na odbitkach ręcznie wołanych też brak widocznych efektów.Soundman pisze:...pomimo że ja zaciek widze fizycznie na negatywie to na skanach nie widzę nic. Ciekawe
Proces C-41 ostatni stabilizator czy zmiękczacz ??
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Proponuję wyłączyć ICE. Przestanie być ciekawe.Soundman pisze:Ja kupiłem ściągacz i zobaczymy jaki to da efekt. A tak z ciekawości przejrzałem skany negatywu który ostatnio robiłem i pomimo że ja zaciek widze fizycznie na negatywie to na skanach nie widzę nic. Ciekawe
Na jakim powiększalniku? Z mieszaczem, czy kondensorowym?msierak pisze:na odbitkach ręcznie wołanych też brak widocznych efektów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A jakie są różnice jeżeli mówimy o kondensorze vs mieszacz? Tak jak w B&W - ostrość i kontrast?J.A. pisze:Proponuję wyłączyć ICE. Przestanie być ciekawe.Soundman pisze:Ja kupiłem ściągacz i zobaczymy jaki to da efekt. A tak z ciekawości przejrzałem skany negatywu który ostatnio robiłem i pomimo że ja zaciek widze fizycznie na negatywie to na skanach nie widzę nic. CiekaweNa jakim powiększalniku? Z mieszaczem, czy kondensorowym?msierak pisze:na odbitkach ręcznie wołanych też brak widocznych efektów.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
J.A. pisze:Proponuję wyłączyć ICE. Przestanie być ciekawe.Soundman pisze:Ja kupiłem ściągacz i zobaczymy jaki to da efekt. A tak z ciekawości przejrzałem skany negatywu który ostatnio robiłem i pomimo że ja zaciek widze fizycznie na negatywie to na skanach nie widzę nic. CiekaweNa jakim powiększalniku? Z mieszaczem, czy kondensorowym?msierak pisze:na odbitkach ręcznie wołanych też brak widocznych efektów.
A widzisz nie ja skanowałem i niemam na to żadnego wpływu :)
opemus 2, kondensorowy.J.A. pisze:Proponuję wyłączyć ICE. Przestanie być ciekawe.Soundman pisze:Ja kupiłem ściągacz i zobaczymy jaki to da efekt. A tak z ciekawości przejrzałem skany negatywu który ostatnio robiłem i pomimo że ja zaciek widze fizycznie na negatywie to na skanach nie widzę nic. CiekaweNa jakim powiększalniku? Z mieszaczem, czy kondensorowym?msierak pisze:na odbitkach ręcznie wołanych też brak widocznych efektów.
Na kondensorowym nie widać zacieków? No to ciekawostka.msierak pisze:opemus 2, kondensorowy.
Dokładnie, a najlepiej to widać przy skanowaniu czarnobieli. Kropka, paproszek, kropelka, smużka. Widać wszystko.Big_Lynx pisze:Nieco szokujące. U mnie na skanach wychodzi wszystko, najmniejszy zaciek - no chyba, że włączę maksymalną korekcję ICE, IR.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 15:20 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety to jedyny lab u mnie w mieście który coś takiego wykonuje. Nie dość że kasuje dyche za film bez względu czy ma 10 czy 40 klatek to jeszcze skanuje w rozdziałce 72 DPI ;/Big_Lynx pisze:Nieco szokujące. U mnie na skanach wychodzi wszystko, najmniejszy zaciek - no chyba, że włączę maksymalną korekcję ICE, IR. Tak z ciekawości - jaki to skaner, jakie oprogramowanie i jaka rozdzielczość skanowania?Soundman pisze:A widzisz nie ja skanowałem i niemam na to żadnego wpływu :)
Na pewno nie w rozdziałce 72 dpi. Podaj wielkośc skanu w piselach. Ile pikseli na ile. To Ci powiem w jakiej rozdzielczości skanują. Poza tym 10 zł to raczej normalna cena.Soundman pisze:Niestety to jedyny lab u mnie w mieście który coś takiego wykonuje. Nie dość że kasuje dyche za film bez względu czy ma 10 czy 40 klatek to jeszcze skanuje w rozdziałce 72 DPI ;/
No właśnie bardzo dziwne. Na skanie też nie widać. Zaciek do tego nie wygląda jak zwykły zaciek, jakie się na cz-b materiałach zdarzają, wygląda raczej jak jakieś dziwne zaburzenie powierzchni albo emulsji.J.A. pisze:Na kondensorowym nie widać zacieków? No to ciekawostka.msierak pisze:opemus 2, kondensorowy.
ps. zeszło z negatywów po kilku tygodniach. dziwne.
Dla mnie to 72 DPI jestem grafikiem i jakość jest koszmarna przy zbliżeniu na 100 procent widać jeden wielki groch...
Wielkość skanu to dokładnie 3089/2048
skan chociażby w 300 DPI wygląda o niebo lepiej i tu mnie nie zagniesz :)
[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 ]
Co do ceny to owszem ale nie za taką jakość.
Wielkość skanu to dokładnie 3089/2048
skan chociażby w 300 DPI wygląda o niebo lepiej i tu mnie nie zagniesz :)
[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 ]
Co do ceny to owszem ale nie za taką jakość.
Klasyczne graficzne podejście do tematu.
Skan jest gdziś w okolicach 2200 dpi. Mały obrazek poskanowany w tej rozdzielczości da taki plik. Temat na dłuższa rozmowę, bo wiem jak wy graficy, detepowcy itd na to patrzycie.
To co mi podesłałeś faktycznie wygłada dość podle, ale muszę się wstrzymać z opinią do czasu jak zerknę na to na mojej graficznje stacji, a nie biurowym desktopie.
Skan jest gdziś w okolicach 2200 dpi. Mały obrazek poskanowany w tej rozdzielczości da taki plik. Temat na dłuższa rozmowę, bo wiem jak wy graficy, detepowcy itd na to patrzycie.

To co mi podesłałeś faktycznie wygłada dość podle, ale muszę się wstrzymać z opinią do czasu jak zerknę na to na mojej graficznje stacji, a nie biurowym desktopie.
Skanowane QSS Noritsu 30. Nie ma skanowania laserem, chyba obiekty 3D. Nie wiem co siedzi w tym noritsu, ale przypuszczam, że jest tam po prostu matryca 6Mpx i obiektyw. Robi kalp i mamy obrazek, czas skanownia nawet najszybszymi skanerami klasycznymi dyskwalifikuje je do użytku w labach. Stąd też tyle artefaktów na tym pliku co mi go podesłałeś.