Odbitka stykowa w świetle słonecznym jaki papier ?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

tol2di
-#

Odbitka stykowa w świetle słonecznym jaki papier ?

Post autor: tol2di »

Jaki papier waszym zdaniem będzie najlepszy do wykonania odbitki stykowej z negatywu 21x21 cm w świetle słonecznym rozproszonym. Wiem ze dawniej był do odbitek stykowych papier chlorosrebrowy, niestety obecnie nie do dostania. Negatywy mam przygotowane do gumy jednobarwnej ale z niektórych chciałbym spróbować naświetlić stykowo normalne odbitki.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Używając światła słonecznego musisz się liczyć z tym że odbitka (i tu jest to właściwe słowo), będzie bardziej kontrastowa niż by wynikało z negatywu. Zakładając że użyjesz papieru MG, bo jeśli będzie to satłogradacyjny to kontrast będzie odpowiedni do negatywu i papieru.
Papiery chlorowe były po prostu mniej czułe. Do powiększeń mało się nadawały tylko z tego powodu. Pamiętam, że kiedyś nie miałem na czym powiększać była tylko paczka 9x14 chloru. Z małego obrazka musiałem świecić po 4-5 min.
Jeżeli zapewnisz odpowiednią ilość światła, to nie ma znaczenia, że papier jest bromowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Czyli do tego typu odbitek będzie najlepszy papier stałogradacyjny dobierany zależnie od kontrastowości negatywu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tak, bo nie masz odpowiednich filtrów. No chyba że masz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jimmy Page
-#

Post autor: Jimmy Page »

FOMALUX :)
Jeleniogórska szkoła fotografii
ODPOWIEDZ