Czym maskować odbitki?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Mariusz36
-#

Post autor: Mariusz36 »

Witam
Po przeczytaniu Pana bloga nabrałem ogromnej ochoty żeby spróbować metody maskowania za pomocą kredek... Bardzo proszę o informację , na temat szczegółów tej operacji ...co to za kredki , gdzie je można kupić i jak się to w praktyce odbywa i czy jest gdzieś jakaś literatura na ten temat
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Mariusz
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

LD
-#

Post autor: LD »

Mariusz36 pisze:Witam
Po przeczytaniu Pana bloga nabrałem ogromnej ochoty żeby spróbować metody maskowania za pomocą kredek... Bardzo proszę o informację , na temat szczegółów tej operacji ...co to za kredki , gdzie je można kupić i jak się to w praktyce odbywa i czy jest gdzieś jakaś literatura na ten temat
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Mariusz
tutaj możesz kupić materiały do maskowania:
http://alanross.photoshelter.com/galler ... ZzCEfz5doo
m6nj
-#

Te materiały nie wiele pomogą..
brylek
-#

Post autor: brylek »

LD pisze:
Mariusz36 pisze:Witam
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Mariusz
tutaj możesz kupić materiały do maskowania:
Do tego kredki i jest komplet (-:
m6nj
-#

No nie do końca bo wszystko zależy od powiększalnika i rodzaju karetki.. To nie jest zestaw uniwersalny. To jest set do omegi tylko, pod każdy sprzęt trzeba robić inny.
LD
-#

m6nj pisze:Te materiały nie wiele pomogą..
Miałem na myśli materiały z opisem techniki maskowania:
m6nj
-#

A to to tak:)
Mariusz36
-#

Post autor: Mariusz36 »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Pracuję na powiększalniku KAISER VCP 7005 COLOR do 6x7 i Omedze do 4x5" (niestety troszkę do remontu ...)
Mam karetkę z dwoma szybkami Anty Newton, czy wystarczy po prostu dociąć na odpowiedni wymiar kalkę techniczną i po niej rysować (wycinać ) . Zgodnie z rysunkiem w instrukcji powinien być dyfuzor z pleksi ... ja mam szybkę może być ??
LD
-#

Mariusz36 pisze:Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Pracuję na powiększalniku KAISER VCP 7005 COLOR do 6x7 i Omedze do 4x5" (niestety troszkę do remontu ...)
Mam karetkę z dwoma szybkami Anty Newton, czy wystarczy po prostu dociąć na odpowiedni wymiar kalkę techniczną i po niej rysować (wycinać ) . Zgodnie z rysunkiem w instrukcji powinien być dyfuzor z pleksi ... ja mam szybkę może być ??
Dyfuzor musi być. Zrób próbę bez dyfuzora to sam się przekonasz co Ci wyjdzie.
m6nj
-#

Musisz dać rozpraszacz swiatła bo w innym przypadku sie nie uda.. Moze to byc szyba mleczna, plexi, matówka.
Zamówiłem własnie szyby u Rossa jak chcesz to daj wymiary to dołoży do paczki byc może.
ODPOWIEDZ