AICO 50mm 3.5?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

farok
-#

Post autor: farok »

ustaw ostrosc i domknij o 2 lub 3 działki
.
Przesuwanie zarówki pewnie służy temu żeby ustawić równomierne oświetlenie - możliwe (nie znam Twojego powiekszalnika) że jak będzie za blisko to jakaś część kadru będzie ciemniejsza (boki)?

Jak kontrast odbitek?
Awatar użytkownika
fiveok
-#

Post autor: fiveok »

Dzięki za info farok. Kontrast zmienił się bardzo nieznacznie, skrócił się jedynie czas naświetlania, przy filtrze 4 wcześniej było na 60s teraz jest na 25s.
Zrobiłem test tak jak to opisał J.A. Znalazłem najkrótszy czas dla pustej klatki filmu, potem na tym samym czasie zrobiłem odbitkę zdjęcia - zdjęcie było całe czarne, prawie niewidoczne szczegóły, o czym to świadczy? Może coś z filmem nie tak? Może nieodpowiednio go wywołałem?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

fiveok pisze:Dzięki za info farok. Kontrast zmienił się bardzo nieznacznie, skrócił się jedynie czas naświetlania, przy filtrze 4 wcześniej było na 60s teraz jest na 25s.
Zrobiłem test tak jak to opisał J.A. Znalazłem najkrótszy czas dla pustej klatki filmu, potem na tym samym czasie zrobiłem odbitkę zdjęcia - zdjęcie było całe czarne, prawie niewidoczne szczegóły, o czym to świadczy? Może coś z filmem nie tak? Może nieodpowiednio go wywołałem?
Na pewno nie z filmem. To akurat nie ma nic do rzeczy. Zapewne popełniłeś jakiś błąd w metodzie.
Zobacz.
Załóżmy że 25 s. zaczernia papier całkowicie, a 23 s daje już zauważalną szarość. Oznacza to, że naświetlając przez 23 s, nie ma możliwości aby wyszło czarne, bo naświetlając przez 23 s i wywołując czystą klatkę tej czerni nie osiągnąłeś. Papieru nie da się przewołać (da się ale bardzo nieznacznie i trzeba długo przetrzymać, czarniejsze niż czarne i tak nie wyjdzie).
Jeszcze raz.
Powiększalnik, przesłona w obiektywie, ostrość, filtry MG i czas naświetlania muszą być identyczne.
W takim układzie, wszystko co jesteś w stanie dostrzec na negatywie, ma się objawić jaśniejszymi partiami na pozytywie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
farok
-#

60 i 25s.
Zmieniałeś przysłonę na której robiłeś teraz w stosunku do tej którą robiłeś wcześniej?
np. robiłeś wcześniej na 8 a teraz na ?

pomyślałem jeszcze - spadek kontrastu może być powiązany ze starym papierem.
Masz gdzieś możliwość pozyskania jednego arkusza do testów?
Podobnie z chemią.

Czy możesz dać gradację 4 albo 5 i naświetlić strzępy testowe dla fragmentu na którym jest twarz z czasami co 5 sekund? (5, 10, 20, 40 sekundowe ekspozycje)?

No i jeszcze negatyw: jak bardzo miękki on jest? Jeżeli położysz negatyw na gazecie to widać przez niego litery bardzo wyraźnie, troche widać, albo nic nie widac?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 19:25 przez farok, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fiveok
-#

J.A. pisze:Powiększalnik, przesłona w obiektywie, ostrość, filtry MG i czas naświetlania muszą być identyczne.
O ile wiem powyższe parametry zachowałem dla testu z monetami i przy naświetlaniu odbitki, chociaż człek omylnym jest z natury i nie wykluczam, że coś przeoczyłem.
farok pisze:60 i 25s.
Zmieniałeś przysłonę na której robiłeś teraz w stosunku do tej którą robiłeś wcześniej?
np. robiłeś wcześniej na 8 a teraz na ?
pomyślałem jeszcze - spadek kontrastu może być powiązany ze starym papierem.
Masz gdzieś możliwość pozyskania jednego arkusza do testów?
Podobnie z chemią.
Przysłona była ta sama w obu próbach. Mam inny papier tego samego producenta z innego źrudła, wywołam na nim.
farok pisze: No i jeszcze negatyw: jak bardzo miękki on jest? Jeżeli położysz negatyw na gazecie to widać przez niego litery bardzo wyraźnie, troche widać, albo nic nie widac?
Miejsca na filmie, które powinny być czarne na fotografii, są bardzo nieznacznie ciemniejsze od pustej klatki z tego filmu, powiedzmy 5% i nie zasłaniają tekstu pod filmem, zaś te, które będą bardzo jasne zasłaniają tekst na jakieś 70%, jest bardzo ciemno ale tekst jest nadal widoczny. Jak to rozumieć?
farok pisze:Czy możesz dać gradację 4 albo 5 i naświetlić strzępy testowe dla fragmentu na którym jest twarz z czasami co 5 sekund? (5, 10, 20, 40 sekundowe ekspozycje)?
Zrobię test dla gradacji 5 przy tych czasach.
Na koniec dodam, iż być może będę miał do dyspozycji inny powiększalnik może z lepszym obiektywem, stąd ta moja zwłoka w postępach, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 00:43 przez fiveok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

fiveok pisze:
J.A. pisze:Powiększalnik, przesłona w obiektywie, ostrość, filtry MG i czas naświetlania muszą być identyczne.
O ile wiem powyższe parametry zachowałem dla testu z monetami i przy naświetlaniu odbitki, chociaż człek omylnym jest z natury i nie wykluczam, że coś przeoczyłem.
Czy czerń, którą uzyskałeś to była maksymalna czerń tego papieru? Czy przedłużenie naświatlania nie powoduje jej przyrostu? Nie daje mi to spokoju.
Awatar użytkownika
fiveok
-#

Nie uzyskałem maksymalnej czerni na wcześniej zamieszczony zdjęciu, kiedy próbuję ją uzyskać, wydłużając czas naświetlania, twarz i biała bluzka nienaturalnie ciemnieją.
farok
-#

zrobiłeś test z innym papierem, filtracją na grade4/5 zgodnie z opisami wczesniej?
Awatar użytkownika
fiveok
-#

Będę miał czas to sprawdzę co z tym papierem i napiszę wam, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Dzisiaj miałem krótkie posiedzenie w ciemni. Zrobiłem takie wyznaczanie czasu naświetlania, jak opisałem wcześniej.
Nie ma możliwości, żeby odbitka wyszła ciemniejsza (za ciemna).
Popełniłeś jakiś błąd w metodzie i wydaje mi się że wiem jaki.
Twoja czerń - najdłuższy czas naświetlania - nie była całkiem czarna - nie wyznaczyłeś najdłuższego czasu.
Jeżeli zrobisz tak jak opisałem i uznasz, że najdłuższy czas to właśnie ten - naświetl dodatkową próbkę dwa razy dłużej. Dopiero jeżeli ta dodatkowa próbka nie wykazuje różnicy od poprzedniej, to jest ok.
Załóżmy, że naświetlasz 1min, 30s, 15, ... i możesz rozróżnić 1 min od 30s, może to oznaczać, że 2 min też odróżnisz od 1 min.
Czyli jeżeli naświetlasz jw. to nie powinieneś odróżnić 1min od 30s. Różnica powinna pojawić się dopiero przy między 30 a 15s.
ODPOWIEDZ