cyfrach jest trochę mniejszy niż klatka 135 (+/- połowa rozmiaru klatki 135)
Więc teraz 50*1,5*1,6 ~= 120

Pozdrawiam
Ulv
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

ulv, 80mm na 645 odpowiada kątem widzenia mniej więcej 50mm na 135 i 35mm na aps-c. Przy 50 na aps-c to będzie mniej więcej tak jak pisałeś dla 645. Się nie zrozumieliśmy ;-)
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

ulv pisze:Ja mam teraz w Mamiyi gładziutką Beattie i jest fenomenalna, ostrzenie na niej to czysta przyjemność. Miałem wcześniej z klinem i rastrem i jakoś nie bardzo przekładało się to na zwiększoną łatwość ostrzenia
Dziś doszła do mnie gładka matówka Beattie do Mamiyi RB. Potwierdzam niesamowitą poprawę jasności i wygody ostrzenia. W ciemnym pomieszczeniu, długim szkłem 180 różnica pomiędzy matówka standard, a Interscreen PLUS niebotyczna.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

mrek pisze:Dziś doszła do mnie gładka matówka Beattie do Mamiyi RB.
Wystarczy kaucja z butelek, czy kredyt trzeba wziąć? ;) Polowałeś na ebay, czy kupiłeś nową w sklepie?

T.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

temol pisze:
mrek pisze:Dziś doszła do mnie gładka matówka Beattie do Mamiyi RB.
Wystarczy kaucja z butelek, czy kredyt trzeba wziąć? ;) Polowałeś na ebay, czy kupiłeś nową w sklepie?

T.
Na nową to kredyt raczej (-:
Ponad rok polowałem na ebay. Starałem się nie przepłacić ale i tak urząd celny dorzucił mi 52 zl VAT-u. Kupiłem czystą, gładką matówkę z Kanady za 233 zl + wspomniany VAT.
Warto było.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ