LF a krótkie czasy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
LF a krótkie czasy
Cześć. Mając już swojego LF`a, szkło bez migawki i słoneczny dzień, a do tego fi 96mm bodajże i zero wprawy w miganiu kapeluszem, chcemy sobie czas bezpiecznie wydłużyć. Czyli, albo rezygnujemy, albo szukamy cienia, albo czymś filtrujemy. Macie jakieś patenty na ND lub pomarańczowy z przodu, bez rujnowania budżetu w kontekście Tessara 300/4,5?
Biorąc pod uwagę że wielki format w niektórych aspektach dużo wybacza, możliwości (oprócz porządnego ND) jest kilka:s4int pisze: ale znam problem, pomimo, że mam aparat z migawką do 1/125. Przy szkle f/2.5, szitkach iso100, focenie w plenerze w ciagu dnia też jest mocno problematyczne, a soczewka jeszcze większa niż w tym Tessarze. I to dużo :(
Na razie nic mądrego nie wymyśliłem.
1) kupienie żenująco taniego ND od Chińczyka z eBaya
2) przylepienie taśmą klejącą taniego i popularnego ND systemu Cokin P (a jak nie zakrywa całego obiektywu, to nawet dwóch obok siebie)
3) pullowanie negatywów (= odwrotność obróbki forsownej)
4) zrobienie migawki grawitacyjnej z dowolnych materiałów dostępnych pod ręką
5) samodzielne rozpylenie czarnej farby w sprayu nad kawałkiem szyby (=self made ND)
6) naklejenie folii do przyciemniania szyb na kawalek szyby (=salf made ND EVO 2)
Można używać negatywu papierowego (lub jak ktoś chce papieru pozytywowego), ISO ok 3.
Można kupić migawkę lub obiektyw w migawce (Compound V, Prestor 5) - podobno bez szans, ale mi się udało :)
Jeżeli obiektyw ma mocowanie filtru z gwintem M95x1, to daje się kupić filtry na eBayu za względnie przyzwoite ceny, przede wszystkim sowieckie.
Można kupić migawkę lub obiektyw w migawce (Compound V, Prestor 5) - podobno bez szans, ale mi się udało :)
Jeżeli obiektyw ma mocowanie filtru z gwintem M95x1, to daje się kupić filtry na eBayu za względnie przyzwoite ceny, przede wszystkim sowieckie.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885